Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ολοι ενωμένοι μαζί με τα σωματεία και τους φορείς ψυχοκοινωνικής φροντίδας ενάντια στην κοινωνική καταστροφή που μας υπόσχονται!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Όλοι στην 48ωρη απεργία 22&23/9, αναγκαία η κλιμάκωση του αγώνα μας με ακόμα πιο δυναμικές και ενωτικές κινητοποιήσεις
Την Παρασκευή 16/9 πραγματοποιήθηκε νέα μαζική συγκέντρωση έξω από το ΥΥΚΑ από εργαζόμενους στις δομές Ψυχικής Υγείας, στο ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, τα Κέντρα Πρόληψης, 18ΑΝΩ κ.α. Αντιστεκόμαστε στην απόφαση της βάρβαρης περικοπής των προϋπολογισμών που καταδικάζει εργαζόμενους και λήπτες των φορέων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων που στηρίζονται στην πρόληψη, σε ανυπαρξία, στην εργασιακή εφεδρεία-προθάλαμο της ανεργίας και τις συγχωνεύσεις που ισοδυναμούν με ραγδαία υποβάθμιση αν όχι ολοκληρωτική διάλυση της ποιότητας της δουλειάς μας. Τα μέτρα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, αλλά εφαρμόζονται μόνο για την εξοικονόμηση χρημάτων για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι-δανειστές.
Στη συνάντηση με τον γ.γ. Γ. Κατριβάνο, αφού ο υπουργός και οι υφυπουργοί, παρόλο που γνώριζαν για την κινητοποίηση επέλεξαν να απουσιάζουν, δεν υπήρξε καμία νέα εξέλιξη. Αντιθέτως φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι για την κατάντια του κοινωνικού κράτους σκληραίνουν τη στάση τους αφού ειπώθηκε με τη μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι όλοι οι φορείς θα περιληφθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Ως εργαζόμενοι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι συνομιλίες κάπου εδώ τελειώνουν και χρειάζεται να κλιμακώσουμε τη δράση μας άμεσα. Ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας αλλά και το δικαίωμα των ληπτών στην αξιοπρεπή επιβίωση είναι να προχωρήσουμε ενωμένοι σε ανοιχτό πόλεμο με τις ηγεσίες του ΥΥΚΑ, του ΥΠΟΙΚ και την κυβέρνηση.
Το απόγευμά της ίδιας μέρας στο ΕΚΑ πραγματοποιήθηκε συντονιστικό με την παρουσία περισσότερων από 80 εκπροσώπων σωματείων και άλλων εργαζομένων από φορείς πρόληψης και αποκατάστασης, δομές ψυχικής υγείας και ψυχιατρικών κλινικών. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και ενώ το θέμα της ανάγκης για άμεση κλιμάκωση έχει ανοίξει στους χώρους εργασίας εδώ και αρκετές μέρες θεωρούμε ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και προχωράμε σε συντονισμένες και κλιμακούμενες κινητοποιήσεις με αφετηρία την 48ωρη απεργία στις 22&23/9.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

