Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ 19-3-13


ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
(ΓΝ. Τζάνειο, ΓΝ. Νίκαιας, ΓΝ. Μεταξά, ΓΝ. Αγιοι Ανάργυροι)

Σήμερα Τρίτη 19/3 πραγματοποιήθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο, συντονιστικό συνελεύσεων ιατρών με παρουσία εκπροσώπων από το ΓΝ. Τζάνειο, το ΓΝ. Νίκαιας, το ΓΝ. Μεταξά και το ΓΝ. Αγίων Αναργύρων, νοσοκομεία που έχουν αποφασίσει μέσα από τις συνελεύσεις τους να προβούν σε επισχέσεις εργασίας και κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των απλήρωτων δεδουλευμένων εφημεριών και καταγγέλοντας τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα τρόικα και κυβέρνηση έχουν επιβάλει ουσιαστικά μερική στάση πληρωμών στους εργαζόμενους των νοσοκομείων. Το υπουργείο εξαπατώντας συστηματικά τους εργαζόμενους, τους εξαναγκάζει σε απλήρωτη εργασία. Χρωστάει δεδουλευμένες εφημερίες έως και 15 μηνών σε κάποια νοσοκομεία, με αυθαίρετες οριζόντιες περικοπές ανά μήνα κατά το έτος 2012, ενώ αφήνει προκλητικά να εννοηθεί πως οι οφειλές του 2012 συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των εφημεριών του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη δε θα πληρωθούν καθόλου!! Την ίδια στιγμή, το κονδύλι που έχει εγκρίνει για το οικονομικό έτος του 2013 είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τις ανάγκες των προγραμμάτων εφημερίας τόσο για το ΓΝ της Νίκαιας όσο και για το ΓΝ του Τζανείου.

Ειδικότερα, οι νέοι γιατροί, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι εξαναγκάζονται σε τραγικές συνθήκες απλήρωτης εργασίας, θυσιάζοντας την όποια εκπαίδευση θα έπρεπε να τους παρέχεται, αδυνατώντας να προσφέρουν στους ασθενείς την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που έχουν ανάγκη και αντιμετωπίζοντας μια εργασιακή προοπτική που τους καταδικάζει στην ανεργία, την επισφάλεια και τη μετανάστευση κλείνοντάς τους ταυτόχρονα τις πόρτες του ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή υπουργείο, διοικήσεις νοσοκομείων και υγειονομικών περιφερειών, εξαπολύουν απειλές κατά των κινητοποιήσεων των ειδικευόμενων ιατρών δια στόματος του νομικού συμβούλου της 2ης ΥΠΕ κ. Σημαντήρη. Αποκαλέι «γνωμοδότηση» ένα κατάπτυστο έγγραφο με υβριστικά και προσβλητικά σχόλια για τους νέους ιατρούς, μας αποκαλεί «αγράμματους» και σχεδόν καλεί τους ειδικευόμενους να πληρώνουν για να εκπαιδευτούν!!!

Η διαρκής υπονόμευση και συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, υπονομεύει συνεχώς τη θεραπευτική μας προσπάθεια. Τα αλλεπάλληλα μνημόνια, τα μέτρα, οι περικοπές που έχει αποφασίσει τρόικα και κυβέρνηση έχουν οδηγήσει σε φτώχεια, ανεργία, εκτόξευση των ανασφάλιστων και μεγάλη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και την υγείας του πληθυσμού. Ακριβώς αυτή την περίοδο που η κοινωνία έχει απόλυτη ανάγκη την ελεύθερη πρόσβαση σε ένα δημόσιο, υψηλής ποιότητας, καθολικό σύστημα υγείας για να τη στηρίξει τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, φαρμάκων, υλικών και χρηματοδότησης σε σημείο που κρίνεται επικίνδυνη η λειτουργία τους για τους ασθενείς.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.. ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΑΣ..

• Αποπληρωμή των χρωστούμενων δεδουλευμένων στο σύνολό τους
• Επαναφορά του τρόπου καταβολής των εφημεριών στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι το Νοέμβρη του 2011.
• Έγκριση επιπλέον κονδυλίου για τα νοσοκομεία στα οποία το κονδύλι εφημεριών για το 2013 υπολείπεται του αναγκαίου όπως αυτό ορίζεται από τα ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης.
• Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλους
• Καλούμε τους συναδέλφους από τα υπόλοιπα νοσοκομεία να προβούν σε επισχέσεις εργασίας ειδικευόμενων και κινητοποιήσεις ειδικευμένων.
• Καλούμε το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ να προκυρήξει επισχέσεις-απεργιακές κινητοποιήσεις για τον κλάδο με παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας την επόμενη εβδομάδα.
• Καλούμε σε κινητοποίηση στη 2η δύπε σε απάντηση της «γνωμοδότησης» του κ. Σημαντήρη, με αίτημα την αποπομπή του από το νομικό συμβούλιο της ΥΠΕ.
• Καλούμε σωματεία, συλλόγους, φορείς, όλη την κοινωνία σε ανυποχώρητο αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας υγείας