Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Ανακοίνωση ΑΡΣΙ για ασφαλιστικό

Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (Α. Ρ. Σ. Ι.)

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 – 12 - 2007

Η ΑΡΣΙ χαιρετίζει την συμμετοχή χιλιάδων νοσοκομειακών γιατρών από όλη τη χώρα στην τριήμερη πανελλαδική απεργία του κλάδου 4,5 και 6 Δεκέμβρη.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσαν απόλυτα τις εκτιμήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, όπως αυτές εκφράστηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα σε πολλές συνελεύσεις νοσοκομείων στην Αθήνα και στον Πειραιά, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Συγκεκριμένα, μετά την απερίφραστη απόρριψη των «προτάσεων – κοροϊδία» του κ. Αβραμόπουλου από το ΓΣ της Ομοσπονδίας (ΟΕΝΓΕ) στις 21-11-07, ο κος Υπουργός επανέλαβε ακριβώς την περσινή «κωμωδία» : έσπευσε να επιστρατεύσει το προεδρείο του ΠΙΣ και να ανακοινώσει ότι «συναντήθηκε μαζί του» και συζήτησε με τον ΠΙΣ τις προτάσεις που αφορούν καθαρά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, όπως είχε κάνει και πέρυσι τέτοιον καιρό.

Αυτή η τακτική δείχνει από τη μία ότι πίσω από το προσωπείο του «διαλόγου» κρύβεται το πραγματικό πρόσωπο – αυτό του αυταρχισμού, του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Και από την άλλη ότι είχαν απόλυτο δίκιο οι εκτιμήσεις των συνελεύσεων των νοσοκομειακών γιατρών ότι το υπουργείο ούτως ή άλλως έχει αποφασίσει μονομερώς να προχωράει αταλάντευτα στην πολιτική του, και το μόνο που ζητά από τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου μας είναι υπογραφή υποταγής, υπογραφή εργασιακής ειρήνης άνευ όρων.

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων άλλωστε απέδειξαν κατηγορηματικά τον αντιλαϊκό, συντηρητικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, μιάς πολιτικής – πογκρόμ για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, μιας πολιτικής ανοικτής προώθησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας πολιτικής εξαιρετικά επικίνδυνης για την δημόσια περίθαλψη.

Οι εξαγγελίες Μαγγίνα θίγουν καίρια τα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα εκατομυρίων εργαζομένων, με δραματική μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας. Ειδικά για τον δικό μας κλάδο, η εξαγγελθείσα ενοποίηση των «ταμείων επιστημόνων» έτσι όπως θέλει να την κάνει η κυβέρνηση θα σημάνει μειώσεις συντάξεων από 17% ως 25% για όλους. Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση, εκτός από τα μέτρα Μαγγίνα, έχει θέσει σε εφαρμογή και τους παλαιότερους νόμους Σιούφα – Ρέππα σύμφωνα με τους οποίους όσοι γιατροί πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1-1-93 θα πάρουν σύνταξη από 500 ως 700 ευρώ.

Τα κονδύλια για την δημόσια περίθαλψη στον νέο προϋπολογισμό είναι πάλι σε εξευτελiστικά επίπεδα, ενώ η κυβέρνηση αδίστακτα διευρύνει την απροκάλυπτη πριμοδότηση του μεγάλου ιδιωτικού τομέα. Πριν λίγες μέρες για παράδειγμα προωθήθηκε στην Βουλή διάταξη με την οποία ο κρατικός προϋπολογισμός θα πριμοδοτεί εσαεί με 12 εκ. ευρώ τον χρόνο, προσαυξανόμενα εκάστοτε σύμφωνα με τον πληθωρισμό, τον ελληνικό ερυθρό σταυρό για το «κοινωφελές του έργο», στο οποίο προφανώς συμπεριλαμβάνεται η παραχώρηση του «Ερρίκος Ντυνάν» στον μεγάλο ιδιωτικό όμιλο μάρφιν.

