Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΣΕΥΥΠ : ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ


Το σώμα ελεγκτών του υπουργείου υγείας (ΣΕΥΥΠ) λειτουργεί σαν ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ της κυβέρνησης, και όχι σαν μηχανισμός ελέγχου των κακώς κειμένων. Απόδειξη ;; Η πρόσφατη "επιδρομή" των ελεγκτών στον "Ευαγγελισμό", όπου ήρθαν με πρεμούρα και υπερβάλλοντα ζήλο να βρουν ... "κοπανατζήδες" (και καλά ...), ενώ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΑΓΝΟΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙ' ΑΥΤΕΣ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου ειδικευομένων του νοσοκομείου :
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Καταγγελία για ακατάλληλες συνθήκες εργασίας και καταπάτηση ωραρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "ο Ευαγγελισμός" απ'το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ειδικευομένων Ιατρών του ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός»

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
Την 21η Ιουλίου του 2013 και ημέρα Κυριακή, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο του ΣΕΥΥΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός». Μοναδικό αντικείμενο ελέγχου, από τις μαρτυρίες των εργαζομένων, αποτέλεσε η τήρηση ή μή του ωραρίου εργασίας από το προσωπικό, ενώ δεν ελέγχθηκε καμία άλλη παράμετρος της λειτουργίας του νοσοκομείου εν ώρα εφημερίας.
Ο Σύλλογος Ειδικευομένων Ιατρών του ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός» έχει πλέον από έτους προβεί σε τρεις αναλυτικές καταγγελίες προς το ΣΕΥΥΠ και επτά προς την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας σχετικά με τις συνθήκες νοσηλείας και εργασίας στο νοσοκομείο μας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία, μετά την πάροδο αρκετών μηνών, ενημερωθήκαμε από το ΣΕΥΥΠ για το ότι ο αριθμός του προσωπικού που εργάζεται σε αυτό δεν επαρκεί ώστε να πραγματοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και αυτοψίες, και πως η απόφαση για την διενέργεια μιας αυτοψίας έγκειται στην κρίση του προϊσταμένου υπαλλήλου. Δεν υπήρξε δυστυχώς καμία περαιτέρω ενέργεια ή ενημέρωση του ΣΕΥΥΠ προς εμάς.
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε λοιπόν, το πώς τρεις συνεχόμενες καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων για τις άκρως επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και νοσηλείας των πολιτών δεν συνθέτουν λόγο ελέγχου. Αντίθετα, μονήρης προτροπή, πιθανώς από διοικητικό στέλεχος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ), αποτελεί επαρκή αιτία παρεμπόδισης του έργου του προσωπικού, κατά την ώρα ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασίας σε ημέρα γενικής εφημερίας, σχετικά με την τήρηση του ωραρίου του προσωπικού.
Γνωρίζουμε ότι οι προϊστάμενοι του κάθε τμήματος είναι οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι για τον έλεγχο του ωραρίου εργασίας του προσωπικού που υπάγεται υπό την ευθύνη τους, και εφόσον υπήρχε παράβαση αυτού όφειλαν να προβούν σε σχετική αναφορά. Τούτο δεν συνέβη ποτέ, αλλά ούτε και υπήρξε καταγραφή ανάλογων παραβάσεων από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Ζητούμε να ενημερωθούμε άμεσα, λοιπόν, απουσία οποιασδήποτε σχετικής καταγγελίας, με βάση ποιών κριτηρίων διατέθηκε τριμελές κλιμάκιο του ΣΕΥΥΠ προκειμένου να ελέγξει την τήρηση του ωραρίου του προσωπικού, ενώ αντίστοιχος έλεγχος δεν διενεργήθηκε για τις συνθήκες και τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ΣΕΥΥΠ αποτελεί ακόμα ανεξάρτητη αρχή, η εργασία της οποίας υπηρετεί πρώτα τον εργαζόμενο και τον χρήστη των δημόσιων υπηρεσιών, και ότι δεν ταυτίζεται με ομάδα εκφοβισμού στην διάθεση του εκάστοτε διοικητικού υπαλλήλου του ΥΥΚΑ.
Σε συνέχεια των προηγούμενων καταγγελιών του Συλλόγου Ειδικευομένων Ιατρών του ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός», και απουσία αποτελεσματικών παρεμβάσεων του ΥΥΚΑ και της διοίκησης του νοσοκομείου για την επίλυσή τους, ζητούμε άμεσα να προβείτε σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και αυτοψίες, με απαραίτητη προϋπόθεση την παρουσία Ιατρού Εργασίας και συνδικαλιστικών εκπροσώπων του Συλλόγου μας και του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός (ΣΕΝΕ), σχετικά με τα εξής, συνοπτικά, προβλήματα στο νοσοκομείο μας:

1.Μη τήρηση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την προστασία της σωματικής και ψυχολογικής ακεραιότητας των ασθενών, επισκεπτών, και του προσωπικού κατά την παραμονή τους στο ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός».
2.Μη τήρηση των στοιχειωδών ασφαλών συνθηκών νοσηλείας των ασθενών.
3.Ανεπάρκεια πυρασφάλειας και εξόδων κινδύνου.
4.Κατ’ εξακολούθηση παραβάσεις του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας του προσωπικού. Καταπάτηση του ανώτατου εβδομαδιαίου αριθμού εργατοωρών των Ιατρών, των συνεχόμενων ωρών εργασίας, καθώς και υποχρέωση τους σε άμισθη υπερωριακή εργασία. Καταπάτηση των ανώτατων ημερήσιων ωρών εργασίας για τους Νοσηλευτές, καθώς και των συνεχόμενων ωρών εργασίας χωρίς ανάπαυση.
5.Μη χορήγηση των προβλεπόμενων ημερών αντισταθμιστικής ανάπαυσης (ρεπό) και του συνόλου της κανονικής αδείας σε Ιατρούς και Νοσηλευτές.
6.Την από διετίας σχεδόν, συνεχή υπερημερία του εργοδότη σχετικά με την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των Ιατρών και των υπερωριών των Νοσηλευτών.
7.Την έλλειψη σε βασικά ιατρικά και φαρμακευτικά υλικά. Την ακαταλληλότητα των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού για την ασφαλή και απρόσκοπτη εξέταση και περίθαλψη των ασθενών.
8.Την σημαντική έλλειψη προσωπικού ορισμένων ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα να γίνεται επισφαλής η διαφύλαξη της υγείας των ασθενών. Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι επίσης η υπολειτουργία ορισμένων τμημάτων, όπως η μειωμένη διάθεση κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού, με άμεση συνέπεια την απώλεια των ζωών των συνανθρώπων μας.
9.Την έλλειψη επαρκούς αριθμού κλινών για την προβλεπόμενη ανάπαυση των εφημερευόντων Ιατρών.

Ο Σύλλογος Ειδικευομένων Ιατρών του ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός» είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία σχετικά με τα ανωτέρω προβλήματα. Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση του ΣΕΥΥΠ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), και του ΚΕΠΕΚ προκειμένου να οριστούν ημερομηνίες αυτοψιών από Ελεγκτές, παρουσία Ιατρού Εργασίας, μαζί με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του νοσοκομείου μας.
Καλούμε επίσης τους Ιατρικούς συλλογικούς φορείς να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με την αποτροπή πιθανής μελλοντική παρεμπόδισης ή κατεύθυνσης της εργασίας του ΣΕΥΥΠ από τρίτους.