Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ …

ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ …
Από Α.Ρ.Σ.Ι. 1-9-2011

Αντιγράφουμε πολύ καλό κείμενο της συναδέλφου Μ.Μ. δημοσιευμένο στην ομάδα facebook «Κίνημα νέων Γιατρών» :

S.O.S. – Ειδικότητα στη Γερμανία
Διαβαζοντας και παρατηρωντας ολο και περισσοτεροι είναι αυτοι ανειδικευτοι ιατροι καθως και σε συνεχιση ειδικοτητας , να θεωρουν σαν λυση επαγγελματικη την Γερμανια. Θεωρω χρεος αφου γνωριζω να διαφυλαξω τα συμφεροντα ολων μας.Διαφημιζεται πολύ τελευταια από τα ΜΜΕ ότι πολλοι συναδελφοι είναι αυτοι που αποφασιζουν να μεταναστευσουν στην Γερμανια αφου προσφερει την πολυποθητη επαγγελματικη αποκατασταση..Ισως αρκετοι να ξερουν αυτά που γραφω υπαρχουν όμως κι αλλοι που δεν γνωριζουν την πραγματικοτητα,και μπλεχτηκαν αδικα σε περιπετειες μην γνωριζοντας τα παρακατω.
Γραφεια ευρεσεως εργασιας καθως και προγραμματα ταζουν θεσεις εργασιας σε ανειδικευτους και ανεργους ιατρους.Εχω να αναφερω τα εξης:
1.Συστημα εργασιας στην Γερμανια
Στην παρουσα φαση η εργασια στην Γερμανια ξεκιναει με συμβολαιο εργασιας(συμβολαιο εργασιας θεωρειται η εναρξη-συνεχιση ειδικοτητας) το οποιο εχει Probe Zeit(δοκιμαστικο χρονο εργασιας) που διαρκει 6 μηνες,και μετα ισχυει το συνολο του συμβολαιου.Δηλαδη αν εχεις για 2 χρονια συμβολαιο στην Παθολογια τοτε αφου περασεις επιτυχως ως εργαζομενος τους 6 πρωτους μηνες με καλη εκθεση μετα εχεις μονο το δικαιωμα συνεχησης τον υπολοιπο ενεμιση χρονο.Εδω υπαρχει το ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!!Τα γραφεια ευρεσεως εργασιας και «τα προγραμματα εκπαιδευσης ελληνων ιατρων»στην Γερμανια αυτό δεν το πολυεξηγουν.Αυτο σημαινει το ότι ενώ μπαινεις πχ στο προγραμμα για ειδικευση 2ετη παθολογια φτανεις στο σημειο να μην σε θεωρησουν αξιο μετα τους 6 μηνες και μετα απολυεσαι.Σημαντικο:Τα προγραμματα ταζουν στεγη- εκμαθηση γλωσσας- διατροφη ΔΩΡΕΑΝ(δεν είναι δωρεαν),τα ξεπληρωνεις βεβαια τα υποτιθεμενα 2χρονια του συμβολαιου που θα εργαστεις ΑΛΛΑ αν απολυθεις μετα τους 6 πρωτους μηνες θα πρεπει να αποπληρωσεις το χρεος χιλιαδων ευρω ως ΑΝΕΡΓΟΣ πια.Πως? Με μικρα γραμματα οσο η μυτη της καρφιτσας τα γραφεια και τα προγραμματα διευκρινιζουν τα συγκεκριμενα.Επισης ορισμενα γραφεια κλεινουν δουλειες με Zeit Firma.Τι σημαινει αυτό? Zeit Firma είναι εταιρειες οι οποιες σου δινουν δουλεια σε νοσοκομεια-κλινικες αλλα εσυ δουλευεις για αυτές και πληρωνεσαι ένα ποσοστο.Δηλαδη σε παιρνουν πχ για 10ευρω την ωρα και πληρωνεσαι μονο 6ευρω γιατι τα 4 τα κρατουν αυτοι επειδη σου βρηκαν δουλεια.
2.Αναγνωρισμενα ιατρεια-νοσοκομεια-κλινικες για ειδικοτητα (για συνεχιση-ή εναρξη)
Πολλα ιατρεια-νοσοκομεια-κλινικες ΔΕΝ είναι αναγνωρισμενα από το Γερμανικο κρατος για την παροχη ειδικευσης.Δηλαδη εχεις ένα συμβολαιο για 2 χρονια παθολογια αυτά δεν αναγνωριζονται ως ειδικοτητα σε αυτά ,αλλα ως εργασια απλη και μονον(πχ ένα κεντρο αποκαταστασης αναπηρων).Γι’αυτό τον λογο για νοσοκομεια-κλινικες-ιατρεια ρωτηστε πρωτα είναι συμβεβλημενα-αναγνωρισμενα να χορηγουν ειδικοτητα?.Υπαρχει ειδικη λιστα που χορηγειται από τους οικειους ιατρικους συλλογους της Γερμανιας σε κάθε κρατιδιο. Κυριως οφειλω να ενημερωσω ότι κυριως 1ο και 2ο ετος ειδικοτητας διδεται πιο ευκολα ( ανεξαρτητα από τον παραγοντα προσρμογη στις συνθηκες εργασιας,υπερωριες).
Επιστω την προσοχη σας να διασφαλιζετε προτιστως τα παραπανω.

Η κυβέρνηση και η τρόϊκα θέλουν τους Έλληνες νέους γιατρούς ΚΩΠΗΛΑΤΕΣ ΣΕ ΓΑΛΕΡΑ, είτε εδώ είτε … «στας Ευρώπας». Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες εβδομάδες έσκασε μύτη η … εκπληκτική πρόταση της ΠΑΣΚ γιατρών να «εκπαιδεύονται» (αμισθί) οι απόφοιτοι της ιατρικής για 2 (δύο) χρόνια σε παθολογικές και χειρουργικές κλινικές για να έχουν δικαίωμα να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος (!!!).
Ο κ. Λοβέρδος και οι «συν αυτώ» παρατρεχάμενοι (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι … κουτοπόνηροι γαλάζιοι παράγοντες των ιατρικών συλλόγων και του ΠΙΣ) θα πρέπει να μην ξεχνάνε την σοφή ρήση «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΛΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΣ ΓΑΛΕΡΑ». Το καζάνι βράζει, και οι … «κωπηλάτες» φοιτητές και νέοι γιατροί ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ «ΠΟΝΗΡΟΥΣ» ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ …