Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

ΟΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ … «ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙΤΑΙ» Απίστευτη εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ διεκδικεί παγκόσμιο βραβείο γραφειοκρατίας


ΟΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ … «ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙΤΑΙ»
Απίστευτη εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ διεκδικεί παγκόσμιο βραβείο γραφειοκρατίας
Από Α.Ρ.Σ.Ι. – Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών            11-11-12
Αντιγράφουμε κατά λέξη εγκύκλιο του Γενικού Διευθυντή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ κ. Ν. Καρβουνά (16-10-12) :
«… σας επισημαίνουμε ότι οι ιατροί υποχρεούνται να αναγράφουν την φαρμακευτική αγωγή και τις παρακλινικές εξετάσεις στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου, σημειώνοντας για τα φάρμακα σκεύασμα περιεκτικότητα και ποσότητα και για τις παρακλινικές εξετάσεις το πλήρες όνομα της εξέτασης κι όχι κωδικό. Οι παραπάνω εγγραφές θα συνοδεύονται με σφραγίδα και υπογραφή του ιατρού με την ημερομηνία αναγραφής. Συνταγές φαρμάκων και παρακλινικές εξετάσεις που θα εκδοθούν από 22-10-2012 και δεν θα έχουν αναγραφεί στο βιβλιάριο υγείας δεν θα εκτελούνται από τα φαρμακεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια. Κάτω από την καταχώρηση του ιατρού, ο φαρμακοποιός θα βεβαιώνει την εκτέλεση της συνταγής με σφραγίδα και υπογραφή του και την διεξαγωγή των εξετάσεων, το διαγνωστικό εργαστήριο με σφραγίδα υπογραφή του υπεύθυνου ιατρού και του εργαστηρίου».        
1)      Ούτε λίγο ούτε πολύ, προβλέπεται πως για κάθε συνταγή ο γιατρός θα πρέπει εκτός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηφη, να κάνει και μια … δεύτερη επαναληπτική (!) χειρόγραφη συνταγογράφηση στο βιβλιάριο του ασθενούς που θα αναφέρει επακριβώς σκευάσματα, περιεκτικότητες, ποσότητες κλπ !! Η χαρτούρα, η σφραγιδοκρατία και η γραφειοκρατία σε όλο της το μεγαλείο ! Εκτός από την, κατ’ όνομα μόνο ηλεκτρονική – στην πραγματικότητα εκτυπωτική συνταγογράφηση (ως γνωστό χρειάζεται για κάθε 3 φάρμακα 1 εκτύπωση Α4 με σφραγίδα και υπογραφή του γιατρού), τώρα θα έχουμε επί πλέον και κανονική χειρόγραφη αναγραφή για την ίδια συνταγή. Και υπάρχουν ακόμα κάποιοι που ισχυρίζονται σοβαρά πως χάρη στην τρόϊκα και τις κυβερνήσεις της θα μειωθεί η … γραφειοκρατία στο δημόσιο !
2)      Αφού με το πρόσφατο «πολυνομοσχέδιο – 3ο μνημόνιο» κοντά στα άλλα πέρασε και η αναγραφή αποκλειστικά της δραστικής ουσίας στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση (όπως επέβαλαν τα τροϊκανά βαποράκια συμφερόντων των πολυεθνικών εταιρειών φθηνών γενοσήμων με την ίδια την κ. Μέρκελ επικεφαλής), προκύπτει το ακόλουθο ερώτημα  : Τι θα γίνει αν οι γιατροί αποφασίσουν να αναγράφουν στην χειρόγραφη καταχώρηση του βιβλιαρίου την εμπορική ονομασία ; Άλλωστε, η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ ορίζει σαφώς πως πρέπει να αναγράφεται χειρόγραφα στο βιβλιάριο «σκεύασμα περιεκτικότητα και ποσότητα» και επίσης ορίζει πως «ο φαρμακοποιός θα βεβαιώνει την εκτέλεση της συνταγής με σφραγίδα και υπογραφή του» …
ΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ !