Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ; Από Α.Ρ.Σ.Ι. 9-5-11

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ; Από Α.Ρ.Σ.Ι. 9-5-11

Αντιγράφουμε χωρίς σχόλια από ειδησεογραφικό site



Πρώτη ανάρτηση: 09/05/2011 14:04

Μεγάλη αίσθηση προκαλούν οι «βόμβες» που εκτόξευσε το πρωί ο Ανδρέας Λοβέρδος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην οποία κάλεσε ξαφνικά μέσα στο σαββατοκύριακο τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και στην οποία ο υπουργός Υγείας αναλώθηκε σε ένα πολιτικό μανιφέστο που ελάχιστα είχε να κάνει με την αρμοδιότητα που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι για να σταλεί το απαραίτητο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, πρέπει το σχετικό σχέδιο νόμου (για την επικαιροποίηση του υπάρχοντος μνημονίου) να ψηφιστεί μέσα από αυξημένη πλειοψηφία στην Βουλή, δηλαδή με τα τρία πέμπτα ή τα δύο τρίτα των 300 που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «όχι την συνταγματική αλλά την διευρυμένη πολιτική νομιμοποίηση του σχεδίου νόμου», όπως χαρακτηριστικά είπε. Η γνώμη του αποκτά μεγάλη βαρύτητα δεδομένου του γεγονότος ότι είναι συνταγματολόγος, από πολλούς όμως μεταφράζεται και ως προετοιμασία της κοινής γνώμης για ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Παράλληλα, ο Ανδρέας Λοβέρδος πρόσθεσε ότι όλα τα σχετικά κείμενα, όπως για παράδειγμα η επικαιροποίηση του υπάρχοντος μνημονίου, «πρέπει να τα υπογράφουν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και όχι μόνο ο υπουργός Οικονομικών, όπως γίνεται σήμερα». Τόνισε μάλιστα ότι «πρέπει να εξασφαλίσουμε την σύνδεσή μας με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που οικοδομήθηκε το Μάρτιο 2011, ακόμα κι αν χρειαστεί να συμφωνήσουμε σε νέο κείμενο προτεραιοτήτων του υπάρχοντος μνημονίου».

«Δίνουμε έναν πόλεμο σε καιρό ειρήνης. Η χώρα μάχεται για να κερδίσει την τελευταία της ευκαιρία προκειμένου η κρίση να μην μετατραπεί σε κατάρρευση και κατάπτωση. Πρέπει να πολεμήσουμε ομόφωνοι, ορκισμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι», σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Ενοχικές τάσεις και αμφισημίες δεν χωρούν. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Πρέπει να καλύψουμε τα ελλείμματα που εμφανίζονται ήδη στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 ακόμη και με οριζόντιες πολιτικές». Στο σημείο εκείνο μάλιστα, ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε την πρόταση που έχει κάνει στο Υπουργικό Συμβούλιο οι προσλήψεις στο Δημόσιο από μία προς πέντε αποχωρήσεις να περιοριστούν σε... μηδέν προς πέντε, δηλαδή να παγώσουν πλήρως.

«Ότι είναι να κάνουμε, θα το κάνουμε σήμερα. Δίνω και θα δίνω τη μάχη με όσες δυνάμεις διαθέτω. Σε νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές δε νομίζω πως έχω θέση, αλλά σε κάθε περίπτωση όμως είμαι στην διάθεση του πρωθυπουργού», ολοκλήρωσε της δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας. Σε ερώτηση πάντως αν αυτό σημαίνει ότι έχει υποβάλει παραίτηση ή σκοπεύει να παραιτηθεί, απάντησε: «Αν ήταν να παραιτηθώ θα σας το είχα πει»...

«Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του κ. Λοβέρδου», ξεκαθάρισε κατά το briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο κ. Λοβέρδος έχει κάνει σημαντική δουλειά σε όλα τα πόστα από τα οποία έχει περάσει.