Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Α.Ρ.Σ.Ι. ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ 20-3-15




Ενημέρωση για τη συνάντηση των συλλόγων ειδικευομένων με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας.

Μετά από τον πρώτο γύρο συνελεύσεων στα νοσοκομεία αποφασίστηκε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ώστε να της κοινοποιήσουμε τα δραματικά προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά στο ΕΣΥ, την διάθεση των υγειονομικών να απαιτήσουν άμεσα με αγώνες την επίλυσή τους και να τονίσουμε πως η νέα πολιτική ηγεσία φέρει ακέραια την ευθύνη για το σύνολο των προβλημάτων.
Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός υγείας:
1.       Στο θέμα της αποπληρωμής των εφημεριών δεσμεύτηκε ότι οι πιστώσεις για τις υπερβάλλουσες εφημερίες του 2012-2013 αλλά και για τις εφημερίες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2014 έχουν σταλεί στα νοσοκομεία και γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 13/04 ή το αργότερο μέχρι τις 27/04. Στην ερώτηση μας πότε σκοπεύει το υπουργείο να αρχίσει να αποπληρώνει τις εφημερίες του 2015 απάντησε πως δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα προς το παρόν, ζήτησε την ανοχή των υγειονομικών με πρόσχημα  τη δυσμενή για την κυβέρνηση οικονομική συγκυρία.
2.       Για το θέμα των παρατάσεων και ειδικά των συναδέλφων που υπηρετούν σε προσωποπαγείς θέσεις: Μας έδειξε προπαρασκευαστικό κείμενο που δεσμεύτηκε να προωθήσει το επόμενο διάστημα πιθανότατα στα πλαίσια νομοσχεδίου το οποίο δίνει σε όλους (τόσο σε αυτούς που έχουν οργανική όσο και σε αυτούς που έχουν προσωποπαγή θέση) τη δυνατότητα παράτασης 4 εξαμήνων. Στην πρόταση  των ειδικευόμενων να προκηρυχθούν άμεσα οι χιλιάδες κενές  οργανικές θέσεις ιατρών  ώστε να δοθεί πραγματική διέξοδος στους παρατασιακούς ειδικευόμενους και ειδικευμένους αλλά και να στελεχωθεί άμεσα το ΕΣΥ με νέους γιατρούς ο υφυπουργός πάλι διάλεξε να απαντήσει γενικόλογα λέγοντας πως καλό θα ήταν να γίνει αλλά η οικονομική συγκυρία δεν το επιτρέπει.
3.       Για προσλήψεις προσωπικού: Δεσμεύτηκε για την πρόσληψη 450 ιατρών από τις κρίσεις που εκκρεμούν από το 2009 και ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια να προσληφθούν επιπλέον(300) επικουρικοί ιατροί. Στη συνέχεια πάλι χωρίς να δεσμεύεται χρονικά πότε θα το υλοποιήσει υποσχέθηκε την πρόσληψη 3.500 υγειονομικών ενώ ανέφερε πως συνολικά οι ελλείψεις υπολογίζονται στις 20.000.Εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου να γίνουν τα επικουρικά 3ετή για άγονα,  2ετή για επαρχία και να παραμείνουν 1 χρόνο για Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Τέλος ανέφερε πως τα υπουργείο εξετάζει την αλλαγή του τρόπου προκήρυξης των επικουρικών ώστε να γίνεται με ενιαία λίστα.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου υγείας αδυνατεί να επιλύσει ακόμα και τα στοιχειώδη. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ξεπληρώνει δόσεις δισεκατομμυρίων στο ΔΝΤ εμπαίζει τους νέους ιατρούς καλώντας τους να δουλεύουν αμισθή   γιατί η ”συγκυρία”  το επιτάσσει.
Καμία ανοχή! Όλοι στις συνελεύσεις και στις κινητοποιήσεις! Απαιτούμε:
·                     Την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων μας
·                     Την άμεση στελέχωση του ΕΣΥ με υγειονομικό προσωπικό μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης.
Παλεύουμε για ένα δημόσιο σύστημα υγείας με υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλο τον λαό.