Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

«Η Ελλάδα χάνει τη μάχη της Υγείας»

«Η Ελλάδα χάνει τη μάχη της Υγείας»
Από Α.Ρ.Σ.Ι. – Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών            5-12-12

Αντιγράφουμε απλά από την «Εφημερίδα των συντακτών» και το «Βήμα».
Τα σχόλια πραγματικά είναι περιττά …

«Η κατάσταση δε στα νοσοκομεία φαίνεται ότι εκτροχιάζεται λόγω των χαμηλότερων προϋπολογισμών, οι οποίοι συχνά οδηγούν σε λιγότερο προσωπικό που τρέχει για να προλάβει όλους τους ασθενείς. Έτσι, διαθέτει λιγότερο χρόνο για τα απαραίτητα μέτρα που εξασφαλίζουν τη μη μεταφορά των ανθεκτικών μικροβίων.»
Μαρκ Σπρένγκερ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

«Είδα νοσοκομεία που η οικονομική δυσχέρεια δεν τους επιτρέπει να έχουν ούτε τα στοιχειώδη: γάντια, ρόμπες και αντισηπτικά μαντίλια». Υστέρα από ένα διήμερο ταξίδι στην Αθήνα, όπου επισκέφθηκε νοσοκομεία, ο Μαρκ Σπρένγκερ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), μιλά στο Reuters.
 «Γνωρίζαμε ήδη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, αλλά μετά την επίσκεψή μου σε νοσοκομεία της χώρας έχω πειστεί ότι είμαστε στο παρά ένα να χάσουμε τη μάχη», επισημαίνει ο ίδιος.
 Δραματικό σήμα κινδύνου στέλνει και ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρ. Μπερτολίνι.
Με σαφώς λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές να φροντίζουν περισσότερους ασθενείς και με τα νοσοκομεία να ξεμένουν από χρήματα για προμήθειες κινδυνεύει ακόμη και η στοιχειώδης υγιεινή, τονίζει ο Σπρένγκερ.
 Η απειλή της αύξησης των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων είναι ορατή, λέει ο ίδιος. Αν μία νοσηλεύτρια πρέπει να δει 10 αντί 5 ασθενείς, χωρίς γάντια μιας χρήσεως, είναι βέβαιο ότι οι μολύνσεις θα αυξηθούν ταχύτατα, γράφει το δημοσίευμα.
 Τα δεδομένα δείχνουν –εξηγεί ο Σπρένγκερ- ότι οι ασθενείς με υψηλά μολυσματικές ασθένειες, όπως είναι η φυματίωση, μπορεί να μην έχουν την περίθαλψη που τους πρέπει καθώς και ότι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στην Ευρώπη.
 Στο πρακτορείο μίλησε και ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη Ρομπέρτο Μπερτολίνι.
 Οι ρυθμοί ανάπτυξης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικο, λέει, ενώ αποδίδει το γεγονός στη μείωση των κονδυλίων και του προσωπικού. «Οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές όταν επιλέγουν τι θα κόψουν και τι θα κρατήσουν.»

Μια παρατήρηση μόνο : αυτά τα λέει το «Ευρωπαϊκό ΚΕΕΛΠΝΟ».

Το … Ελληνικό ΚΕΕΛΠΝΟ (γνωστό και ως «το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ»), γιατί εξακολουθεί να ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ και να λέει ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ ;

Π.χ. όπως ότι για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις φταίει το … προσωπικό που «δεν πλένει τα χέρια του» (διά στόματος κας Τζένης Κρεμαστινού) …
ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ που το υπουργείο υγείας αναγκάζει όλους τους αρμόδιους (όπως διοικητές νοσοκομείων) να αναμασούν εκτιθέμενοι ανεπανόρθωτα …