Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Συνένωση στα λόγια, κλείσιμο στη πράξη. Τέρμα στη κοροϊδία του Υπουργείου!

Ανακοίνωση ΑΡΣΙ 1ου ΙΚΑ

50 ημέρες μετά τη περιβόητη συνένωση του νοσοκομείου μας με το ΓΝΑ Σισμανόγλειο έχει γίνει πλέον σαφές πως εννοεί το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου αυτή τη διαδικασία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχέδιο συγχωνεύσεων νοσοκομείων που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 1/7/2011 δίνονται πλαστά στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των ιατρών που υπηρετούν αυτή τη στιγμή (158 πριν-158 μετά). Το Υπουργείο Υγείας με διάφορες απίστευτες μεθοδεύσεις ισχυρίζεται ότι οι οργανικές θέσεις ειδικευόμενων ιατρών στο νοσοκομείο δεν είναι 112 που ξέραμε ως σήμερα αλλά μόλις 20! Ταυτόχρονα η λίστα του νοσοκομείου (όπως και όλων των νοσοκομείων του ΙΚΑ) έχει κλείσει από 1/6 δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα σε πολλές κλινικές (π.χ. Νευρολογική) που έχουν αποψιλωθεί, ενώ τεράστιο πρόβλημα πρόκειται να δημιουργηθεί σε κλινικές που κανείς συνάδελφος δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη λίστα (π.χ Αναισθησιολογικό). Η λύση που προτείνεται είναι η μετατροπή κάποιων θέσεων σε προσωποπαγείς με διορισμό κάποιων συναδέλφων που περιμένουν σε αυτές ενώ για τους υπολοίπους προτείνεται ο διορισμός σε άλλο νοσοκομείο της Α΄ ΥΠΕ! Με αυτό τον τρόπο το Υπ. Υγείας κρατάει σε ομηρία τους συναδέλφους που περιμένουν σε αναμονή, έχοντας κολλήσει τους διορισμούς τους, επιδιώκοντας να συναινέσουν στο κλείσιμο των θέσεων (300 πανελλαδικά) με αντάλλαγμα μια προσωποπαγή δικιά τους θέση!
Την ίδια ώρα που στη Βουλή ο κ. Τιμοσίδης διαβεβαιώνει για την απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων υπό συνένωση, η κατάσταση που ζούμε τον διαψεύδει κατηγορηματικά! Η έλλειψη βασικών υλικών και φαρμάκων έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο, ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα, με αποτέλεσμα τη δραματική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης, τη πολύ μεγάλη μείωση του αριθμού των χειρουργείων και τελικά την ίδια την αδυναμία άσκησης ιατρικής και εκπαίδευσης των συναδέλφων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοικήτρια του Σισμανογλείου κ. Οικονόμου μας δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του Σισμανογλείου έχει παραμείνει ίδιος αλλά πλέον αφορά και τα δύο νοσοκομεία! Φαίνεται πως για τους υπευθύνους η συνένωση ισοδυναμεί με κλείσιμο, με εξαφάνιση του νοσοκομείου μας. Είναι ξεκάθαρο πως τα προβλήματα όχι μόνο δεν θα έχουν άμεση λύση αλλά όσο περνάει ο καιρός θα διογκώνονται λόγω ακριβώς της μηδαμινής πρόβλεψης χρηματοδότησης του νοσοκομείου μας. Υπάρχει λοιπόν ζήτημα της ίδιας της λειτουργίας του νοσοκομείου.
Από τα παραπάνω θεωρούμε σαφές ότι με τη συνένωση έχει ξεκινήσει μια διαδικασία σταδιακής υποβάθμισης του νοσοκομείου μας με την δραματική μείωση πράξεων χειρουργείων και διαγνωστικών εξετάσεων που προσφέρει, το κόλλημα των διορισμών και τη προσπάθεια κλεισίματος θέσεων ειδικευόμενων καθώς και την σταδιακή μετάθεση προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες (ΕΟΠΠΥ ή επαρχία).
Απαιτούμε
• Καμία μείωση κλινών ή οργανικών θέσεων στο Νοσοκομείο.
• Όχι στη τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για μετατροπή των οργανικών θέσεων ειδικευομένων σε προσωποπαγείς θέσεις. Άμεσα άνοιγμα της λίστας στη νομαρχία και διορισμός των εν αναμονή συναδέλφων.
• Κονδύλι χρηματοδότησης από το Υπ. Υγείας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία χωρίς ουσιαστικά καμία πρόβλεψη για υλικά και φάρμακα.

Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών Α.Ρ.Σ.Ι