Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, 29/10/2008

29-10-2008
Συνήλθε σήμερα το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Γιατρών Αθήνας και Πειραιά. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα ακόλουθα Νοσοκομεία: Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Ερυθρό, Δυτικής Αττικής, Αττικόν, Μεταξά, Ευαγγελισμό, Σισμανόγλειο, Παίδων Πεντέλης, Παίδων Αγία Σοφία, Θριάσιο, Πατησίων, 1ο ΙΚΑ, Αλεξάνδρα, Πολυκλινική, Άγιο Σάββα, ΕΙΕΑ, Κρατικό Αθήνας, Σωτηρία, Ελπίς, Ιπποκράτειο

Επισημάνθηκαν τα εξής:
1. Οι πρόσφατες συνελεύσεις νοσοκομείων και ενώσεων με την πρωτόγνωρη μαζικότητά τους (πάνω από 2000 γιατροί μέχρι τώρα σε Αθήνα – Πειραιά) και τις αγωνιστικές αποφάσεις τους σηματοδοτούν μια μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης του νοσοκομειακού κινήματος, για πραγματικά δημόσια, δωρεάν, ισότιμη και υψηλού επιπέδου περίθαλψη καθώς και για αξιοπρεπείς αποδοχές, ανθρώπινα ωράρια, επιστημονική εξέλιξη και επαγγελματική αποκατάσταση για όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
2. Καταγγέλλεται η στάση του προεδρείου της ΕΙΝΑΠ, που παρά τις αποφάσεις των συνελεύσεων και παρά την απόφαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ στις 22-10-2008, επιμένει να υπονομεύει τον αγώνα των γιατρών και να κηρύσσει την αδράνεια, ενισχύοντας έτσι στην πράξη την πολιτική του Υπουργείου. Καλούμε το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ να αναθεωρήσει άμεσα την στάση του, να σεβαστεί τις αποφάσεις των νοσοκομειακών συνελεύσεων και να στηρίξει τον αγώνα και με πρακτικά μέτρα, όπως π.χ. η διάθεση του ταμείου των χρημάτων της ΕΙΝΑΠ που έχουν προκύψει από τις συνδρομές μας για την υποστήριξη της προσπάθειάς μας.
Επισημαίνεται δε ότι όπως διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση, μόνο το συντονιστικό μπορεί να μιλά συνδικαλιστικά εξ ονόματος της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά.
3. Η πλήρης και αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση βρίσκεται πλέον στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Πρέπει άμεσα να υποχωρήσει στα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, τα οποία εξάλλου σηματοδοτούν μόνο μερική άρση των αδικιών που έχει υποστεί ο κλάδος μας τα τελευταία χρόνια. Η ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών επίσης θα αποτελέσει ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ανάκαμψη του συστήματος δημόσιας δωρεάν περίθαλψης υπέρ του Ελληνικού Λαού.
4. Το συντονιστικό καλεί:
α) Τα υπόλοιπα νοσοκομεία που δεν έχουν ακόμα κάνει συνελεύσεις να υιοθετήσουν τις αγωνιστικές αποφάσεις που έχει προτείνει το συντονιστικό στην προηγούμενη ανακοίνωσή του. Καλούμε επίσης όλα τα νοσοκομεία να ορίσουν από τις γενικές συνελεύσεις επιτροπές αγώνα. Επίσης να προχωρήσουν σε εκλογές για τριμελείς ή πενταμελείς επιτροπές ΕΙΝΑΠ όπου αυτές δεν υπάρχουν ή είναι απενεργοποιημένες.
β) Τους εκπροσώπους του στην Διαπραγματευτική Ομάδα της ΟΕΝΓΕ να απαιτήσουν όρους στην κλαδική συμφωνία όσο το δυνατόν πιο κοντά στις αποφάσεις του τελευταίου έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ. Επίσης να φέρουν για έγκριση στις νοσοκομειακές συνελεύσεις οποιοδήποτε προσχέδιο κλαδικής συμφωνίας πριν αυτό υπογραφεί.
γ) Τους νοσοκομειακούς γιατρούς Αθήνας – Πειραιά σε στάση εργασίας την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, ημέρα που θα συγκληθεί το νέο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, από τις 10.00 πμ και μετά, και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 11.00 πμ. Συνέντευξη τύπου του συντονιστικού επί τόπου εκείνη την ώρα έξω από το Υπουργείο.
δ) Τους ελάχιστους διευθυντές, διοικητές, κλπ που προσπαθούν να υπονομεύσουν τον αγώνα μας να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς, καθώς και τις νομικές – αστικές και ποινικές – ευθύνες που συνεπάγεται τόσο η κατάθεση προγραμμάτων εφημεριών μή ασφαλούς για τους ασθενείς σύνθεσης, όσο και ο εξαναγκασμός γιατρών σε υπέρβαση ωραρίου εφ’όσον δεν έχει υπογραφεί συλλογική σύμβαση.

5. Προχωράμε σε έκδοση αφίσας και ενημερωτικής προκήρυξης προς τους πολίτες.
Τέλος, το συντονιστικό στηρίζει την πρόταση των εργαζομένων του «Αττικού» Νοσοκομείου για συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας μεθαύριο 31-10-08 και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμμετέχουν. Επισημαίνεται ότι ο ηρωϊκός αγώνας των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του «Αττικού» - που συνεχίζεται για 5 εβδομάδες- έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην αγωνιστική αφύπνιση των νοσοκομειακών γιατρών σε όλη τη χώρα, καθώς και στη συσπείρωση του υπόλοιπου Ελληνικού Λαού στην προσπάθεια ενίσχυσης και αναβάθμισης της Δημόσιας και Δωρεάν περίθαλψης.

Νέα συνάντηση του συντονιστικού την Δευτέρα 3/11/08, ώρα 7.00 μμ, στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ.