Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ – ΥΠ. ΟΙΚ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ – ΥΠ. ΟΙΚ.

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 1-10-16

-          Στις 28/9 έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΕΝΓΕ και σωματείων εργαζομένων νοσοκομείων με τον Αν. Υπ. Υγείας Π. Πολάκη στα πλαίσια στάσης εργασίας  - κινητοποίησης διαμαρτυρίας στο Υπ. Υγείας

-          Στις 30/9 έγινε συνάντηση εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με τον ΓΓ του Υπ. Οικ. Φ. Κουτεντάκη με βάση το από 8/8 σχετικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ

Παραθέτουμε τα βασικά σημεία από τις απαντήσεις που δόθηκαν από Αν. Υπ. Υγείας και ΓΓ Υπ. Οικ. αντίστοιχα στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των φορέων, καθώς και τις δικές μας κατ’ αρχήν επισημάνσεις για τις απαντήσεις αυτές.

Π. Πολάκης :

1)      Εργολαβικοί Εργαζόμενοι Καθαριότητας, Σίτισης, Φύλαξης
Θα υπάρξει άμεσα νέα νομοθετική ρύθμιση (διυπουργική τροπολογία) η οποία
-          Θα προβλέπει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας διάρκειας ως 24 μήνες με ασφάλιση ΙΚΑ, πλήρη εργασιακά δικαιώματα και μισθό νεοεισερχόμενου ΔΥ. Η προκήρυξη θα γίνεται από το κάθε νοσοκομείο (ή την ΥΠΕ αν πρόκειται για τα ΚΥ). Θα έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεων και μη εργαζόμενοι στα σημερινά συνεργεία, όμως για τους σήμερα εργολαβικούς εργαζόμενους θα υπάρχει μοριοδότηση. Η ιθαγένεια δεν θα αποτελεί εμπόδιο. Με την ανακοίνωση του προσωρινού πίνακα επιλογής θα γίνεται ο διορισμός και αν υπάρχουν ενστάσεις από/στο ΑΣΕΠ αυτές θα εξετάζονται εκ των υστέρων. Όπου έχουν γίνει ήδη ατομικές συμβάσεις δεν θα γίνει νέα επιλογή αλλά θα γίνει μετατροπή των ατομικών συμβάσεων σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας σύμφωνα με την νέα ρύθμιση. Όπου έχει ξεκινήσει η διαδικασία των ατομικών συμβάσεων αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί, θα γίνει επίσης τέτοια «αυτόματη» μετατροπή εφ’ όσον έχει αναρτηθεί από το νοσοκομείο ο προσωρινός πίνακας επιλογής των εχόντων αιτηθεί ατομική σύμβαση μέχρι την δημοσίευση της νέας ρύθμισης σε ΦΕΚ.
( Δόθηκε στους φορείς το πλήρες προσχέδιο αυτής της νέας νομοθετικής ρύθμισης μετά το τέλος της συνάντησης )

2) Επικουρικοί Γιατροί
Το Υπουργείο επιμένει πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση θητείας στους Επικουρικούς Γιατρούς που η θητεία τους λήγει από 1/10/16 και μετά. Αν το αντίστοιχο νοσοκομείο εκτιμά πως εξακολουθεί να χρειάζεται την συγκεκριμένη θέση, τότε πρέπει να αποστέλλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο έγκαιρα πριν την λήξη της θητείας του σήμερα υπηρετούντος ώστε να επαναπροκηρύσσεται και να καλύπτεται με την ισχύουσα διαδικασία του πίνακα ανά ΥΠΕ.

3) Προσλήψεις μόνιμων γιατρών κλάδου ΕΣΥ
Το Υπουργείο προτίθεται εκτός από τις προκηρύξεις που έχει ήδη κάνει, να κάνει άλλες 2000 προκηρύξεις μέσα στο 2017 και αντίστοιχη πρόθεση υπάρχει για το 2018 και το 2019. Θα κάνει χρήση της εξαίρεσης που έχει επιτευχθεί από τον «περιορισμό 1 προς 5» όσον αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς λόγω ευρωπαϊκών δικαστικών αποφάσεων περί παραβίασης ωρών εργασίας. Θα αλλάξει η διαδικασία πρόσληψης μετά από διαβούλευση με την ΟΕΝΓΕ και με την ΕΙΝΑΠ.

