Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΓΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ 1/6/2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΓΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ 1/6/2016

Ενημέρωση από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή

  1. Στην μυστική ψηφοφορία για εκλογή ΕΓ από το ΓΣ, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή ενήργησε όπως αναφερόταν στην πρόσφατη σχετική μας ανακοίνωση (http://arsigr.blogspot.gr/2016/05/blog-post_29.html). Δηλαδή δώσαμε μία από τις 7 ψήφους μας στην ΔΗΠΑΚ (που είχε αναδειχτεί 1η δύναμη στο συνέδριο έστω και με μία ψήφο συνέδρου διαφορά από εμάς) ώστε να μην υπάρχει ισοψηφία στα υπόλοιπα για την 9η έδρα της ΕΓ. Έτσι, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν :
-         ΔΗΠΑΚ  ψήφοι    8      έδρες  3
-         Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή ψήφοι  6  έδρες  2
-         Μέτωπο  ψήφοι  7  έδρες  2
-         ΔΗΚΝΙ  ψήφοι   4  έδρες 1
-         Συμπαράταξη   ψήφοι  2  έδρες  1
  1. Αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή της ΟΕΝΓΕ στην πανυγειονομική απεργία 8/6/16.
  2. Στην συζήτηση για το διεκδικητικό πλαίσιο ενόψει της απεργίας, εξαντλήσαμε κάθε προσπάθεια απευθυνόμενοι προς την ΔΗΠΑΚ για να υιοθετηθεί κείμενο πλαισίου σε προωθητική κατεύθυνση. Καταστήσαμε σαφές από την αρχική μας κιόλας τοποθέτηση πως ένα τέτοιο διεκδικητικό πλαίσιο θα μπορούσε να βασίζεται στα συνθήματα που αναγράφονται στην αντίστοιχη απεργιακή αφίσα της ΕΙΝΑΠ, τα οποία μάλιστα ήταν κοινή πρόταση από Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή και ΔΗΠΑΚ («Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ βλάπτουν σοβαρά την Υγεία», «Προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού», «Χρηματοδότηση Νοσοκομείων και Κ.Υ. από τον κρατικό προϋπολογισμό», «Επιστημονική και Επαγγελματική Αξιοπρέπεια για τους Νέους Γιατρούς», «Δωρεάν Δημόσια Περίθαλψη»).
Η ΔΗΠΑΚ επέμεινε μέχρι τέλους να θέσει σε ψηφοφορία αυτούσιο μέχρι κεραίας το δικό της εφ όλης της ύλης παραταξιακό κείμενο. Δήλωσε σχεδόν ανοιχτά πως δεν ήθελε απόφαση διεκδικητικού απεργιακού πλαισίου σε αντικυβερνητική κατεύθυνση με στήριξη από την πλειοψηφία του νέου Γενικού Συμβουλίου (ΔΗΠΑΚ + Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή) και γι αυτό επέμενε να μην δέχεται καμία συζήτηση σε σημεία που δεν σχετίζονταν άμεσα με την συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση και για τα οποία ήξερε πως υπάρχει διαφωνία (π.χ. η θέση για την κλαδική συμφωνία του 2008 κ.α.).  
Επίσης, οι παρατάξεις Μέτωπο, ΔΗΚΝΙ και Συμπαράταξη κατέθεσαν αυτούσιο το ίδιο κείμενο που από κοινού είχαν καταθέσει στο πρόσφατο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, και το οποίο είχε καταψηφιστεί από το συνέδριο ως απολογισμός της πλειοψηφίας του απερχόμενου ΓΣ.
Έτσι στην ψηφοφορία για το διεκδικητικό πλαίσιο ενόψει της απεργίας 8/6/16 κατατέθηκαν τελικά 3 διαφορετικές προτάσεις (από ΔΗΠΑΚ, από Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή και από Μέτωπο-ΔΗΚΝΙ-Συμπαράταξη) με αποτέλεσμα το τρίτο να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.
Θεωρούμε πως η ηγεσία της ΔΗΠΑΚ έχει ακέραια την ευθύνη γι αυτό, δηλαδή για το γεγονός πως η ΟΕΝΓΕ δεν κατάφερε να υιοθετήσει αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο ενόψει μιας κρίσιμης απεργιακής κινητοποίησης. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να αρνηθεί ως ελάχιστη βάση ενός τέτοιου πλαισίου τα συνθήματα που αναγράφονται στην αντίστοιχη απεργιακή αφίσα της ΕΙΝΑΠ τα οποία είχαν υιοθετηθεί εκεί πριν λίγες μέρες ως κοινή πρόταση Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή και ΔΗΠΑΚ. Απέρριψε ακόμα και την πρότασή μας να βγει και από την ΟΕΝΓΕ παρόμοια αφίσα με τα ίδια συνθήματα.
 Επιβεβαιώνεται άλλη μια φορά η πεποίθησή μας πως το απόλυτα ουσιαστικό είναι οι αποφάσεις και η οργάνωση του κινήματος από τα κάτω, από τις γενικές συνελεύσεις των Ενώσεων και των νοσοκομείων. Θα συνεχίσουμε και στα εκλεγμένα όργανα – εν προκειμένω σε αυτά της ΟΕΝΓΕ- να εξαντλούμε ακούραστα κάθε προσπάθεια για λήψη αγωνιστικών αποφάσεων που θα λειτουργούν προωθητικά για αυτή την αυτενεργό από τα κάτω δράση.
  1. Το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ υιοθέτησε τα ακόλουθα ψηφίσματα :
-         Συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της Euromedica (μετά από πρόταση της ΔΗΠΑΚ)
-         Συμμετοχή στην κινητοποίηση συλλογικοτήτων στις 9/6 με αιτήματα προς τον Δήμο Αθηναίων και προς την κυβέρνηση για ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας και περίθαλψης για τους πρόσφυγες  (μετά από πρόταση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή)
-         Συμπαράσταση στους απλήρωτους για εφημερίες-υπερωρίες εργαζόμενους του Νοσοκομείου Άρτας και καταδίκη της αυταρχικής συμπεριφοράς των 2 διορισμένων μελών της διοίκησης του νοσοκομείου (μετά από πρόταση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή)
-         Αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιστές του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη στις Σκουριές που δικάζονται με βαριές κατηγορίες (μετά από πρόταση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή)