Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ


ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
Απίστευτο και αποκαλυπτικό έγγραφο του διοικητή της 2ης ΥΠΕ για τα κονδύλια εφημεριών

Από Α.Ρ.Σ.Ι. – Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών            9-1-13

Με έγγραφο που απέστειλε στις 2/1 ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ προς τους διοικητές των των νοσοκομείων , διατυπώνει ορισμένα «ερωτήματα προς συζήτηση» εν όψει υπηρεσιακής σύσκεψης σχετικής με την κατανομή του κονδυλίου εφημεριών 2013.
Αντιγράφουμε :

« 1. Το ποσόν των εφημεριών θα είναι γνωστό από τον Δεκέμβριο εκάστου έτους και η διαχείρισή του θα είναι αποκλειστικής αρμοδιότητος της Υ μονάδος (ιδέ παρακάτω)
1.1.      Η διαχείριση του ποσού γίνεται με τη λογική του «ολικού προϋπολογισμού» (global budget)
1.2.       Η διαχείριση γίνεται σε ετήσια βάση με ελεύθερη μεταφορά και όχι υποχρεωτικά με 12κατημόρια

2.           Το ποσόν των εφημεριών θα κατανέμεται.
2.1.      Ισόποσα (όπως τώρα)
2.2.      Επιμερισμένα
2.2.1.           Κριτήρια ποσοτικά, αντικειμενικά όπως π.χ. τα ΚΕΝ και οι καταγραφές μέσω ΟΠΣΥ
2.2.2.           Θέση/προϋπηρεσία/ηλικία/βαθμός
2.2.3.           Χαρακτηρισμός πράξεων (είδος, αριθμός, ΚΕΝ, κλπ)
2.2.4.           ….

3.           Η εφημεριακή αποζημίωση, γενικά, θα περιλαμβάνει ένα βασικό ποσόν ανεξάρτητο του 2 και ένα κυμαινόμενο που μπορεί να καθορίζεται από το 2.2

4.    Χαρακτηρισμός εφημερία/υπερωρίας
      4.1. Διαφορά εφημερίας/υπερωρίας
      4.2. «είδη» και «ποσόν» εφημερίας
      4.3. Είδη. Ποιο το νόημα του χαρακτηρισμού της εφημερίας (μικτή κλπ)
      4.4. Να υπάρχει όριο στο ποσόν των εφημεριών ;
          4.4.1. Καθορίζεται τοπικό ανάλογα με τις συνθήκες (κίνηση, είδος νοσοκομείου κλπ)

5.    Τι σημαίνει «ασφαλής» εφημερία
Πως και ποιος τη καθορίζει, εξαρτάται από το είδος, την κίνηση και τους στόχους του νοσοκομείου ;

6. Οποιεσδήποτε προτάσεις αλλαγών θα πρέπει να παίρνουν υπ’ όψιν τους το είδος της Υγειονομικής Μονάδας
      6.1. Τα ειδικά νοσοκομεία έχουν ειδικές ρυθμίσεις
      6.2. Η νησιωτική χώρα

7. Οι όποιες ρυθμίσεις σε τοπικό επίπεδο, π.χ. στη 2η ΔΥΠΕ θα πρέπει να αντιστοιχούνται με τυχόν μεταβολές στις γειτονικές, όμορες ΔΥΠΕ »

Επειδή είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ο κ. διοικητής – που υποτίθεται πως έχει αρκετή εμπειρία από νοσοκομεία ως γιατρός και μάλιστα πανεπιστημιακός καθηγητής- να εμπνεύστηκε ο ίδιος τις παραπάνω ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ, είναι προφανές πως ΞΕΡΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕ για επικείμενες αντιδραστικές αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία. Συγκεκριμένα :
-         Μέχρι τώρα τα υπουργεία οικονομικών και υγείας ΜΑΣ ΕΠΡΗΖΑΝ (κυριολεκτικά) για την πιστή εφαρμογή των 12μορίων. Τώρα μαθαίνουμε πως τα 12μόρια δεν είναι «υποχρεωτικά».
-         Τα ΚΕΝ (ως τώρα) δεν έχουν ως γνωστό ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ με μισθοδοσία των γιατρών, αλλά μόνο με τα νοσήλεια που πληρώνει (υποτίθεται) ο ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία, από τα οποία αν δεν κάνουμε λάθος δεν έχει ακόμα αποδώσει ούτε ένα ευρώ τσακιστό … Προφανώς ο κ. Ευδοκιμίδης από κάπου έχει ακούσει πως επίκειται ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, και ενσωμάτωση μέσα στα ΚΕΝ της μισθοδοσίας των γιατρών … άλλωστε, ο προηγούμενος διοικητής του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρης κάτι τέτοιο είχε υπαινιχθεί από τον Μάρτη του 2012 σε συνάντησή του με το ΔΣ του ΠΙΣ λέγοντας «και τους νοσοκομειακούς από του χρόνου εγώ θα σας πληρώνω» (αυτός κοντά στα άλλα φαντασιωνόταν πως θα είναι … ισόβιος στη θέση του διοικητή του ΕΟΠΥΥ ).
-         Η εφημεριακή αποζημίωση ως γνωστό έχει την έννοια της πληρωμής στον γιατρό για την παρουσία του στο νοσοκομείο ή στο ΚΥ εκτός πρωϊνού ωραρίου σύμφωνα με τις εντολές της υπηρεσίας. Τι σχέση έχει αυτό με το «βασικό και κυμαινόμενο» ποσό ή ποσά, και με τον «χαρακτηρισμό των πράξεων» μόνο ο κ. ΥΠΕάρχης και οι εγκέφαλοι του υπουργείου που έχουν «εμφυσήσει» τις παραπάνω προτάσεις μπορούν να μας εξηγήσουν … Επίσης, όπως είναι γνωστό, το ωρομίσθιο της εφημερίας καθορίζεται από την βαθμίδα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Προφανώς υπονοείται πως επίκεινται ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, που θα συνδέει με διαφορετικό τρόπο την εφημεριακή αποζημίωση με την βαθμίδα από ότι σήμερα, και θα εμπλέκει τις … «ιατρικές πράξεις», την «προϋπηρεσία» κλπ.
-         Τα «είδη της εφημερίας», πάλι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ και ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ. Ενεργός, μικτή και ετοιμότητα. Μάλλον πρόκειται να έχουμε και εδώ σοβαρές αλλαγές …
-         Τέλος, επίσης είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ ποιος καθορίζει το «ασφαλές πλάνο» εφημεριών : ο επιστημονικός υπεύθυνος κάθε τμήματος και το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου. Εδώ προφανώς κάποιοι … εγκέφαλοι θέλουν να καταργήσουν το αυτονόητο, δηλαδή το να κρίνει η ίδια η ιατρική κοινότητα και τα όργανά της ποιά είναι η ασφαλής εφημεριακή σύνθεση, ώστε να μην … κατηγορούνται πως περικόπτουν απαραίτητες εφημερίες !! Η αποθέωση της ευθυνοφοβίας πάντα σε βάρος των ασθενών φυσικά …
Όλα τα παραπάνω ευτράπελα και αποκαλυπτικά πρέπει να ιδωθούν μέσα από το πρίσμα της δραστικής μείωσης των κονδυλίων εφημεριών (ήδη προβλέπεται νέα μείωση 8% και προφανώς επίκειται και άλλη …)

Είναι προφανές πως η χούντα κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ που κυβερνάει την χώρα μέσω του απίθανου τρικομματικού θιάσου, έχει βαλθεί να διαλύσει τελείως την δημόσια περίθαλψη και να οδηγήσει ταυτόχρονα τους νοσοκομειακούς γιατρούς όχι απλά στην μισθολογική εξαθλίωση, αλλά κυριολεκτικά στη βιολογική εξόντωση …
Είναι επίσης προφανές πως όπως αποκαλύπτει το έγγραφο του κ. Ευδοκιμίδη, οι άνθρωποι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΙΕΡΟ, ΟΥΤΕ ΟΣΙΟ, ΟΥΤΕ ΜΠΕΣΑ. Μοιάζουν με άγρια θηρία που διψούν για αίμα. Όσο δεν ξεσηκωνόμαστε, παίρνουν θάρρος και ετοιμάζουν όλο και χειρότερες αντιδραστικές ρυθμίσεις.

-         Να πάρει άμεσα θέση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, και να μην κρύβεται πίσω από τις «ασκήσεις επί χάρτου» του κάθε κ. Ευδοκιμίδη

-         Να πάρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί την υπόθεση στα δικά τους χέρια.
Γενικές συνελεύσεις σε όλα τα νοσοκομεία και συντονισμός του αγώνα για απόκρουση νέων αντιδραστικών ρυθμίσεων και για επανόρθωση των τεράστιων αδικιών που έχουν γίνει σε βάρος των νοσοκομειακών γιατρών από τους εγκάθετους της χούντας ΕΕ - ΔΝΤ