Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Ο ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ –ΠΑΛΛΑΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΕ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!
      4 χρόνια μνημονίων και εφαρμογής της πιο άγριας αντικοινωνικής πολιτικής που σπέρνει φτώχεια ,καταστροφή και ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο…. Κινδυνεύει να καταντήσει κοινοτοπία, κοινή διαπίστωση πως βλέπουμε να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας καταστάσεις που ούτε  στους χειρότερους εφιάλτες μας    έχουμε  δει!
Η κυβέρνηση στο τιμόνι με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή  Ένωση, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο  στην μεγαλύτερη από ποτέ επίθεση στα στοιχειώδη, τα βασικά δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας .
Με την τεράστια μείωση των κρατικών δαπανών , με υποδιπλασιασμό του ποσοστού του ΑΕΠ για την υγεία την τελευταία τετραετία, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση τεράστιας  έκτασης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλήρη υποβάθμιση και συρρίκνωση της δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας (μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αποκλειστικά αγοραστή υπηρεσιών υγείας , κλείσιμο των μισών τοπικών μονάδων πρώην ΙΚΑ και 8 νοσοκομείων μέχρι τώρα)
Παρεμποδίζοντας   τη στοιχειώδη πρόσβαση  στις δομές Υγείας και το φάρμακο , φτάνοντας σχεδόν στα 3 εκατομμύρια τους ανασφάλιστους στην χώρα, επαναφέροντας ψηλά τη βρεφική θνησιμότητα μετά πολλά χρόνια, εκτοξεύοντας στα ύψη τις αυτοκτονίες , επαναφέροντας ξεχασμένα λοιμώδη νοσήματα…
Γάντι ταιριάζει σε αυτό το θλιβερό σκηνικό, το παρόν και το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων υγειονομικών. 3000 περίπου γιατροί των δομών του ΙΚΑ απολύθηκαν χωρίς καν αποζημίωση από την κυβέρνηση, βωμός στην ανάγκη για πετσόκομμα κάθε έννοιας κοινωνικής  παροχής  παρά τον πολύμηνο ηρωικό αγώνα διαρκείας. Στο πλάι τους στην ίδια τελικά μοίρα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι γιατροί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με το ένα κανόνι να χτυπά μετά το άλλο, με τα ληξιπρόθεσμα να καθυστερούν προκλητικά και να έρχονται κουτσουρεμένα, τα rebate και claw back να σημαίνουν πως …βάζουμε και από την  τσέπη μας για να δουλέψουμε στοιχειωδώς  μέχρι ….να κλείσουμε . Κάποιοι όμως , και δυστυχώς δεν είναι λίγοι επιμένουν να μην βλέπουν πως τα προβλήματα είναι κοινά και άρα κοινός και ο αγώνας στηρίζοντας έτσι τη λαομίσητη κυβέρνηση…
Με τον απαράδεκτο και προκλητικό νόμο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων φτιάχνεται μια καινούργια δεξαμενή χιλιάδων απολύσεων στο ΕΣΥ με την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ(!) το 15% των υπαλλήλων να είναι ακατάλληλο και ΠΡΟΣ ΑΠΟΛΥΣΗ(!).
Εκεί που μας χρωστάγανε …. που λέει και ο λαός μας , εκεί που υπάρχει αδήριτη ανάγκη για χιλιάδες νέες προσλήψεις για να ικανοποιηθούν οι τεράστιες ανάγκες για φροντίδα και περίθαλψη που γεννά η καταστροφική κυβερνητική πολιτική, οι δανειστές και η ΕΕ απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη μείωση προσωπικού!

 Και αν το μέτρο προς το παρόν αφορά τους λοιπούς υγειονομικούς στα νοσοκομεία, στην ουσία ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ! Πρώτον, γιατί φυσικά καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε σε αυτήν τη κυβέρνηση για επέκταση της διαδικασίας και στους γιατρούς και δεύτερον  γιατί μόνο με ΚΟΙΝΟ και ΕΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ θα καταργήσουμε στην πράξη το νόμο!
Στην κρίση βέβαια ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ!!
Οι φαρμακοβιομηχανίες καταγράφουν σημαντική κερδοφορία μέσω της πατέντας, της κατευθυνόμενης έρευνας για τις <<κερδοφόρες>> παθήσεις, της μίζας και της υπερτιμολόγησης τη ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στις εταιρίες αυτές εργάζονται με τους χειρότερους όρους.
Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ιδιωτική υγεία , οι πιο πιστοί σύμμαχοι της κυβερνητικής πολιτικής που καταστρέφει κάθε έννοια κοινωνικού δικαιώματος για ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες πρόληψης και περίθαλψης, κάνουν πραγματικό πάρτυ κερδών! Λένε ψέματα ότι …πλήττονται από την κρίση! Με τις σκανδαλώδεις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ τους χαρίζονται πολλά εκατομμύρια ενώ η συμμετοχή των ασφαλισμένων έχει εκτιναχθεί στα ύψη την ίδια στιγμή που τα σημεία δωρεάν παροχής υπηρεσιών έχουν μειωθεί δραματικά!
Οι γιατροί και υπόλοιποι υγειονομικοί στον ιδιωτικό τομέα (μικρές και μεγάλες κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κλπ) εργάζονται κατά κανόνα σε συνθήκες που μας γυρνούν πολλά, πολλά χρόνια πίσω. Η απλήρωτη εργασία κυριαρχεί, δουλειά με το μπλοκάκι χωρίς κανένα δικαίωμα και με εξαντλητικά ωράρια , έρμαιοι στη συμμαχία κυβέρνησης και εργοδοτών , χωρίς συλλογικές συμβάσεις  με το φόβο της απόλυσης πάντα παρόντα….
Την ίδια στιγμή κάποιοι( οι πλειοψηφίες σε ΙΣΑ,ΙΣΠ και ΠΙΣ αλλά και  σωματεία στην ιδιωτική πρωτοβάθμια υγεία) προωθούν «κοινά μέτωπα διεκδίκησης» με τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές  που σχεδόν πάντα καταλήγουν σε κακόγουστο.. ανέκδοτο πριν καν ξεκινήσουν γιατί φυσικά πάντα τα βρίσκουν με τους κολλητούς τους στην κυβέρνηση πίσω από τις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων γιατρών .
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΒΑΡΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΚΑΤΗΦΟΡΟ;;
Ο πολύμηνος αγώνας διαρκείας των γιατρών των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) ενάντια στο «μαύρο» στον ΕΟΠΥΥ κατά τα πρότυπα της ΕΡΤ αποτέλεσε ένα ισχυρό και ελπιδοφόρο μήνυμα αγώνα και ανατροπής της άθλιας πολιτικής κυβέρνησης ,ΕΕ και ΔΝΤ.
Με καθολική συμμετοχή , δεκάδες μαζικότατες γενικές συνελεύσεις  έδωσε μαθήματα ανυπακοής και ανυποχώρητου αγώνα παρά τις επίμονες προσπάθειες του κυβερνητικού συνδικαλισμού να εγκλωβίσει τον αγώνα στα στενά πλαίσια αντιπαράθεσης με τον έτσι και αλλιώς ανεκδιήγητο Υπουργό Υγείας.
Οι δυνάμεις της ΑΡΣΙ- συνεργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ , τόνιζαν με κάθε τρόπο την ανάγκη να συνδεθεί ο αγώνας με την επείγουσα όσο ποτέ, ανάγκη για δωρεάν υψηλής ποιότητας υγείας στην λαϊκή και εργατική πλειοψηφία που πλήττεται ανεπανόρθωτα από την κατάρρευση της δημόσιας πρωτοβάθμιας παροχής υγείας. Οργάνωσε μαζί με άλλες τοπικές πρωτοβουλίες και συλλογικότητες, δεκάδες συγκεντρώσεις και δράσεις υπεράσπισης  του κοινωνικού δικαιώματος ισότιμης πρόσβασης στην υγεία.
Σε κάθε παρουσία μας , ξεχωρίζαμε την αυταπόδεικτη ανάγκη ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ του αγώνα:
Πρώτα και κύρια με τους γιατρούς- συμβεβλημένους  στα ιδιωτικά τους ιατρεία με το ΕΟΠΥΥ τονίζοντας πως η μοίρα της επαγγελματικής εξαθλίωσης είναι κοινή. Με τεράστια ευθύνη του ΙΣΑ αλλά και της ΕΝΥ ΕΟΠΥΥ δεν προκηρύχθηκε ΚΑΜΜΙΑ δράση συμπαράστασης.
