Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α.Ρ.Σ.Ι. 11-1-2010

Ανακοίνωση Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών (Α.Ρ.Σ.Ι.) 11-1-2010

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΟΛΟΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Η κυβέρνηση παραβιάζει τη συλλογική σύμβαση – προσπαθεί να αναιρέσει τις κατακτήσεις μας
Με προκλητικό τρόπο η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας και η κυβέρνηση συνολικά :
- Αναστέλλει τα προβλεπόμενα από τη συλλογική σύμβαση υπουργείου – ΟΕΝΓΕ (1-12-08) αλλά και από το νόμο 3754/09 για τις προσλήψεις επιμελητών και ειδικευόμενων στο ΕΣΥ. Χαρακτηριστικά, έχουν παραπεμθεί στις «καλένδες» οι 2000 έξτρα θέσεις με το πρόσχημα της ... «επανανομοθέτησης» αυτών, η οποία είναι τελείως περιττή αφού οι θέσεις είναι ήδη νομοθετημένες. Επίσης, η κυβέρνηση με πρόσφατη εγκύκλιο έχει «παγώσει» τις διαδικασίες κρίσης για όλες τις ήδη προκηρυγμένες θέσεις. Από την άλλη, όχι μόνο συνεχίζονται σωρηδόν οι προσλήψεις επικουρικών επιμελητών αλλά η κυβέρνηση ... «πρωτοπορεί» εισάγοντας στο ΕΣΥ τον θεσμό γιατρών με μπλοκάκι (!) και 11μηνη σύμβαση με εργοδότη το ... ΚΕΕΛΠΝΟ (!!) για την κάλυψη των κενών στις ΜΕΘ.
- Με τα οικονομικά μέτρα για κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών, της περικοπής των επιδομάτων και της περικοπής των υπερωριών επιχειρείται με πρόσχημα την οικονομική κρίση να παρθεί πίσω ένα μεγάλο μέρος των μισθολογικών αυξήσεων που κατάκτησαν πέρσι με τους αγώνες τους οι νοσοκομειακοί γιατροί. Υπενθυμίζεται ότι οι έλληνες νοσοκομειακοί γιατροί εξακολουθούν να είναι από τους πιο κακοπληρωμένους σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση και έιχαν 10 χρόνια να πάρουν αύξηση.
- Χωρίς καμιά δικαιολογία η κα Μαριλίζα αρνείται να εκδόσει υπουργικές αποφάσεις για την επικύρωση αναβαθμίσεων που έχουν ήδη γίνει σε πολλά νοσοκομεία.
Και όλα αυτά γίνονται «στα μουλωχτά», ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι κυρίες Ξενογιαννακοπούλου και Γεννηματά όπου σταθούν και όπου βρεθούν συνεχίζουν τα ανέξοδα παραμύθια ότι δήθεν δρομολογείται η λύση όλων των προβλημάτων του ΕΣΥ ...
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «βολιδοσκοπήσει» αντιδράσεις, περιμένοντας να δει άν η στήριξη από τα ΜΜΕ και την συνδικαλιστική γραφειοκρατία είναι επαρκής για να εξασφαλίσει το πέρασμα της απαράδεκτης πολιτικής της.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της τελευταίας διετίας οι αγωνιζόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί, ειδικευόμενοι και μαχόμενοι ειδικευμένοι, απέδειξαν ότι έχουν τη θέληση να βάλουν τέρμα με αποφασιστικό τρόπο στα εξαντλητικά ωράρια, τις εξευτελιστικές αμοιβές, την ανασφάλεια στην εργασιακή και επιστημονική προοπτική και την επιταχυνόμενη ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης. Επίσης απέδειξαν ότι πλέον έχουν πάρει οι ίδιοι τις τύχες τους στα χέρια τους παραμερίζοντας την συνδικαλιστική γραφειοκρατία, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες – γενικές συνελεύσεις – συντονισμό από τα κάτω.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΡΟΜΟ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ
- Οι προσλήψεις μόνιμων επιμελητών και περισσότερων ειδικευόμενων, καθώς επίσης και νοσηλευτών σε οργανικές θέσεις είναι μονόδρομος για το δημόσιο σύστημα περίθαλψης. Άν περάσουν οι επιδιώξεις για πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες πλήρους ιδιωτικοποίησης στο ΕΣΥ. Από την άλλη με την αναστολή των προσλήψεων θα συνεχιστούν τα εξοντωτικά ωράρια των νοσοκομειακών γιατρών και θα «στενέψει» κι’άλλο η επαγγελματική προοπτική των ειδικευόμενων. Άρα έχουμε διπλή πραβίαση της συλλογικής σύμβασης (στα σημεία που αφορούν προσλήψεις – ωράρια καθώς και στο άρθρο 1 που μιλά για κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων).
- Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ούτε μισώ ευρώ στους κ.κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Αλμούνια, Τρισέ και την παρέα τους. Άν πρέπει κάποιοι να πληρώσουν για τα ελλείμματα του δημοσίου, να τα πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν. Να πληρώσουν οι μεγαλοεργολάβοι της ολυμπιάδας, οι τοκογλύφοι τραπεζίτες που δανείζονται με 0,2% και δανείζουν με 17% και επιχορήγηθηκαν κιόλας με 28 δις (!) από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οικοπεδοφάγοι του Βατοπεδίου και του Αλμυρού, οι «ημέτεροι» εφοπλιστές των άγονων γραμμών, οι κρατικοδίαιτοι μεγαλοκλινικάρχες του ιδιωτικού τομέα που εξακολουθούν να επιδοτούνται σκανδαλωδώς από τα ασφαλιστικά ταμεία, οι μεγαλοαντιπρόσωποι προμηθευτές φαρμάκων και ιατρικών υλικών με τις σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς και τα «κοράκια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αφήσουν τα παραμύθια. Δεν είμαστε χτεσινοί. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μόλις ολοκληρώσουν τα μέτρα αφαίμαξης των εργαζόμενων, διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και πλήρους ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων ως ... «διά μαγείας» θα σταματήσουν να μιλούν για κρίση και θα αρχίσουν να μιλούν πάλι για ... «ανάπτυξη».

ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ – ΚΑΜΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ !
ΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ.

- Η κυβέρνηση παραβιάζει με αποκλειστική δική της ευθύνη τη συλλογική σύμβαση.
- Οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν το επόμενο διάστημα σε γενικές συνελεύσεις νοσοκομείων και ενώσεων για την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων (με ότι μορφές αποφασίσουν οι συνελεύσεις) με συντονισμό από τα κάτω, απαιτώντας την τήρηση της υπάρχουσας σύμβασης και ακόμα πιο βελτιωμένους όρους για την επόμενη σύμβαση. Άν η κυβέρνηση επιμείνει στην ουσιαστική ακύρωση της προηγούμενης συλλογικής σύμβασης (με αντιδραστικά μέτρα για μισθολογικό – φορολογικό, με αναστολή των προσλήψεων, περαιτέρω εισαγωγή ελαστικών εργασιακών σχέσεων κλπ) είναι αυτονόητο ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί όπως και πέρσι θα αποφασίσουν την κατάρτιση προγραμμάτων εφημεριών με 2 και 4 ανά μήνα για ειδικούς και ειδικευόμενους αντίστοιχα.
- Το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ (5-7 Φλεβάρη) πρέπει να συζητήσει και να αποφασίσει με βάση την παραπάνω λογική.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ. ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ !