Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ 6ης ΥΠΕ ΤΗΝ 1/7/16


ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ 6ης ΥΠΕ ΤΗΝ 1/7/16
Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,               30/6/2016
1.    Η συνάντηση αντιπροσωπειών των  Ενώσεων της 6ης  ΥΠΕ υπαγορεύτηκε από την ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ  στην 6η ΥΠΕ.

2.    Η 6η ΥΠΕ, με την τεράστια έκτασή της, εμφανίζει όλη την «παθολογία» που ταλανίζει το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια. Εκτός από τα θέματα που έχουν δει τη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα (υποστελέχωση Νοσοκομείου Καλαμάτας, απλήρωτοι γιατροί στην Άρτα), το φάσμα της κατάρρευσης πνίγει κάθε σχεδόν Νοσοκομείο στην 6η  ΥΠΕ, απειλώντας είτε συνολικά το Νοσοκομείο, είτε κλινικές. Τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη κλείσει πολλές κλινικές ή έχουν υποβαθμίσει την λειτουργία τους σε καθεστώς υπο-εφημέρευσης. Χωρίς καθημερινή κάλυψη εφημερίας, εφημέρευση χωρίς βασικές ειδικότητες (παθολόγο, καρδιολόγο, χειρουργό), εφημέρευση χωρίς εργαστηριακά, τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό, τραγικές ελλείψεις σε ειδικευόμενους. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα Νοσοκομείο που να μην έχει απασχολήσει με τέτοια θέματα. Σπάρτη, Καλαμάτα, Πύργος, Αμαλιάδα, Αίγιο, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Άρτα, Πρέβεζα, Κεφαλονιά...


3.    Το βασικό θέμα είναι η υποστελέχωση. Υποστελέχωση που επιβλήθηκε από μνημόνια και δανειστές, επιδιώχθηκε ενόψει κλεισίματος δομών, συντηρείται και επιδεινώνεται από τις συνταξιοδοτήσεις και την άθλια κατάσταση στα Νοσοκομεία, όσο ακόμα οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν κάπως καλύτερες συνθήκες για τους γιατρούς. Το ΕΣΥ είναι γερασμένο, κουρασμένο, υποστελεχωμένο σύστημα που καταρρέει. Οι πανηγυρισμοί της ηγεσίας του Υπουργείου για προσλήψεις δεν μπορούν να καλύψουν την πραγματικότητα. Όσοι δουλεύουμε στο ΕΣΥ ξέρουμε ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό. Όσο και να προστεθούν ΚΕΕΛΠΝΟ, επικουρικοί και προκηρύξεις δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια τα κενά. Η μη κατάρρευση απαιτεί γενναίες προσλήψεις- κάλυψη των οργανικών με μόνιμους και όχι επικοινωνιακά ημίμετρα.

4.    Αντίστοιχα είναι και τα θέματα των ΚΥ, αφού η υπαγωγή των ΚΥ στις ΥΠΕ αφήνει απλήρωτες τις εφημερίες των συναδέλφων, ενώ η χρησιμοποίηση Γενικών Ιατρών στα Νοσοκομεία αδυνατίζει περαιτέρω τα ΚΥ.


5.    Ειναι γνωστές οι παθογένειες που ο δικομματισμός κληρονόμησε στο ΕΣΥ. Ανορθολογική οργάνωση, ρουσφετολογικά κριτήρια στην ανάπτυξη δομών κτλ. Είναι αυτά που αργότερα χρησιμοποίησαν σαν αφορμή για την διάλυσή του. Όσο και αν εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοιες πλευρές, σήμερα το βασικό είναι η τραγική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. Επιπλέον ελάχιστη μέριμνα επιδείχθηκε και από την ΥΠΕ για να «σπάσουν αυγά» σε τέτοια φαινόμενα ανορθολογισμού (π.χ. Αμαλιάδα).

6.    Η κατάρρευση δεν είναι ένας μελλοντικός κίνδυνος, είναι ήδη εδώ. Για τις ηγεσίες του Υπουργείου και των ΥΠΕ πρέπει να είναι κατανοητό ότι με συμβιβασμό στα μνημονιακά δεδομένα, χωρίς γενναίες αποφάσεις, προσλήψεις, χρηματοδότηση η κατάρρευση δεν αποτρέπεται.


7.    Για τους μαχόμενους γιατρούς, τις Ενώσεις, την ΟΕΝΓΕ  ο αγώνας για την αποτροπή της κατάρρευσης πρέπει να είναι το βασικό καθήκον. Και αυτό σημαίνει τεράστιο αγώνα για την αντιστροφή της κατεύθυνσης αυτής. Και προφανώς δεν λύνει το θέμα η μέχρι θυσίας υπερεργασία των γιατρών. Οι νέοι συσχετισμοί στην ΟΕΝΓΕ, η αποκαθήλωση του κυβερνητικού συνδικαλισμού, η αργή αλλά σταδιακή συνειδητοποίηση από τους συναδέλφους ότι δεν επαρκούν οι καλές προθέσεις είναι βοηθητικά στοιχεία για αυτό. Χρειάζεται όμως και η αυτενέργεια, η πρωτοβουλία, ο αγώνας των Ενώσεων και των γιατρών στη βάση.