Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η ΑΡΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΑ

ΕΟΠΥΥ: Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΝΤ και ΕΕ απόλυτα αφοσιωμένο στο έργο της λεηλάτησης κάθε κοινωνικής παροχής εδραιώνει μέσα από την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ την σχεδόν οριστική αποχώρηση του κράτους από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υπέρ της ολοκληρωτικής επέλασης του μεγάλου επιχειρηματικού κεφαλαίου σε αυτήν.
Η έναρξη λειτουργίας του οργανισμού διαμορφώνει ένα δραματικό τοπίο στο επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Υπηρετεί πιστά το σύστημα υγείας τύπου ΔΝΤ, το οποίο όπου έχει εφαρμοσθεί, σε ανατολή και δύση, έχει ρίξει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 6-7 χρόνια! Πετσοκόβει τα επιδόματα των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, καθιερώνει 15% συμμετοχή σε όλους τους ασφαλισμένους και σε όλες τις παρακλινικές εξετάσεις, κόβει μέσω της «αρνητικής λίστας» πολλά φάρμακα ευρείας χρήσης, ανοίγει το δρόμο για επιβολή συμμετοχής στη νοσηλεία στο ΕΣΥ και θεσμοθετεί την κάλυψη από τον ασφαλισμένο της ιατρικής αμοιβής.
Με την ψευδεπίγραφη «απελευθέρωση»- κλείσιμο του ιατρικού επαγγέλματος (ν.39/19) ,την ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και την πρόσφατη τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας καθώς δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην ίδρυση φορέων υγείας , δεν απαιτείται άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος (!) ούτε καν άδεια λειτουργίας (!) του φορέα.
Η εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων(ΚΕΝ) σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα(+20%) αποτελεί τομή στην αντιδραστική επίθεση. Εισάγουν τη λογική της εμπορευματοποίησης, της ανταποδοτικότητας σε βάρος της ενσυνείδητης ιατρικής παρέμβασης, οδηγούν στην κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων με την ανοικτή πριμοδότηση του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα. Η αναστολή της εφαρμογής τους μέχρι τις 1/3 λόγω εκτόξευσης του κόστους είναι σαφής παραδοχή της αποτυχίας.
Η εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ χτυπά τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των γιατρών- κύρια των νέων και των αυτοαπασχολούμενων. Οι νέοι γιατροί αποκλεισμένοι από το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ σε συνθήκες πρωτόγνωρης ανεργίας βρίσκονται μεταξύ της εγκατάλειψης του επαγγέλματος ή της μετανάστευσης. Το μέλλον των ιατρείων κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιο με τα οφειλόμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία να φτάνουν τα 350 εκ. ευρώ ενώ οι αποδοχές που προβλέπονται από τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ είναι ντροπιαστικές.
Η κυβέρνηση με εκβιαστικό τρόπο επιχείρησε να εντάξει τους γιατρούς στις μεταβατικές διατάξεις με εξευτελιστικές αμοιβές χωρίς καμιά σύμβαση! Η αντοχή που σημειώθηκε με την άρνηση της πλειοψηφίας των γιατρών να υποκύψουν στην κυβερνητική προπαγάνδα είναι αξιοσημείωτη.
Οι πλειοψηφίες των Ιατρικών Συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αποδέχονται την ταξική φυσιογνωμία του ΕΟΠΥΥ, τη λογική του συστήματος υγείας τύπου ΔΝΤ. Παρουσιάζουν –όχι τυχαία – τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος συνταγογράφησης σε όλους τους γιατρούς ως κορυφαία επιτυχία. Η συνταγογράφηση είναι ένα βασικό και αυτονόητο δικαίωμα. Ωστόσο θεσμοθετείται η ολοκληρωτική συμμετοχή των ασφαλισμένων στην ιατρική επίσκεψη στους μη συμβεβλημένους γιατρούς αλλά και στους συμβεβλημένους αν αυτοί υπερβούν τις 200 επισκέψεις.
Είναι σαφές, ότι τα βασικά αιτήματα των γιατρών παραμένουν άλυτα. Και θα παραμένουν άλυτα όσο στο πλαίσιο διεκδικήσεων των Ιατρικών Συλλόγων δεν τίθεται στην πρώτη γραμμή η ανάγκη για ολική αμφισβήτηση του ΕΟΠΥΥ γιατί υπηρετεί ΠΙΣΤΑ την υγεία των μνημονίων, και όχι η αναστολή της λειτουργίας του και άρα η αποδοχή του.
Οι πλειοψηφίες των Ιατρικών Συλλόγων κρύβουν, όχι χωρίς λόγο, τη σαφέστατη πολιτική τους κατεύθυνση. Η ΔΗΚΙ ποτέ δεν αρνήθηκε την κομματική της σχέση με την Νέα Δημοκρατία, τον κυβερνητικό εταίρο της τρικομματικής αντιδραστικότατης κυβέρνησης Παπαδήμου και του δικομματικού Υπουργείου Υγείας που είναι απόλυτα υπεύθυνο για την ασκούμενη τραγική πολιτική στο χώρο της υγείας για τους γιατρούς και το λαό.
Η επιλογή είναι μία: Κλιμάκωση του αγώνα με άλλο πολιτικό πλαίσιο που θα προωθεί την οικοδόμηση πανυγειονομικού-παλλαϊκού αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης – σφαγείου των κοινωνικών δικαιωμάτων. Που θα παλεύει συνολικά για ένα άλλο δημόσιο σύστημα υγείας , καθολικό, δωρεάν υψηλής ποιότητας ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δράση.
Καλούμε μαζικά τους γιατρούς σε ανυπακοή! Όχι στον ΕΟΠΥΥ! Κανένας διάλογος με την κυβέρνηση!
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι να καταργήσουν στην πράξη την πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας ! Να αρνηθούν την επέλαση των επιχειρηματιών!
Παλεύουμε για ελεύθερη πρόσβαση των γιατρών στο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης με αξιοπρεπείς μηνιαίες αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα ενάντια στη τροκαινή και κυβερνητική λογική , μετά από συλλογική σύμβαση εργασίας , οι όροι της οποίας θα αποφασίζονται από μαζικές πανιατρικές συγκεντρώσεις, χωρίς καμία συμμετοχή του ασφαλισμένου.
Απαιτούμε την αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων χρεών των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς κανένα κούρεμα.
Καλούμε σε πανκινητοποίηση όλους τους χρήστες υγείας, τους ασφαλισμένους, τους υγειονομικούς σε μαζική παλλαική διαμαρτυρία-διαδήλωση κατά του ΕΟΠΥΥ.
ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ!!
ΑΡΣΙ 21/1/2012 arsinet.gr