Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΤΟΥ ΤΣΑΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ


ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΤΟΥ ΤΣΑΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ  : ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ !
Από Α.Ρ.Σ.Ι. – Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών, 2-10-12
Είναι πασίγνωστο το συνεχιζόμενο ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ σε βάρος του ασφαλιστικού μας ταμείου, του ΤΣΑΥ, από τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Αλλεπάλληλες ληστρικές επιδρομές στα αποθεματικά του, με αποκορύφωμα το τελευταίο «κούρεμα» με το PSI,  κατάφεραν να καταντήσουν … προβληματικό το πιο εύρωστο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας ! Είναι ενδεικτική η έκθεση για την κατάσταση του ΤΣΑΥ που ήδη καταρτίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Κοντά στα παραπάνω, την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων εντείνει η χρόνια και επιδεινούμενη έλλειψη προσωπικού του ταμείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις ελλείψεις αυτές, οι αποσπάσεις υπαλλήλων σε γραφεία υπουργών και βουλευτών συνεχίζονται ακόμα και σήμερα (!). Οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται να ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΚΛΗΤΗΡΑ (π.χ. να υποκαθιστούν την … ενδοεπικοινωνία μεταξύ των διάφορων υπηρεσιών ακόμα και μέσα στο ίδιο κτίριο : να πηγαινοέρχονται από το τμήμα μητρώου στο τμήμα εσόδων και πάει λέγοντας …).
Η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι στην παραπάνω ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΗ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ για τους ασφαλισμένους κατάσταση, είναι η εδώ και μερικές βδομάδες τακτική των αρμοδίων του τμήματος περίθαλψης ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΝΕΩΝΟΥΝ την ισχύ των βιβλιαρίων περίθαλψης, αν – κατά την κρίση τους – υπάρχει «εκκρεμότητα» στον φάκελο του ασφαλισμένου ιατρού, όσο παλαιά και αν είναι αυτή η «εκκρεμότητα». Π.χ. γιατρός του ΕΣΥ, διορισμένος εδώ και πολλά χρόνια, του οποίου φυσικά το νοσοκομείο καταβάλει τις εισφορές ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ, έχει «εκκρεμότητα» με το πιστοποιητικό του … αγροτικού 20 χρόνια πριν και γι’ αυτό η υπηρεσία του «κόβει» την περίθαλψη, κλπ, κλπ !
Εδώ πρέπει να επισημανθούν τα ακόλουθα :
1)      Σε τηλεφωνική επικοινωνία (και φυσικά έντονη διαμαρτυρία) εκπροσώπου της Α.Ρ.Σ.Ι. προς την υπεύθυνη του τμήματος περίθαλψης κα Μαντζιώτα πριν λίγες μέρες, η υπάλληλος παραδέχθηκε πως καμία σχετική έγγραφη απόφαση ή εγκύκλιος δεν υπάρχει ούτε από το υπουργείο εργασίας ούτε από τη διοίκηση του ΕΤΑΑ, και ουσιαστικά ομολόγησε πως η απαράδεκτη αυτή τακτική αποτελεί … πρόσφατη πρωτοβουλία της υπηρεσίας !!!
2)      Είναι γνωστό πως μέχρι πριν λίγα χρόνια στο ΤΣΑΥ επικρατούσε ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ ΧΑΟΣ. Είναι χιλιάδες οι καταγγελίες από ασφαλισμένους για έγγραφα και πιστοποιητικά που ΧΑΝΟΝΤΑΝ ΣΩΡΗΔΟΝ από τους φακέλους των ασφαλισμένων με ευθύνη των υπηρεσιών του ΤΣΑΥ. Το αλαλούμ ήταν τέτοιο που οι  τότε υπηρεσίες του ΤΣΑΥ ήταν «ικανές» να χάσουν … ακόμα και ΦΟΡΤΩΜΕΝΟ ΕΛΕΦΑΝΤΑ, όχι απλά ένα πιστοποιητικό !
3)      Ακόμα και σε περιπτώσεις ιατρών ΠΟΥ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗΣ, τελευταία παρατηρούνται επίσης ΑΚΡΑΙΕΣ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ από τους αρμόδιους του ΤΣΑΥ. Π.χ. σε γυναίκες ιατρούς που στον φάκελό τους υπάρχουν όλα τα πιστοποιητικά προϋπηρεσίας, ζητείται εκ νέου πιστοποιητικό από νοσοκομεία στα οποία υπηρετούσαν σαν ειδικευόμενες προ 10ετίας, 20ετίας κλπ, στο οποίο να φαίνεται πως το νοσοκομείο στην περίοδο της άδειας τοκετού και λοχείας (η οποία βεβαιωνόταν από τα υπάρχοντα στον φάκελο έγγραφα) «είχε καταβάλει τις εισφορές στο ΤΣΑΥ». Στην εύλογη ερώτηση  «μα δεν είναι αυτονόητο πως το δημόσιο νοσοκομείο σύμφωνα με τη νομοθεσία είχε πράξει τα δέοντα» δίνεται η … εκπληκτική απάντηση πως «δεν είναι δική μας δουλειά να ξέρουμε τους νόμους»  !!!  
4)      Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα με το ποιού ευθύνη είναι το τυχόν «κενό» στον φάκελο μητρώου του ασφαλισμένου (όπως προείπαμε στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων για τα «κενά» ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΤΣΑΥ Ή ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ και όχι οι ασφαλισμένοι) ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ να μην ανανεώνεται η ασφάλιση περίθαλψης, δηλαδή ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ για την ανεπάρκεια του συστήματος …
5)      Η κουτοπονηριά των υπεύθυνων του ΤΣΑΥ αποδεικνύεται με το εξής : αν υποθέσουμε  πως υπάρχει όντως «κενό» στον φάκελο του ασφαλισμένου προ 5, 10 ή 20 ετών και γι’ αυτό μέχρι την τακτοποίηση ο ασφαλισμένος δεν δικαιούται περίθαλψη … τότε ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΣΑΥ ΔΕΧΟΤΑΝ – ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ – ΝΑ «ΤΣΕΠΩΝΕΙ» ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΑΝ ;
6)      Συμπερασματικά, εδώ πρόκειται για ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΑΙΣΧΡΗ τακτική κάποιων διοικητικών στελεχών του ΤΣΑΥ, χωρίς έγγραφη απόφαση με την οποία κάποιοι να παίρνουν την ευθύνη επώνυμα, που έχει δύο προφανείς «κουτοπόνηρους» στόχους :
-          Να «κατοχυρωθεί» πως ο ασφαλισμένος – ιατρός ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ, π.χ. φταίει για έγγραφα που … «χάθηκαν» όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω της ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΙΑΣ και ΑΜΕΛΕΙΑΣ των υπηρεσιών του ΤΣΑΥ, ή για την ασυνεννοησία μεταξύ υπηρεσιών ΤΣΑΥ – νοσοκομείων κλπ.
-          Να αναγκαστεί ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ακόμα μια φορά ο κάθε ασφαλισμένος ιατρός να κάνει τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν οι παραπάνω υπηρεσίες, ακόμα και τη δουλειά που έπρεπε να κάνει η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ που και αυτή πληρώνεται από τις εισφορές μας …
Όλα τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα (ΕΙΝΑΠ και λοιπές ενώσεις, ΟΕΝΓΕ, Ιατρικοί Σύλλογοι, ΠΙΣ) πρέπει με όλα τα συνδικαλιστικά, εξώδικα και ένδικα μέσα άμεσα να πετύχουν να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη τακτική των αρμοδίων του ΤΣΑΥ και πρωτίστως να σταματήσουν κάποιοι, εμφανώς παρανομώντας, ΝΑ ΣΤΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ.
Με αφορμή τα παραπάνω, αλλά και με αφορμή την ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της κυβέρνησης πριν λίγες μέρες για την … «ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ» ένταξη των τομέων περίθαλψης του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, πρέπει να άμεσα να οργανωθεί η συνολική και μαχητική διεκδίκηση λύσεων συνολικά για το θέμα του ΤΣΑΥ.