Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Έργα και ημέρες της 2ης ΥΠΕ

Έργα και ημέρες της 2ης ΥΠΕ

Από Νοσοκομειακή Επιτροπή ΕΙΝΑΠ  Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά,    6/10/15

Η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ τους τελευταίους μήνες έχει επιδοθεί σε ένα πογκρόμ διά της βίας μετακινήσεων γιατρών από τα νοσοκομεία του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας προς τα νησιά του Αιγαίου με πρόσχημα τις εκεί ανάγκες. Ανάγκες που η πολιτεία ομολογεί ανοιχτά –με βάση τα ίδια τα έγγραφα της 2ης ΥΠΕ- πως αδυνατεί να τα καλύψει με τις επιβαλλόμενες προσλήψεις. Από τα ίδια τα επίσημα έγγραφα επίσης ομολογείται πως είναι σε γνώση και έγκριση (!) της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ η μείωση του έργου των νοσοκομείων του Πειραιά που αναπόφευκτα θα επιφέρει αυτή η μετακίνηση. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ σε έγγραφό του 5/10/15 προς το Γ.Ν. Νίκαιας αναφέρει επί λέξει : «Γνωρίζετε κατά τη σύσκεψη που έγινε προ τετραημέρου, παρουσία του Διοικητού του Νοσκομείου σας και του Διευθυντού του Χειρουργικού Τομέα, ότι πρέπει να γίνουν αναγκαίες τροποποιήσεις στον προγραμματισμό των χειρουργείων, λόγω της επικείμενης μετακινήσεως των ανωτέρων ιατρών». (Σ.Σ. δύο αναισθησιολόγων). Σε απλά Ελληνικά, ο κ. διοικητής αποδέχεται πως οι διά της βίας μετακινήσεις τις οποίες διατάσσει θα επιφέρουν αυτόματα μείωση της χειρουργικής δραστηριότητας του νοσοκομείου. Δηλαδή, ομολογεί πως ΟΥΔΟΛΩΣ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ τι θα γίνουν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, και εκείνοι που επίσης περιμένουν ως εξωτερικοί, αρκεί να «καλύψει» με «πασαλείμματα» τρέχουσες ανάγκες στα νησιά (όπου η τρόϊκα απαγορεύει τους διορισμούς …) ξέροντας πολύ καλά πως και οι ασθενείς των νησιών αν χρειαστούν διακομιδή, κι αυτοί στα νοσοκομεία του Πειραιά θα διακομιστούν και θα προστεθούν κι αυτοί στη λίστα αναμονής …
Αυτή όμως είναι ΜΟΝΟ Η ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ. Υπάρχει και η άλλη, εξίσου προκλητική. Η ίδια διοίκηση της ίδιας 2ης ΥΠΕ ταυτόχρονα ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΑΚΙΑ ΤΗΣ με ευνοϊκές μετακινήσεις ημετέρων για να ζεσταίνουν καρέκλες στα γραφεία … της ίδιας της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ !!!
Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, το Σωματείο Εργαζομένων του «Αττικού» νοσοκομείου είχε καταγγείλει δημόσια πως 4 εργαζόμενοι (εκ των οποίων οι δύο νοσηλευτές) είχαν μετακινηθεί «απ το παράθυρο» στα γραφεία 2ης και 1ης ΥΠΕ, ενώ ξέρουν και οι πέτρες το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στο νοσοκομείο (http://somateioattikon.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html)

Πιο πρόσφατα, στα τέλη Ιουλίου, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ βρήκε την ευκαιρία να ανακοινώσει ακόμα μια ρουσφετολογική μετακίνηση, πάλι προς τα γραφεία της … ίδιας της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ. Αυτήν την φορά επιλέχθηκε για να θερμαίνει τις εκεί καρέκλες η υπάλληλος που εκτελούσε τα καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης στα χειρουργεία του Γ.Ν. Νίκαιας. Το αποτέλεσμα : το έργο της γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης όλης της καθημερινής χαρτούρας που απαιτείται για την παραγγελία και την χρέωση των αναλώσιμων υλικών για τις χειρουργικές επεμβάσεις το επιφορτίστηκαν οι υπεύθυνοι νοσηλευτές του χειρουργείου σε βάρος των νοσηλευτικών τους καθηκόντων, ενώ και εδώ γνωρίζουν και οι πέτρες τις δραματικές αριθμητικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού :


Συμπερασματικά, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ αντιμετωπίζει με ΕΧΘΡΙΚΟ και ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ τρόπο τα μεγάλα γενικά νοσοκομεία ευθύνης της (Γ.Ν. Νίκαιας, Αττικόν, Τζάνειο, Ασκληπιείο Βούλας, Θριάσειο).
Τα αποδυναμώνει ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ, ΣΚΟΠΙΜΑ και ΜΕΘΟΔΙΚΑ από το (ήδη αριθμητικά ανεπαρκέστατο) προσωπικό τους.
Από την μία με «αβάσταχτη ελαφρότητα» θεωρεί … αυτονόητη (!) την παραπέρα υποβάθμισή τους με στόχο την προσωρινή και «βιτρινιάρικη» κάλυψη κενών στα νησιά, κενά τα οποία δημιούργησε η καταστροφική μνημονιακή πολιτική υγειονομικής γενοκτονίας και αναστολής προσλήψεων που δυστυχώς συνεχίζεται αυτούσια.
Από την άλλη ΜΕ ΘΡΑΣΟΣ ΑΠΥΘΜΕΝΟ εκτελεί ρουσφετολογικές μετακινήσεις ημετέρων από τα νοσοκομεία προς τα γραφεία … της ίδιας της 2ης ΥΠΕ, αδιαφορώντας για τα νέα κενά που δημιουργούνται στα  νοσοκομεία από αυτά τα ρουσφετάκια.
Προφανώς, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ θεωρεί πως ο πληθυσμός αναφοράς που καλύπτεται από τα νοσοκομεία ευθύνης της στο λεκανοπέδιο (Πειραιάς, Δυτική Αθήνα, Δυτική Αττική – αλλά σχεδόν καθημερινά επιπρόσθετα και πολλά επείγοντα περιστατικά από Κέντρο Αθήνας, Πελοπόνησσο, Νησιά Αιγαίου) είναι πληθυσμός δευτέρας διαλογής που δεν έχει ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα για μια ανθρώπινη περίθαλψη. Προέχουν η «βιτρίνα» και τα ρουσφετάκια.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ΠΛΗΡΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗ για την κατάσταση αυτή.
Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Οι μαχόμενοι υγειονομικοί των νοσοκομείων του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας δηλώνουμε σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις πως θα υπερασπιστούμε δυναμικά τα νοσοκομεία μας, θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του πιο αδύνατου κοινωνικά και οικονομικά πληθυσμού της χώρας στην ποιοτική δωρεάν περίθαλψη.
Το ίδιο που κάναμε με όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Ο δρόμος είναι γνωστός, και είναι ένας : Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.