4) Προσλήψεις μόνιμου λοιπού προσωπικού
Οι καθυστερήσεις που υπάρχουν οφείλονται στην γραφειοκρατία του ΑΣΕΠ. Θα γίνουν άμεσα 690 διορισμοί από τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ. Για άλλες 2048 θέσεις (848 από 4Κ & 5Κ  +  1200 νέες  εκ των οποίων 800 νοσηλευτικό για Αθήνα – Θεσσαλονίκη) θα γίνει νέα προκήρυξη έτσι ώστε να καλυφθούν κι αυτές από τους υπάρχοντες κυλιόμενους πίνακες και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Επισημάνσεις :

1)      H αγωνιστική παρέμβαση του κινήματος των εργολαβικών εργαζόμενων (κυρίως των καθαριστριών) με την συμπαράσταση σωματείων νοσοκομείων έχει ταρακουνήσει και δημιουργεί γεγονότα. Όμως και με την νέα ρύθμιση κάθε άλλο παρά εξασφαλίζεται η μόνιμη σταθερή δουλειά αφού είναι ορισμένου χρόνου με ημερομηνία λήξης εντός 24 μηνών και έτσι διαιωνίζεται το καθεστώς προσωρινότητας & ομηρίας. Επίσης δεν εξασφαλίζεται η εργασία για όλους τους σημερινούς εργολαβικούς – υπάρχει μόνο κάποια υποτιθέμενη μοριοδότηση, άρα πολλοί/ές σίγουρα θα απολυθούν από τώρα, και φυσικά όλοι/ες μόλις λήξει ο «ορισμένος χρόνος» που θα καθορίζεται από κάθε νοσοκομείο το πολύ ως 24 μήνες. Ανακυκλώνεται η ανεργία και εντείνεται ο κανιβαλίστικος «ανταγωνισμός» μεταξύ χαμηλόμισθων και ανέργων για ένα ξεροκόμματο. Θα επανέλθουμε αναλυτικότερα αφού μελετηθεί το προσχέδιο της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης.
2)      Το Υπουργείο είναι αμετακίνητο στην απόλυση όλων των Επικουρικών Γιατρών που η θητεία τους λήγει μετά την 1/10/16. Χρειάζεται άμεσα αγωνιστική κινητοποίηση με αιτήματα να μην απολυθεί κανένας, να δοθεί παράταση επ αόριστον σε όλες/ους αφού η πολιτεία διαρκώς «ομολογεί» στην πράξη πως οι θέσεις αυτές αντιστοιχούν σε πάγιες – διαρκείς ανάγκες, και ταυτόχρονα όλες αυτές οι θέσεις να προκηρυχθούν ως θέσεις Επιμελητών Β με αλλαγή του τρόπου μοριοδότησης στην διαδικασία κρίσης ώστε η προϋπηρεσία σε θέση Επικουρικού Γιατρού να είναι το κύριο κριτήριο.
3)      Τα νούμερα χιλιάδων θέσεων μόνιμων γιατρών κλάδου ΕΣΥ που ΘΑ προκηρυχθούν τα έχουμε αυτούσια ξανακούσει πολλές φορές από διάφορες κυβερνήσεις – απ το 2008 ως σήμερα.
4)      Επαναλαμβάνεται ακόμα μια φορά η γραφειοκρατία του δημοσίου ως δικαιολογία για την αναστολή (πρακτικά) των προσλήψεων στην δημόσια περίθαλψη. Μια γραφειοκρατία που η κυβέρνηση αν ήθελε θα μπορούσε να έχει καταργήσει – μια γραφειοκρατία που ως διά μαγείας εξαφανίζεται όταν πρόκειται να γίνουν περικοπές μισθών, συντάξεων, φορολογικές επιβαρύνσεις, διαθεσιμότητες κλπ. Εκεί δεν μπαίνει εμπόδιο καμία γραφειοκρατία, τα αντιδραστικά μέτρα μόλις νομοθετούνται εφαρμόζονται αστραπιαία.