• 48ωρη απεργία στους φορείς ψυχοκοινωνικής φροντίδας στις 22&23/9. Θέλουμε μια ζωντανή και ανοιχτή κινητοποίηση και αυτό σημαίνει καλή οργάνωση για μαζική συμμετοχή όλων των χώρων.
• Στις 22/9, πρώτη μέρα της απεργίας, κινητοποιήσεις κατά τόπους στις γειτονιές που δραστηριοποιούνται οι φορείς και οι δομές με εκδηλώσεις, παρεμβάσεις και όποιον άλλον τρόπο οι εργαζόμενοι κρίνουν ως αναγκαίο. Θα σας ενημερώσουμε εντός των επόμενων ημερών για συγκεντρωτικές δράσεις όπου μπορείτε να συμμετέχετε. Επίσης παράθεση συνέντευξης τύπου για ακόμα μεγαλύτερη δημοσιοποίηση των αιτημάτων μας και των επιμέρους προβλημάτων του κάθε χώρου, την Πέμπτη 22/9 και ώρα 12:00 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΕΚΑ, 3ης Σεπτεμβρίου 48Β, στον 6ο όροφο.
• Στις 23/9 κορύφωση των κινητοποιήσεων με την ενιαία συμμετοχή όλων των χώρων σε κοινή συγκέντρωση έξω από το ΥΠΟΙΚ στην πλατεία συντάγματος στις 10.00πμ, πορεία και παραμονή έξω από τη βουλή
• Οι χώροι που στη φάση αυτή πάνε σε 24ωρη απεργία προτείνεται η μέρα αυτή να είναι η 23η Σεπτέμβρη για την ενίσχυση των κεντρικών κινητοποιήσεων που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν.
• Επόμενο συντονιστικό την Παρασκευή 23/9 στο ΕΚΑ στις 2.00μμ. Στόχος μας είναι η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
• Διεύρυνση του συντονιστικού και δημιουργία ενός μετώπου δράσης του συνόλου των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.
Η κυβέρνηση μέσω των υπουργών υγείας και οικονομικών Λοβέρδου και Βενιζέλου και του αντιπροέδρου της Πάγκαλου έχει δρομολογήσει τη διάλυση της ψυχικής υγείας, της πρόληψης, της αποκατάστασης και όλων των φορέων που αποτελούν το χώρο της Υγείας. Είναι οργανωμένοι και αποφασισμένοι για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Τσουβαλιάζουν αποασυλοποιημένους ασθενείς και τους στέλνουν πίσω στα ψυχιατρεία, ξανανοίγει η Λέρος γυρίζοντάς μας στη δεκαετία του ’70, οι τοξικοεξαρτημένοι αφήνονται απροστάτευτοι με ένα φιξάκι μεθαδόνης στο χέρι χορηγία του κράτους ναρκέμπορου. Στο όνομα της δημοσιονομικής κρίσης, που δεν προκαλέσαμε εργαζόμενοι και λήπτες, συντελείται ένα έγκλημα.
Δεν έχουμε καμιά επιλογή παρά να οργανωθούμε και να συντονιστούμε και εμείς αν θέλουμε να αγωνιστούμε αποτελεσματικά. Στους χώρους που δεν έχουν επιχειρησιακό σωματείο μπορούμε να συμμετέχουμε στο κλαδικό σε πρώτη φάση και να έρθουμε σε επαφή με το συντονιστικό για οτιδήποτε χρειάζεται. Δεν υπάρχει ατομική διέξοδος από τον Καιάδα που πάνε να μας ρίξουν, που ρίχνουν την κοινωνία ολόκληρη. Ας βάλουμε τα δυνατά μας ο καθένας για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας. Να είναι το ελατήριο που θα μας δώσει τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια του αγώνα μας.
Διεκδικούμε
• Ανάκληση της απόφασης του ΥΠΟΙΚ της 26ης.08.11 για περικοπή των δαπανών σε φορείς – οργανισμούς υγείας. Εξασφάλιση των χρημάτων ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία όλων των φορέων.
• Προϋπολογισμός για το 2012 που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του χώρου της υγείας. Η ενίσχυση και ο σχεδιασμός των φορέων που εξυπηρετούν τα πιο αδύναμα και αποκλεισμένα μέλη της κοινωνίας αποτελεί σε περίοδο κρίσης προτεραιότητα και δείγμα πολιτισμού.
• Υπερασπιζόμαστε την ποιότητα και το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών για όλους όσους τις έχουν πραγματικά ανάγκη.
• Η ομαλή συνέχιση και η ποιοτική λειτουργία των δομών και των οργανισμών είναι συνυφασμένη με την εργασιακή ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει στην υγεία. Κανένας εργαζόμενος σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (προθάλαμο της ανεργίας), καμιά αλλαγή εργασιακού αντικειμένου.
• Ο σχεδιασμός ενός ενιαίου δημόσιου και δωρεάν συστήματος κοινωνικής πρόνοιας απαιτεί διεύρυνση και όχι παράλυση των υπαρχουσών υπηρεσιών – Όχι στις περικοπές και τις συγχωνεύσεις φορέων.

Συντονιστικό εργαζομένων στην Υγεία και την Ψυχοκοινωνική Φροντίδα
syntonistiko03sep@gmail.com

Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας "Αυτοεκπροσώπηση"
Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο.)
Σωματείο Εργαζομένων Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. (Σ.Ε.Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.)
Σωματείο Εργαζομένων στο Περιβολάκι
Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ
Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής (ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ.- Δαφνί/ Δρομοκαΐτειο/ Αιγινήτειο/ Νταού Πεντέλης)
Σωματείο Εργαζομένων Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Ψυχαργώς» Αττικής
Σωματείο Εργαζομένων Σ.Ι.Κ.Φ. Αυτιστικών Ατόμων Ν.Λάρισας

Σωματείο Εργαζομένων Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Θεσσαλονίκης

Σωματείο Εργαζομένων Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Δράμας
18 ΑΝΩ