Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΛΑΣΤΙΧΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ


Να πάει στα σκουπίδια η νεοσυντηρητική ρύθμιση Υπουργείου Υγείας-Κυβέρνησης για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες των δημόσιων νοσοκομείων.

ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΛΑΣΤΙΧΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

                          Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,   27/10/2016

Με τη νέα τροπολογία του Υπουργείου Υγείας στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την “κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία” (sic), θεσμοθετείται πλέον επίσημα στο δημόσιο μια νέα, τερατώδης μορφή εργασιακής σχέσης. Από τον εργαζόμενο λάστιχο περνάμε στον εργαζόμενο με ημερομηνία λήξης, που θα κάνει rotation μεταξύ απασχόλησης και ανεργίας. Με διαρκή «εναλλαγή» διαφορετικών εργαζομένων στις ίδιες περιορισμένες θέσεις για 5μηνη, ετήσια ή διετή θητεία. Με το νέο αυτό μοντέλο, που γενικεύεται παντού, όλοι στο εξής θα έχουν το δικαίωμα στην … ανεργία! Η δουλειά θα είναι προνόμιο για περισσότερους – αλλά για λίγο, ενώ η ανεργία υποχρέωση για όλους με …. διαλείμματα. Μην τα θέλουμε και όλα δικά μας!
           Το εξωφρενικό είναι, ότι αυτό το τερατούργημα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το παρουσιάζει ως πολιτική μείωσης της ανεργίας, «τελειωτικό χτύπημα στο καρτέλ των εργολάβων» (ΑΥΓΗ, 23/10) και «δίκαιη», αντιρουσφετολογική επιλογή (όπως οι «δίκαιες» δίκες που καταδικάζουν σε αργό θάνατο).
           Πιο συγκεκριμένα: με το νέο νόμο οι εργαζόμενοι στους εργολάβους θα προσλαμβάνονται με διετή σύμβαση ορισμένου χρόνου, που στο τέλος της, όπως ρητά αναφέρεται, με κανένα τρόπο δεν θα μπορεί να ανανεωθεί. Η επιλογή θα γίνεται από ολόκληρη τη δεξαμενή των ανέργων με βάση την «αντικειμενική» αξιολόγηση του ΑΣΕΠ. Για το σκοπό αυτό μοριοδοτείται με 50 μόρια ανά μήνα (και έως 6 μήνες) ένας άνεργος και μόνο με 8 ή 7 μόρια ανά μήνα (ανάλογα αν εργάζεται σε εργολαβία υπηρεσιών σε οργανισμό δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου) ένας νυν εργολαβικός εργαζόμενος. Άρα όχι μόνο στο τέλος, αλλά και από την αρχή, αρκετοί εργαζόμενοι (όσοι δουλεύουν κάτω από τρία χρόνια) στους εργολάβους θα απολυθούν (ειδικά οι αλλοδαποί). Σε ότι αφορά δε το ερώτημα πως θα καλυφτούν οι υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης κλπ μετά τη λήξη της διετίας και την απόλυση των εργαζομένων, ο νόμος απαντά: α) «με την αυτοοργάνωση – sic – των εργαζομένων σε συνεταιριστικές εταιρείες (όπως με τη μόδα του χρηματιστηρίου που ο Σημίτης τους έκανε όλους επενδυτές, έτσι και τώρα ο Πολάκης κάνει τους εργαζόμενους επιχειρηματίες – τέτοια ταξική αναβάθμιση!), β) με την «κατά περίπτωση θέσπιση οργανικών θέσεων», λίγες δηλ. μόνιμες προσλήψεις για ξεκάρφωμα και τακτοποίηση των δικών μας και γ) με την παροχή υπηρεσιών από «νομικά πρόσωπα που συστήνονται από τους αρμόδιους φορείς», με νέους δηλ. εργολάβους!
Πίσω από αυτό το νόμο κρύβεται όλη η σύγχρονη στρατηγική του κεφαλαίου για υπερεκμετάλλευση της εργατικής δύναμης ως μοναδικό μέσο για την ανάταξη της πτώσης των ποσοστών κέρδους τους. Η «ενεργητική» πολιτική για την ανεργία. Αντί δηλ. για επιδόματα ανεργίας, άμεση επιδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και τροφοδοσία του δημόσιου τομέα με φτηνό, ευέλικτο και μιας χρήσης δυναμικό από τις εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων. Πίσω από αυτό το νόμο φανερώνεται όλη η «δικτατορία» του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα που από κοινού προωθούν δανειστές, ΕΕ, κυβερνήσεις, επιχειρηματίες. Δείτε πόσο αποκαλυπτική είναι η αιτιολογική έκθεση του νόμου: Ενώ παραδέχονται ότι το άρθρο 103 του – ίδιου του αστικού - Συντάγματος ορίζει πως πάγιες και διαρκείς ανάγκες καλύπτονται μόνο από οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, το καθεστώς αυτό παραβιάζεται λόγω τη δημοσιονομικής κρίσης (διάβαζε κέρδη κεφαλαίου) και των «διεθνών δεσμεύσεων της χώρας» (διάβαζε εξυπηρέτηση ληστρικού χρέους, κανόνες ΕΕ και ΔΝΤ κλπ).

Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να ανατραπεί εν τη γενέσει του.

Η πολιτική κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλων των αστικών κομμάτων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, για δημοσιονομική πειθαρχεία-«ανάπτυξη», προγράμματα αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» και τελικά για τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλο το Δημόσιο με ταυτόχρονα κάθετη μείωση του μισθολογικού κόστους ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ. Με κοινό μέτωπο μόνιμων εργαζομένων, εργολαβικών εργατών, επικουρικών, εργαζόμενων στα κοινωφελή προγράμματα, συμβασιούχων γιατρών, εργαζόμενων ΚΕΕΛΠΝΟ, μαθητευόμενων του ΟΑΕΔ και σπουδαστών των ΤΕΙ-ΑΕΙ, άμισθων επιστημόνων.

Δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι στο κυνήγι μιας «δίκαιης» απόλυσης για το συνάδελφό μας για να κερδίσουμε μια «δίκαιη» και «αδιάβλητη» πρόσληψη μισοεργασίας με ημερομηνία λήξης. Να τρέχουμε σαν βλάκες για μόρια, "προσόντα", επί πληρωμή μεταπτυχιακά, διδακτορικά για μια σίγουρη βεβαίωση ανεργίας.

Μας προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση η κοινοβουλευτική στάση του ΚΚΕ που ψήφισε υπέρ της συγκεκριμένης τροπολογίας στη Βουλή. Παρά την υιοθέτηση των αιτημάτων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, την εκδίωξη των εργολάβων και την καταδίκη των ατομικών συμβάσεων από τις δυνάμεις του στα νοσοκομεία, παρά τη στήριξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων από τα σωματεία, η πολιτική αυτή στάση στο κοινοβούλιο είναι το λιγότερο ακατανόητη. Πολλές κατηγορίες για «οπορτουνισμό» και υποτιθέμενη «στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ» από τις δυνάμεις του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, στην πράξη όμως «άλλοι βλογάνε τα γένια του παπά».

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥΣ ΟΧΙ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΑΣ!

-ΕΞΩ οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, να φύγουν από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία. Όχι στη σκλαβιά των ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, πρόσληψη από τον αντίστοιχο φορέα και απορρόφηση όλων των εργαζομένων με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ένταξη  στα βαρέα και ανθυγιεινά.
-ΑΝΟΙΓΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΜΕ ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ (τα κενά είναι πάνω από 40.000). Όχι στο δήθεν σταδιακό άνοιγμα των θέσεων με βάση τις δεσμεύσεις του μνημονίου και του δημοσιονομικού σφαγείου της Ε.Ε. Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό του «μικρότερου κακού», στις προσλήψεις με το σταγονόμετρο σε .... βάθος χρόνου δηλ. μέχρι την επόμενη ζωή.

-ΟΧΙ στη διαιώνιση του καθεστώτος προσωρινότητας και ομηρίας. ΟΧΙ στον


κανιβαλικό «ανταγωνισμό» μεταξύ χαμηλόμισθων και ανέργων για ένα ξεροκόμματο.

-Καμιά απόλυση. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Άμεση μείωση του εργάσιμου χρόνου, 35ωρο – 5ήμερο παντού.

-Όχι στο κράτος – στυγνό επιχειρηματία, φύλακα του δημοσιονομικού κόστους και πρωτεργάτη της εργασιακής ζούγκλας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

ΑΜΕΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ,  ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ.

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΣΤΑΘΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 10ΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ.  

Κλιμακώνουμε με γενική απεργία στις 24/11. Δεν περιμένουμε πότε θα “την κηρύξουν” οι συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (είναι γνωστό σε όλους ότι η ΓΣΕΕ είναι στην “εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης” μαζί με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ έναντι του ΔΝΤ και της ΕΕ. “Διαπραγμάτευση” δηλ. της νέας σφαγής μας!). Είμαστε βέβαιοι ότι για μια ακόμη φορά θα προδώσει τα εργατικά συμφέροντα. Δεν τους έχουμε καμιά εμπιστοσύνη. Είναι μονόδρομος η συλλογική αγωνιστική δράση για τα δικαιώματά μας.

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