Προτείναμε ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ με τους υπόλοιπους γιατρούς και υγειονομικούς όταν ΕΠΙΜΕΝΑΜΕ ότι πίσω από την ψευδεπίγραφη πλήρη και αποκλειστική απασχόληση κρύβονται χιλιάδες απολύσεις , πλήρης απαξίωση  και ακόμη πιο μεγάλη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου τομέα υγείας.
Τονίζαμε την ανάγκη για κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους που πετιούνται στο δρόμο από Σαμαρά, Βενιζέλο και Ευρωπαϊκή Ένωση  (διοικητικοί  ΑΕΙ, σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί , καθαρίστριες ΥΠ.ΟΙΚ κλπ)
Δυστυχώς  αυτή η κεντρικής σημασίας  κατεύθυνση για ΠΑΛΛΑΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ δεν επικράτησε στον αγώνα. Ευθύνες για αυτό υπάρχουν στις  παρατάξεις που εγκλώβισαν τελικά τον αγώνα  σε πολύ χαμηλές προσδοκίες με αδύνατα όπλα και άσφαιρη  πολιτική κατεύθυνση .

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΙΣΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ  ΤΑ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΤΩΝ «ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ »
Στις διαπιστώσεις η πλειοψηφία του ΔΣ του ΙΣΑ δεν τα πάει και άσχημα… Συχνές ανακοινώσεις  για τη θλιβερή κατάσταση στην υγεία και τους γιατρούς  χωρίς καμία κουβέντα για τις αιτίες και την προφανή ανάγκη  ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής.
Σε ποια από τις βασικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής στάθηκε πραγματικό εμπόδιο η πλειοψηφία του ΔΣ; Ποιο το ουσιαστικό  αντίκτυπο της, χωρίς όρια, προσωπικής προβολής του προέδρου στα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα της υγείας και της επαγγελματικής θέσης των γιατρών;
Στο χώρο της  πρωτοβάθμιας  φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) και του ΕΟΠΥΥ  αποδέχονται  το βασικό επιχείρημα  της έλλειψης πόρων  και διαγωνίζονται σε προτάσεις μέσα στο στενό κορσέ της τεράστιας υποχρηματοδότησης του οργανισμού και όταν μιλούν για αυξήσεις  δεν το συνδέουν με την ανάγκη συνολικών  αλλαγών.
Παρουσιάζουν σαν βασικό αίτημα την κεντρική κατεύθυνση  του νόμου για την ΠΦΥ , τους κλειστούς σφαιρικούς προϋπολογισμούς  που εδραιώνουν  τον οικονομικό στραγγαλισμό του  οργανισμού , αποδέχονται τη λογική της ανταποδοτικότητας  και την πλήρη υποταγή στους νόμους της αγοράς. Απολογούνται  και  περιορίζονται   στην αναγκαία  υπεράσπιση των γιατρών που κατηγορούνται άδικα  για υπερσυνταγογράφηση   αντί να καταγγέλλουν ανοικτά την κυβέρνηση πως είναι υπεύθυνη για την ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο φάρμακο. Πρέπει ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΛΟΥΝ και να απαιτήσουν ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ  οι σκανδαλώδεις συμβάσεις με τους επιχειρηματικούς ομίλους της ιδιωτικής υγείας  που βουλιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Παρά το μπαράζ δικαστικών προσφυγών αποδέχθηκαν  ουσιαστικά τα rebate και clawback που οδηγούν με  μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο χιλιάδων ιατρείων και διαγνωστικών εργαστηρίων. Στη λογική βγάζουμε ανακοινώσεις διαμαρτυρίας κάνουμε και καμιά δικαστική προσφυγή αλλά στο τέλος αποδεχόμαστε τα πάντα , προχώρησαν μέσω της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης (ΠΕΔ) σε ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ  της ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ διαδικασίας  ελέγχου των δαπανών από τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες(ΙΕΕ) σαν όρο  για την καταβολή των δεδουλευμένων και μάλιστα επί πληρωμή!
