Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ

Νικαια 17/6/2010

Με την επίσημη είσοδο της χώρας στον “μηχανισμός στήριξης” ΕΕ-ΔΝΤ μετά το αίτημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο η ιστορικών διαστάσεων επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για να εισπράξει την οικονομική βοήθεια αποτελούν πισωγύρισμα δεκαετιών για όλους τους εργαζόμενους στον τόπο μας, θα σηματοδοτήσει τρομαχτικές ανατροπές στους όρους εργασίας , δράσης , ζωής αλλά και στις κοινωνικές και προνοιακές κατακτήσεις μας.

Ο χώρος της Υγείας είναι ο πρώτος χώρος που έχουμε ήδη αρχίσει να βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Η ήδη εφαρμοζόμενη πολιτική του προγράμματος σταθερότητας αποτελεί πλήγμα για τα όποια ψήγματα δημόσιας και δωρεάν υγείας είχαν απομείνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τα τελευταία χρόνια. Τι έχουμε δει μέχρι τώρα:
• μείωση στο κονδύλι των εφημεριών κατά 100 εκ. Ευρώ και πίεση για αυστηρή εφαρμογή του δωδεκατημορίου. Καθυστέρηση στην καταβολή των εφημεριών και περικοπές στην καταβολή τους με διάφορα λογιστική “τρυκ” και τερτίπια
• “εξορθολογισμός” του προγράμματος εφημεριών των νοσοκομείων με περικοπές εφημερευόντων ιατρών
• πάγωμα προσλήψεων ιατρών και νοσηλευτών
• καταστρατήγηση της συλλογικής μας σύμβασης
• απολύσεις συμβασιούχων νοσηλευτών και stage
• διορισμός ιατρών με “μπλοκάκι” σε ΜΕΘ
• περικοπές μισθών και επιδομάτων
• επιδείνωση της φορολογικής αδικίας μέσα από το πρόσφατα ψηφισμένο φορολογικό ν/σ (για μια ακόμη φορά την πληρώνουν οι μισθωτοί καθώς η φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων μειώνεται και άλλο από το 25% στο 20%)

Οι κατατεθημένες εξαγγελίες της υπουργού Υγείας κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για νομοσχέδιο με τον περίφημο τίτλο “αναβάθμιση του ΕΣΥ” θα σημάνουν το οριστικό τέλος των όποιων ψηγμάτων Δημόσιας Δωρεάν Υγείας γνωρίζαμε. Βασικοί άξονες του εν λόγω ν/σ που παρουσίασε η υπουργός σε συνάντησή της με την ΟΕΝΓΕ είναι:
• Η λειτουργία των νοσοκομείων με κλειστούς σφαιρικούς προϋπολογισμούς και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το κράτος παύει να εγγυάται την δημόσια δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων και τα εξαναγκάζει να βγάζουν κέρδος προκειμένου να καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες τους (πχ εφημερίες-υπερωρίες εργαζομένων).
• Η γενίκευση του θεσμού του επικουρικού – ελαστικά εργαζόμενου με ετήσια σύμβαση σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων των νοσοκομείων (νοσηλευτές, τεχνολόγοι, παρασκευαστές, τεχνικοί κλπ.). Η κυβέρνηση μετατρέπει τα νοσοκομεία σε γαλέρες ελαστικής εργασίας.
• Η εξαγγελλόμενη “24ωρη λειτουργία” επαναφέρει τη φάρσα των απογευματινών ιατρείων του νόμου Παπαδόπουλου αυτή τη φορά ως τραγωδία! Χωρίς να προσλαμβάνεται επιπλέον προσωπικό (ιατροί,νοσηλευτές κλπ) το μόνο στο οποίο αποσκοπεί το εν λόγω μέτρο είναι η εξασφάλιση εσόδων για το νοσοκομείο από τις τσέπες των ασθενών.
• Συμβάσεις των νοσοκομείων με ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης υγείας.
• Αλλαγή του τρόπου αμοιβής των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ στην κατεύθυνση καταβολής επιδόματος που θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών . Αν κάποιος πραγματοποιεί μικρότερο αριθμό εφημεριών δεν είναι σίγουρο ότι θα λαμβάνει το σύνολο του ποσού (θα χρειάζεται έγκριση από τον διοικητή) ενώ αν πραγματοποιεί περισσότερες θα αμείβεται από τα έσοδα του νοσοκομείου (!!!). Με τον τρόπο αυτό στοχεύει στην παράκαμψη της συλλογικής σύμβασης που υπογράφηκε πέρυσι και όλων των υποχρεώσεων που πρόεκυπταν από αυτήν (προσλήψεις προσωπικού, μειώσεις ωραρίων κλπ.)

Για εμάς τους νέους εργαζόμενους , τους ειδικευόμενους που ουσιαστικά αποτελούμε την ραχοκοκκαλιά του ΕΣΥ η πολιτική αυτή σημαίνει την διαγραφή της εργασιακής και επαγγελματικής μας προοπτικής: ένα ΕΣΥ που θα λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά και επιχειρησιακά, ελαστικές εργασιακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα , 2 ή και περισσότερες δουλειές προκειμένου να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Το μέλλον που μας επιφυλάσσει η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι ένας επιβιωτισμός σε μια κοινωνία κανιβαλισμού. Το μέλλον αυτό ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ σαν ανθρώπους , σαν επιστήμονες, σαν λειτουργούς της δημόσιας υγείας!

Στα πλαίσια αυτά είναι αναγκαία σήμερα η οργάνωση της πάλης των ειδικευομένων ιατρων για εργασιακή, επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια. Τόσο σε επίπεδο νοσοκομείου όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό αποφασίζουμε:

1. Ενεργοποίηση του ήδη υπάρχοντος καταστατικού του συλλόγου ειδικευομένων ιατρών νίκαιας-πειραιά.
2. Εκλογή προσωρινής διοικούσας επιτροπής που θα αναλάβει την εκκαθάριση του μητρώου μελών και την διεξαγωγή εκλογών για ΔΣ του συλλόγου ειδικευομένων ιατρών.
3. Συντονισμό με αντίστοιχους συλλόγους ειδικευομένων ιατρών άλλων νοσοκομείων.
4. Συντονισμό και συνεργασία τόσο με την πενταμελή της ΕΙΝΑΠ όσο και με το σωματείο εργαζομένων (στο οποίο εξάλλου είμαστε μέλη) στην κατεύθυνση ενίσχυσης των αγώνων και των στόχων για την προάσπιση και την επέκταση των εργασιακών δικαιωμάτων μας
5. Δημιουργία επιτροπής εκπαίδευσης των ειδικευομένων με έναν εκπρόσωπο από κάθε κλινική που θα εισηγηθουν προτάσεις για τα ζητήματα εκπαίδευσης σε επομενη γενική συνέλευση

Για την συνέχιση της επίσχεσης εργασίας:
• συνεχίζουμε να στηρίζουμε το κλείσιμο των γενικών εφημεριών σε συνεργασία πάντα με τους ειδικευμένους ιατρούς απο κάθε ειδικότητα που θα πρέπει να βρίσκονται στην διαλογή
• στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις και τις εκδηλώσεις που αποφασίζονται από τις συνελεύσεις του σωματείου εργαζομένων
• συνεχίζουμε την επίσχεση εργασίας διεκδικώντας και τα δεδουλευμένα των εφημεριών του Απριλίου