Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Μ. ΣΑΛΜΑΣ – ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ


Μ. ΣΑΛΜΑΣ – ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ
Από Α.Ρ.Σ.Ι. – Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών         19-11-12
Καταρρέουν τα νοσοκομεία από τραγικές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών. Η κατάσταση με το νοσηλευτικό προσωπικό έχει από καιρό περάσει την «κόκκινη γραμμή». Από τα πιο αρμόδια χείλη, όπως π.χ. από την επιστημονική εταιρεία εντατικής θεραπείας πριν λίγες μέρες, αποκαλύπτεται πως η καταστροφική πολιτική της χούντας κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ κοστίζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Η βασική αιτία είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού που κρατάνε κλειστά εκατοντάδες κλίνες εντατικής θεραπείας, που ανεβάζουν στα ύψη την επίπτωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κλπ. Χαρακτηριστικό για την κατάσταση που επικρατεί σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας είναι πρόσφατο υπηρεσιακό έγγραφο από την διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Νίκαιας :  «Όπως, ήδη σας έχω ενημερώσει και με προηγούμενες αναφορές μου, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, όλων των κατηγοριών, έχει φτάσει πια κάτω των ορίων ασφαλείας για την εύρυθμη λειτουργία Νοσοκομείου … Να επισημάνω, ότι οι ενέργειές μου, ως Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, για κάλυψη των αναγκών, τόσο μέσω της ΥΠΕ, όσο και μέσω ΥΥΚΑ, απέβησαν άκαρπες.» Η επέκταση στο προσωπικό των νοσοκομείων της απαγόρευσης προσλήψεων που επέβαλε η τρόϊκα στο δημόσιο αποτέλεσε και αποτελεί εγκληματική ενέργεια ενάντια στον πληθυσμό. Αυτοί που υπέγραψαν και διατηρούν την απαγόρευση αυτή, δηλαδή ο κ. Λοβέρδος και η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπ. υγείας, είναι ηθικοί αυτουργοί χιλιάδων θανάτων.
Τι κάνουν ο κ. Λυκουρέντζος, ο κ. Σαλμάς και η κ. Σκοπούλη για την κατάσταση αυτή που έχει πάρει διαστάσεις γενοκτονίας ; Ενώ αδιαφορούν παντελώς για τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής των μνημονίων, έχουν το θράσος να αναγγέλλουν «βαθμολόγηση των νοσοκομείων με ένα ως πέντε αστέρια» (!!!) όπως ανακοίνωσε ο κ. Σαλμάς στις 16-11-12 σε συνέντευξη τύπου σχετική με τον ΕΟΠΥΥ. Εδώ ισχύει η λαϊκή παροιμία «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι». Οι τοπικοί πολιτικοί υποτακτικοί των δανειστών από την μία καταδικάζουν σε θάνατο, αργό ή και γρήγορο σε πολλές περιπτώσεις, τα δημόσια νοσοκομεία με πιο … δημοφιλή μέθοδο εκτέλεσης την ασφυξία λόγω έλλειψης προσωπικού. Από την άλλη, έχουν το θράσος να κοροϊδεύουν, εξαγγέλλοντας βαθμολογήσεις με … αστέρια λες και μιλάνε για ταινίες, κονιάκ, ή τηλεπαιχνίδια ριάλιτι. Αφού η βαθμολόγηση αυτή σύμφωνα με τον κ. Σαλμά θα αφορά τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά εφ’ όσον ο «ιδιοκτήτης» των δημόσιων νοσοκομείων (η ίδια πολιτεία) σκόπιμα τα υποβαθμίζει στερώντας τα από το απαραίτητο προσωπικό για να τους βάλει μετά … κακό βαθμό ευνοώντας έτσι τον «ανταγωνιστή» (δηλαδή τους κρατικοδίαιτους μεγαλοκλινικάρχες). Το «γερμανικό μοντέλο» στην περίθαλψη θέλει τα νοσοκομεία «αυτοδύναμες οικονομικά μονάδες» χωρίς κρατική επιχορήγηση που θα συμβάλλονται κατά βούληση με τον επίσης «αυτοδύναμο οικονομικά» ΕΟΠΥΥ με «ισότιμους όρους» και «ανταγωνιστικά» σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Η αποδυνάμωση των νοσοκομείων από προσωπικό, υλικά και υποδομές και η μισθολογική εξαθλίωση των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών προετοιμάζουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης.
Το λαϊκό κίνημα πρέπει άμεσα να βάλει το ζήτημα της περίθαλψης στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής σύγκρουσης. Να διακηρύξει πως η επιβίωση του πληθυσμού είναι ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ. Και όταν λέμε όλων, εννοούμε όλων. Των κερδών του κεφαλαίου, των πανωτοκίων που ζητούν οι δανειστές – τοκογλύφοι, της προσμονής που δείχνει για τη … δόση το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή ένωση. Και η περίθαλψη είναι συστατικό στοιχείο της επιβίωσης του λαού …
Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – ΕΕ – ΔΝΤ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