Φ. Κουτεντάκης :
1.  Αναμόρφωση ειδικών μισθολογίων
Η αναμόρφωση του καθεστώτος των ειδικών μισθολογίων είναι δέσμευση που έχει αναληφθεί από την κυβέρνηση. Όμως έχει επιτευχθεί η αρχή της «δημοσιονομικής ουδετερότητας» (δηλαδή το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από όλα μαζί τα ειδικά μισθολόγια να μείνει το ίδιο και μην μειωθεί). Θα γίνει μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων (συγχωνεύσεις), ενσωμάτωση ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό και άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ κατώτερων – ανώτερων βαθμίδων ώστε να υπάρχει «κίνητρο ανέλιξης».
Τα ειδικά μισθολόγια των γιατρών ΕΣΥ και του ΔΕΠ θα είναι τα μόνα που δεν θα έχουν μισθολογικές μειώσεις γιατί α. έχουν ήδη υποστεί από μεγάλες μειώσεις τα προηγούμενα χρόνια β. υπάρχει ρεύμα επιστημονικής μετανάστευσης στο εξωτερικό (“brain drain”) και χρειάζεται κίνητρο παραμονής στην χώρα. Η πρόταση του Υπ. Οικ. είναι αυτές οι δύο κατηγορίες να μην έχουν μείωση αλλά μικρή αύξηση (7-12 % μεσοσταθμικά σε 4 δόσεις εντός διετίας) – μιλάμε πάντα για μικτές αποδοχές.
Ο σχετικός νόμος θα ψηφιστεί ως το τέλος του έτους και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 1/1/17. Για τα λοιπά ειδικά μισθολόγια οι μειώσεις θα αφορούν μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους, οι ήδη υπηρετούντες θα τις αποφύγουν μέσω του καθεστώτος της λεγόμενης «προσωρινής διαφοράς»
2. «Πάγωμα» 1/1/17 – 31/12/18
Ο ΓΓ ανέφερε πως η σχετική ήδη από 5/16 ψηφισμένη διάταξη δεν αφορά πάγωμα στις βαθμολογικές προαγωγές αλλά μόνο στην ωρίμανση του χρονοεπιδόματος. Για να μην εφαρμοστεί αυτό το διετές πάγωμα το Υπ. Υγείας θα έπρεπε να έχει ήδη στείλει στο Υπ. Οικ. αξιόπιστη πρόταση για «ισοδύναμα» μέτρα συνολικού ύψους 14 εκ στην διετία. Η προσωπική εκτίμηση του ΓΓ είναι πως δεν υπάρχουν τέτοια αξιόπιστα «ισοδύναμα» εκ μέρους του Υπ. Υγείας και πιθανότατα δεν πρόκειται να υπάρξουν.
Επισημάνσεις :
1.      Επιβεβαιώνεται επίσημα πως η κατάργηση του σημερινού καθεστώτος στα ειδικά μισθολόγια είναι μνημονιακό μέτρο που έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση.
Τα προσχήματα που επικαλούνται για να δικαιολογήσουν αυτήν την μνημονιακή δέσμευση είναι προσχηματικά (π.χ. η λεγόμενη ψαλίδα μεταξύ κατώτερης – ανώτερης βαθμίδας στις αποδοχές ώστε να υπάρχει «κίνητρο ανέλιξης» δεν ισχύει στους νοσοκομειακούς γιατρούς, αφού η κατώτερη μισθολογική βαθμίδα είναι οι Ειδικευόμενοι που μόλις τελειώσουν ειδικότητα δεν συνεχίζουν αυτόματα να εργάζονται ως Επιμελητές Β, το ακριβώς αντίθετο μάλιστα …)  Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρχει παρά τις δεσμεύσεις περί μη μείωσης των αποδοχών μας. Χρειάζεται όχι μόνο αγωνιστική επαγρύπνηση, αλλά επιθετική αγωνιστική συλλογική δράση με αίτημα ΑΥΞΗΣΕΙΣ και μισθολογική αποκατάσταση των απωλειών που είχαμε τα τελευταία 6 χρόνια με αλλεπάλληλες μνημονιακές περικοπές αποδοχών.
2.      Θετικό το ότι το «πάγωμα» 2017-2018 δεν θα αφορά τις βαθμολογικές προαγωγές (από Β σε Α και από Α σε Διευθυντή). Δεν είναι άσχετο με τις ως τώρα διαμαρτυρίες μας το ότι δίνεται αυτή η διαβεβαίωση. Όμως από την άλλη είναι εξοργιστικό το ότι το Υπ. Υγείας και συνολικά η κυβέρνηση διατείνονται πως δεν μπορούν να βρουν … 14 εκ την επόμενη διετία (!) – ποσό «ψίχουλο» συγκριτικά με τον συνολικό προϋπολογισμό του Υπ. Υγείας – ώστε να μην «παγώσει» η ωρίμανση του χρονοεπιδόματος των νοσοκομειακών γιατρών. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως όλα αυτά είναι προσχηματικά – σε συνδυασμό με αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω περί επικείμενης αναμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων είναι ειλημμένη η απόφαση για πλήρη κατάργηση του χρονοεπιδόματος.



Συνολικό συμπέρασμα : μονόδρομος η συλλογική αγωνιστική δράση για τα δικαιώματά μας, για επιστημονική – εργασιακή – μισθολογική αξιοπρέπεια  και για το δικαίωμα του λαού στην δωρεάν – δημόσια – ισότιμη – καθολική - σύγχρονη περίθαλψη.