Την  ίδια στιγμή μέσω της ΠΕΔ ή της ΕΝΥ-ΕΟΠΥΥ εκτυλίσσεται στις πλάτες των γιατρών ένας  άνευ οποιασδήποτε πολιτικής ουσίας , ενδοπαραταξιακός  διαγκωνισμός  (ΔΗΚΙ,ΝΙΚΗ στον ΙΣΑ) στηρίζοντας με διάφορες αποχρώσεις την ουσία της απάνθρωπης κυβερνητικής  πολιτικής.  Για παράδειγμα , τι σημασία έχει ποιος  θα κάνει τις διαπραγματεύσεις για τις νέες συμβάσεις  με τον ΕΟΠΥΥ όταν όλοι συμφωνούν να μην θιχτεί στο ελάχιστο ο πετσοκομμένος προϋπολογισμός του οργανισμού ;
Το ιατρείο κοινωνικής αποστολής του ΙΣΑ σε συνεργασία  με την αρχιεπισκοπή Αθηνών και τη στήριξη μεγάλων συγκροτημάτων ΜΜΕ(Σκάι) και της φαρμακευτικής  βιομηχανίας  μέχρι τώρα έχει εξετάσει χιλιάδες ανασφάλιστους ασθενείς που η λαίλαπα κυβέρνησης και ΕΕ έχει πετάξει κυριολεκτικά στο κοινωνικό περιθώριο. Με σεβασμό στην εθελοντική δουλειά εκατοντάδων γιατρών θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής :
Η πιο ουσιαστική συνεισφορά του ΙΣΑ στις συνέπειες του κοινωνικού αρμαγεδώνα στην υγεία της κοινωνικής πλειοψηφίας θα έπρεπε να ήταν η πάλη για την κατάργηση της πολιτικής που γεννά αυτά τα θλιβερά φαινόμενα. Ο συντονισμένος αγώνας για απαίτηση ΚΑΘΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ να έχει ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ στο φάρμακο και την περίθαλψη. Τα κοινωνικά δικαιώματα δεν προστατεύονται με δημόσιες σχέσεις και προσωπικές εξυπηρετήσεις. Και κυρίως  σε αυτήν την προσπάθεια δεν μπορεί να έχεις μαζί θύτες και θύματα…. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα ΜΜΕ στηρίζουν ΑΠΟΛΥΤΑ τις κυβερνήσεις και τις μνημονιακές δεσμεύσεις- λαιμητόμο στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ.
Η ΑΡΣΙ συμμετέχει σε κάθε μορφή ΤΑΞΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ που δεν περιορίζεται στην παροχή ιατρικής υπηρεσίας , στοχεύει στον ΠΑΛΛΑΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΘΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, μάχεται για ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΑΝΕΡΓΩΝ , ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ, ΣΕ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟ!

ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ!! ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,ΕΕ,ΔΝΤ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!
Στα τελευταία 4 χρόνια άλλαξαν κυβερνήσεις, υπουργοί Υγείας  , η πολιτική όμως ίδια . Επίθεση σε όλα τα μέτωπα.  Στο στοιχειώδες δικαίωμα του λαού για ισότιμη πρόσβαση στις δομές πρόληψης και  υγείας, στον εξαναγκασμό μιας ολόκληρης γενιάς γιατρών στην μετανάστευση, στη μετατροπή του φαρμάκου σε είδος πολυτελείας με συμμετοχή των ασφαλισμένων στα ύψη…
Μας λένε συχνά : Δεν υπάρχει άλλος δρόμος , χώρος για άλλη πολιτική στην υγεία και στην κοινωνία. Η χώρα χρεοκόπησε – και σε αυτό φταίει η..νοοτροπία του Έλληνα γιατρού και εργαζόμενου  και η μόνη λύση είναι οι δανειστές και η τρόικα! Μας καταδικάζουν σε μόνιμη λιτότητα, αδιάκοπα μνημόνια , φτώχεια, ανεργία και επιστροφή στο …. 1950.
Σημαντικές ευθύνες για το αδιέξοδο και στην αδυναμία να βγει στο προσκήνιο ο οργανωμένος λαός μετά το λαϊκό ξέσπασμα των πρώτων χρόνων των μνημονίων με τις δεκάδες πανελλαδικές απεργίες, το κίνημα των πλατειών  κλπ  έχει το αποτυχημένο και πλήρως γραφειοκρατικό συνδικαλιστικό κίνημα , αδύναμο να εμπνεύσει το λαό στηρίζοντας πολύ συχνά τις κυβερνητικές και τροικανές επιλογές(πχ ΓΣΕΕ για Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) .
Αλλά και στον ΙΣΑ ….πολύ ντόρος(;) για το τίποτα. ΚΑΜΙΑ από τις γενικές στοχεύσεις της κυβερνητικής πολιτικής δεν ανακόπηκε. Από την λεγόμενη απελευθέρωση (sic) του ιατρικού επαγγέλματος που ναρκοθετεί την οποιαδήποτε επαγγελματική προοπτική των γιατρών μέχρι τις χιλιάδες απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ και το κλείσιμο νοσοκομείων και πολυιατρείων. Προσκολλημένη η πλειοψηφία και το προεδρείο του ΔΣ του ΙΣΑ σε μια γραφειοκρατική λειτουργία μακριά από την θέληση και τις ανάγκες της βάσης με ευθύνη στην μη ισότιμη παρουσίαση των θέσεων των άλλων παρατάξεων στο ΔΣ.
Εμείς ως Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών 20 περίπου χρόνια δεν κρύψαμε τις πολιτικές μας απόψεις για την πραγματική αιτία των προβλημάτων. Απορρίπτουμε τα αποτυχημένα ιδεολογήματα πως η πολιτική δεν έχει σχέση με την οργανωμένη υπεράσπιση του λαϊκού συμφέροντος για ΔΩΡΕΑΝ , ΙΣΗ, ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και της επαγγελματικής θέσης των γιατρών , ιδιαίτερα των νέων, των άνεργων , των ειδικευόμενων και τίμιων ειδικευμένων καθώς και της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων γιατρών. Γιατί αυτό είναι για μας συνδικαλισμός  και στο όνομα αυτού θέλει να πλήξει η συμμαχία ΕΕ, κεφαλαίου και κυβέρνησης κάθε έννοια δημοκρατικής ελευθερίας .
ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ , ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
1. Παύση των πληρωμών του ληστρικού και τοκογλυφικού χρέους. Διαγραφή του χρέους της Ελλάδας και όλων των κρατών.
2. Έξω τώρα το ΔΝΤ! Άμεση αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ, ρήξη με την ΕΕ και αποδέσμευση από αυτή.
3. Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών κάτω από κοινωνικό έλεγχο- εφαρμογή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων.
4. Κρατικοποίηση στρατηγικών επιχειρήσεων. Εθνικοποίηση του μεγάλου και κρατικοδίαιτου ουσιαστικά - ιδιωτικού τομέα περίθαλψης. Εθνικός φορέας παραγωγής και διανομής φαρμάκων και ιατρικών υλικών.
5. Δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα περίθαλψης με δυνατότητα ισότιμης, καθολικής και έγκαιρης πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για όλους τους κατοίκους της χώρας.
6. Δραστική αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου και παράλληλη δραστική μείωση της φορολόγησης των εργαζομένων.
7. Δήμευση της περιουσίας όλων όσων βαρύνονται με κλοπή δημόσιου πλούτου.
8. Διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας και δήμευση της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας.
9. Να αυξηθούν οι μισθοί και το εισόδημα των εργαζομένων, να μειωθεί ο χρόνος εργασίας. Λιγότερη δουλειά – δουλειά για όλους!
10. Απαγόρευση των απολύσεων. Όχι στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
11. Δημόσιο, ενιαίο, στηριγμένο στην αλληλεγγύη των εργαζομένων ασφαλιστικό σύστημα.
12. Αγώνας για διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Διάλυση όλων των ειδικών δυνάμεων που στόχο έχουν την καταστολή του λαϊκού κινήματος
13.  Λήψη μέτρων για την προστασία των φτωχών ανέργων, όπως η διαγραφή των χρεών τους απέναντι σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορίες.
ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΑ ΤΩΡΑ:
1.       Άμεσα μέτρα για την ανεργία και το κύμα μετανάστευσης των νέων γιατρών. Να ανοίξουν άμεσα και κόντρα στις μνημονιακές δεσμεύσεις χιλιάδες νέες θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ σε μια εποχή που είναι  αναγκαία η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας ικανού να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες  που γεννά η ανθρωπιστική κρίση.