Στην κυβερνητική αδιαλλαξία οι νοσοκομειακοί γιατροί απαντούν με τον αδιάλλακτο αγώνα τους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαιτούμε :

1. 1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές για τους ειδικευόμενους τώρα (και αντίστοιχα αναλογικά για τις άλλες βαθμίδες), όλα βασικός μισθός με ενσωμάτωση σε αυτόν των επιδομάτων. Αμοιβή της εφημερίας σαν υπερωριακή εργασία πάνω στο νέο βασικό μισθό-υπολογισμός της εφημερίας στα συντάξιμα χρόνια – για όσους έχουν εργαστεί ήδη 30 χρόνια, ο χρόνος αυτός να θεωρηθεί 5 χρόνια. Από δώ και πέρα δικαίωμα σύνταξης από τα 55 για όσους το επιθυμούν.

2. Μαζικές προσλήψεις επιμελητών και ειδικευόμενων σε οργανικές θέσεις ώστε να εφαρμοσθεί 6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο με μία εφημερία την εβδομάδα για όλους (ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων με πρόβλεψη του αναγκαίου κονδυλίου στον ετήσιο προϋπολογισμό). Αναγνώριση άμεσα του επαγγέλματος σαν βαρύ και ανθυγιεινό.

3. Συστηματοποίηση της εκπαίδευσης ανά ειδικότητα με προγράμματα που θα δεσμεύουν ανά κλινική κυρίως τους εκπαιδευτές.

4. Δραστική αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την δημόσια περίθαλψη. Αξιοποίηση του κονδυλίου που διαφεύγει από τα ταμεία μέσω υπερτιμολογήσεων σε υλικά και φάρμακα για τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και το νέο μισθολόγιο των γιατρών.

5. Ουσιαστική υπεράσπιση του δωρεάν χαρακτήρα του συστήματος υγείας με πάταξη της παραοικονομίας.

6. Εξομοίωση προς τα πάνω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ίσες συντάξεις - εφάπαξ στους γιατρούς ανεξάρτητα από το χρόνο που ασφαλίστηκαν, με κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος Σιούφα – Ρέππα. Να παρθούν πίσω οι αντιασφαλιστικές εξαγγελίες Μαγγίνα που ολοκληρώνουν το έγκλημα προβλέποντας την πλήρη κατάργηση του ΤΣΑΥ.

7. Κατάργηση του θεσμού του Διευθυντή – «αφέντη», καθώς και όλων των βαθμίδων στους γιατρούς του ΕΣΥ με πρόβλεψη για αυτόματη μισθολογική χρονοεξέλιξη. Άμεσα για τους συναδέλφους άνω των 60 που συνταξιοδοτούνται τα επόμενα χρόνια, προαγωγή στον βαθμό του διευθυντή και δικαίωμα να μην εφημερεύουν άν το επιλέξουν.

8. Άμεσα μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων σε προσωπικό και υποδομές. Επέκταση της δωρεάν δημόσιας λειτουργίας των νοσοκομείων για την επαρκέστερη κάλυψη λαϊκών υγειονομικών αναγκών.

9. Να σταματήσει άμεσα οποιοσδήποτε σχεδιασμός για πλήρη εκχώρηση της ΠΦΥ στον ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα με έξοδα των ίδιων των πολιτών. Δημόσιο, δωρεάν, πλήρες και υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

10. Άμεση αύξηση των κονδυλίων για εφημερίες το 2008 σύμφωνα με τις ανάγκες. Ασφαλή προγράμματα εφημεριών για τους ασθενείς σύμφωνα με τις προτάσεις των τμημάτων και των επιστημονικών συμβουλίων.

Δημόσια – δωρεάν – υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλο το λαό

Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους τους γιατρούς

Επαγγελματική αποκατάσταση για όλους τους νέους γιατρούς σε ένα νέο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα περίθαλψης που θα εξασφαλίζει αξιοπρέπεια τόσο στους ασθενείς όσο και στους υγειονομικούς λειτουργούς

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 19-12-07 ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΣΙΟΥΦΑ ΚΑΙ ΡΕΠΠΑ

ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΥΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 19-12-07

ΣΤΙΣ 11ΠΜ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ (ΠΑΝ/ΜΙΟΥ) ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ μαζί με άλλους φορείς και σωματεία από τους κλάδους που θίγονται από την «ενοποίηση επιστημονικών ασφαλιστικών ταμείων»

Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (Α. Ρ. Σ. Ι.)