Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΑΥΤΗ Η ΜΑΧΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΠΙΘΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΨΕΙ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Το προσχέδιο νόμου για την ιατρική εκπαίδευση είναι το ολοκληρωτικό επιστέγασμα της αντιλαϊκής πολιτικής κατεδάφισης κάθε έννοιας δημόσιας, δωρεάν περίθαλψης από την χούντα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Η βίαια και αντιδραστικότατη προσπάθεια ρύθμισης της παραγωγής ιατρικού δυναμικού που επιχειρείται από το προσχέδιο νόμου έχει προοπτική πολλών δεκαετιών και επιβεβαιώνει ότι η καταιγίδα του μνημονίου συνολικά έχει μακροπρόθεσμη προοπτική, είναι ιστορική επιλογή των καθεστωτικών δυνάμεων και δεν εξαντλείται σε προσωρινούς χρονικούς ορίζοντες.
Εξαγγέλλεται ένα ασφυκτικό σύστημα εξοντωτικών φραγμών και φίλτρων για όλους τους γιατρούς, από την προπτυχιακή εκπαίδευση σχεδόν ως την σύνταξη Εξωθεί ανοικτά προς την δουλοπρέπεια και την υποταγή και καταργεί κάθε έννοια επιστημονικής αξιοπρέπειας. Επιφέρει τον Μεσαίωνα στον 21ο αιώνα δίνοντας φεουδαρχικές υπερεξουσίες σε μια ολιγομελή κάστα μεγαλοκαθηγητών και μεγαλοδιευθυντών που θα αποφασίζουν ποιοι και πόσοι απόφοιτοι ιατρικής θα ξεκινούν ειδικότητα και ποια, ποιοι και πόσοι ειδικευόμενοι θα «εξορίζονται» στα σύνορα κάνοντας rotation ανάλογα με την διαγωγή τους, ποιοι και πόσοι θα τελειώνουν ειδικότητα και με ποιο βαθμό, ποιοι και πόσοι ειδικευμένοι γιατροί όλων των κλινικών θα «πριμοδοτούνται» με διδακτικές μονάδες, απαραίτητες για την άσκηση του λειτουργήματός τους.
Περιορίζονται δραστικά και καταργούνται θέσεις ειδικευόμενων σε όλες τις ειδικότητες, εκτός από γενική ιατρική, ιατροδικαστική, φυσική ιατρική, ιατρική της εργασίας και ογκολογία. Οι ελάχιστες θέσεις ειδικότητας που θα ανοίγουν από τις υπόλοιπες ειδικότητες θα καλύπτονται από εξετάσεις. Με αυτόν τον τρόπο η ευθύνη για την ανεργία των νέων γιατρών μεταφέρεται από την κυβέρνηση που δεν στελεχώνει το σύστημα υγείας στου νέους γιατρούς που «δεν διάβασαν αρκετά», δεν πήγαν στο καλύτερο φροντιστήριο ή δεν είχαν κανέναν γνωστό να τους σφυρίξει κανένα θέμα. Οι προθέσεις του υπουργείου υγείας αναδεικνύονται ξεκάθαρα από το πραξικοπηματικό πάγωμα των προσλήψεων ειδικευομένων και επιμελητών εδώ και πολλούς μήνες, την κατάργηση των προσωποπαγών θέσεων, την τεχνητή διόγκωση των αναμονών και τις εξαγγελίες για κλείσιμο και συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων. Οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν ουσιαστικότατο άξονα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης για δραματικό περιορισμό των δημόσιων δαπανών για την περίθαλψη, για την ιδιωτικοποίηση επιχειρηματικοποίηση του ΕΣΥ, για το κλείσιμο νοσοκομείων και κέντρων υγείας, για τον δραματικό περιορισμό των προσλήψεων και για την παραχώρηση υπερεξουσιών στους εκπρόσωπους του μεγαλοκαθηγητικού και μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου, τους φορείς της διαφθοράς, της παραοικονομίας και της διαπλοκής με τις πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων και ιατρικής τεχνολογίας.
ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΛΕΣ
Η θύελλα αγώνων που ξεκινά και αντικειμενικά ενώνει την συντρηπτική πλειψηφία των γιατρών όλων των ηλικιών (φοιτητές, απόφοιτους σε αναμονή, ειδικευόμενους, μάχιμους ειδικευμένους) ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ. ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ.
Θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο της μαζικής λαϊκής διεκδίκησης για ένα νέο σύστημα υγείας βασισμένο στις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες, που θα εξασφαλίζει αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη, υψηλής ποιότητας, καθολική και ισότιμη περίθαλψη για όλον τον πληθυσμό και ταυτόχρονα επιστημονική αξιοπρέπεια, επαγγελματικά δικαιώματα και εργασιακή προοπτική σε όλους τους υγειονομικούς λειτουργούς.
 ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΕΕ- ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
 ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
 ΟΡΙΣΤΙΚΗ, ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 ΕΝΙΑΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΜΟΝΟ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΞΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ
 ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
 ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΩΝ, ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΛΙΝΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΩΝ
 ΑΝΟΙΓΜΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ, ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΦΕΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΕΝΟ
 ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
 ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ, ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ)
ΕΑΑΚ Ιατρικών Σχολών
(Αθήνας, Πάτρας, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να και το προσάναμμα
http://platon.cc.uoa.gr/~reconweb/joomla/index.php/2011-03-08-10-58-23