2.       Να καταργηθεί στην πράξη, στο δρόμο, στον αγώνα ο άθλιος νόμος για την αξιολόγηση που οδηγεί σε χιλιάδες νέες απολύσεις. Καμιά εμπιστοσύνη πως δεν θα επεκταθεί και στους γιατρούς
3.       Να σταματήσει ΑΜΕΣΑ το αίσχος της απλήρωτης εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Από τις απλήρωτες εφημερίες στο ΕΣΥ και τα δεδουλευμένα στον ΕΟΠΥΥ  μέχρι τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμής στις περισσότερες  μικρές και μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα
4.       Συλλογικές συμβάσεις εργασίας ΠΑΝΤΟΥ! Που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς αποδοχές κόντρα στους προϋπολογισμούς- σφαγεία των μνημονίων και της ΕΕ. Στο ΕΣΥ , στον ΕΟΠΥΥ και στον ιδιωτικό τομέα . Απορρίπτουμε το ψευτοδίλημμα πάγια αντιμισθία ή «κατά πράξη και περίπτωση» στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ  και την κωμωδία ποιος θα υπογράψει η ΠΕΔ ή η ΕΝΥ- ΕΟΠΥΥ. Οι διαπραγματεύσεις να γίνουν από αιρετές και ανακλητές επιτροπές.
5.       Δεν αποδεχόμαστε την προκλητική πρόταση του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών(ΣΕΚ , μεγάλες ιδιωτικές κλινικές) για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) με νέα μείωση 15% στους μισθούς των μισθωτών γιατρών σε σχέση με το 2012 (που η πλειοψηφία της  ΟΣΝΙΕ είχε υπογράψει πραξικοπηματικά μειώσεις 15%). Απαιτούμε νέα ΣΣΕ με αποδοχές σύμφωνα με την σύμβαση του 2009 και την διαιτητική απόφαση του 2011 με την προϋπόθεση οι ιατρικές αμοιβές να ακολουθούν των υπολοίπων του κλάδου ΠΕ. Παλεύουμε για ένταξη στη ΣΣΕ με όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν,  των γιατρών (που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία) που αμείβονται με μπλοκάκι(ΑΠΥ).
6.       Μέτωπο κατά των απολύσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας ! Μοναδική μας δύναμη ο ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ! Να επαναπροσληφθούν ΟΛΟΙ οι απολυθέντες ,χωρίς αποζημίωση ,από τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Να λυθεί άμεσα το θέμα των Επιμελητών Β στο ΕΣΥ με πενταετή θητεία που κινδυνεύουν με απόλυση με πρόσχημα νομικά κενά έξω από την κατεύθυνση της σύμβασης της ΟΕΝΓΕ το 2008.
7.       Συναγερμός με άμεσα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση! Όλοι οι κάτοικοι της χώρας φτωχοί,  άνεργοι, ανασφάλιστοι , μετανάστες  να έχουν ΙΣΟΤΙΜΗ πρόσβαση στις δομές υγείας. Από την πρόληψη μέχρι την τριτοβάθμια περίθαλψη και αποκατάσταση. Κανένα παιδί ανεμβολίαστο. Άμεσες δράσεις για τις ομάδες υψηλού κινδύνου(ψυχικά πάσχοντες, τοξικομανείς κλπ ). Κατάργηση  της ασφαλιστικής ικανότητας για πρόσβαση στο φάρμακο, κατάργηση της συμμετοχής. Απορρίπτουμε ως απαράδεκτη τη θέση του ΙΣΑ για εισοδηματικά κριτήρια στη συμμετοχή στο φάρμακο και την περίθαλψη
8.       Ταξική κοινωνική αλληλεγγύη . Οργανώνουμε την αλληλεγγύη όχι σαν ελεημοσύνη. Απορρίπτουμε τα κροκοδείλια δάκρυα της «απέναντι όχθης» Δεν νομιμοποιούμε την  «βοήθεια» του κεφάλαιου και των μεγάλων ΜΜΕ. Στον αγώνα μας για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής δεν είναι σύμμαχοί μας. ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ.
Ξέρουμε καλά πως ο αγώνας μας είναι δύσκολος. Απορρίπτουμε τις λογικές ανάθεσης, της παρατεταμένης εκλογικής αναμονής και αποχαύνωσης  που σπέρνουν αυταπάτες πως τάχα με μια κυβερνητική εναλλαγή χωρίς να σπάσουν τα δεσμά της εξάρτησης  από ευρώ και ΕΕ θα ανασάνει ο λαός μας. Ούτε αναβάλλουμε στο αόριστο και άγνωστο μέλλον την μάχη για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας προσκολλημένοι σε αποτυχημένα μοντέλα κοινωνικής οργάνωσης.
Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ!
ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 2014 ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΤΤΑ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΩ, ΕΕ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!!

Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ)