Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ!

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ!
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Ο ΝΟΜΟΣ- ΕΚΤΡΩΜΑ!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΛΑΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΔΝΤ-ΕΕ!!

Στις 11 συγκλονιστικές μέρες της κατάληψης του Υπουργείου Υγείας διαδραματίστηκαν μεγαλειώδη γεγονότα που γέννησαν ένα νέο, μαζικό, ρωμαλέο πανιατρικό κίνημα. Με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες γενικών συνελεύσεων πρωτοφανείς για τα ως τώρα δεδομένα, με πλαίσιο αιτημάτων που απαντά τόσο στην σύγχρονη λαϊκή ανάγκη για δωρεάν- δημόσια-ποιοτική περίθαλψη όσο στο δικαίωμα των μαχόμενων γιατρών για στοιχειώδη επιστημονική-επαγγελματική αξιοπρέπεια, με αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση όλου του οπλοστάσιου των καθεστωτικών δυνάμεων (κρατική καταστολή-απεργοσπασία-συκοφάντηση-διάσπαση μέσω «διαλόγου»-προσπάθεια απομόνωσης από την υπόλοιπη κοινωνία κλπ) και το κυριότερο με ξεκάθαρη πολιτική αντίληψη για την αιτία των προβλημάτων. Η πανιατρική γενική συνέλευση κατάληψης στις 6/2 και το πανιατρικό παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 9/2 αποτέλεσαν κορυφαίες στιγμές που έδειξαν ότι αυτό το νέο κίνημα είναι γεγονός. Το μέλλον του είναι στα χέρια μας.
Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΙΚΗΣΕ !
Συνέβαλε καθοριστικά να ξεπεραστούν οι γνωστές αγκυλώσεις και ο συντηρητισμός του γραφειοκρατικού – κοινοβουλευτικού συνδικαλισμού. Η επιβολή από τα κάτω της πανιατρικής γενικής συνέλευσης κατάληψης σαν το ανώτερο όργανο που δεσμεύει όλους τους επιμέρους φορείς με τις αποφάσεις της και η υιοθέτηση προωθημένων μορφών πάλης – π.χ. της παρατεταμένης κατάληψης δημοσίου κτιρίου - παρά την αντίθεση ΟΛΩΝ των κοινοβουλευτικών κομμάτων δημιουργούν τελείως νέα δεδομένα στο ιατρικό κίνημα. Η κατάληψη «γέννησε» το ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ πανιατρικό συλλαλητήριο της 9/2. Η κατάληψη κατάφερε να αναδείξει το θέμα της υγείας σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα και να προκαλέσει πανικό τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους βαρώνους των ΜΜΕ. Η κατάληψη μετέτρεψε σε πολιτικό «μπούμεραγκ» για την κυβέρνηση την προσπάθεια της απεργοσπασίας, με την συνταγογράφηση μέσα στην κατάληψη από τους απεργούς γιατρούς. Η κατάληψη έγραψε ιστορία και στην λήξη της, με τη συγκινητική παράσταση συμπαράστασης στους απεργούς πείνας μετανάστες με επικεφαλής τον ίδιο τον πρόεδρο του ΙΣΑ.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ !
Ήδη είναι κεκτημένο του κινήματος η αντίληψη υπεράσπισης των δημόσιων κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, συγκοινωνία κλπ) από τον οδοστρωτήρα του μνημονίου. Επίσης η αντίληψη της αναγκαιότητας του διακλαδικού – παλλαϊκού αγώνα για την ανατροπή της συνολικής πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Αυτά δεν έμειναν μόνο στα χαρτιά, αλλά άρχισαν να υλοποιούνται τις μέρες της κατάληψης με συγκεκριμένα γεγονότα. Η άφιξη της μηχανοκίνητης πορείας των απεργών της ΕΘΕΛ έξω από το υπουργείο που κατέληξε σε συγκλονιστική κοινή εκδήλωση-καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής. Τα δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης και συντονισμού από γενικές συνελεύσεις και ΔΣ σωματείων, ομοσπονδιών και πρωτοβουλίες πολιτών. Από την συμμετοχή φορέων και εργαζομένων άλλων χώρων στο πανιατρικό συλλαλητήριο. Στην παραπέρα ανάπτυξη και μαζικοποίησή του ο πανιατρικός αγώνας θα ωριμάζει γρήγορα ακόμα πιο πολύ, για να θέσει ανοικτά τον στόχο της ανατροπής της ίδιας της χούντας κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – μεγάλου κεφαλαίου, και όχι μόνο της πολιτικής τους.

ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ !
Όσο και αν βυσσοδομεί ο αισχρός κυβερνητικός «συνδικαλισμός» της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, τα πράγματα δεν είναι πλέον στα χέρια των κάθε λογής Κουτσουμπέληδων και των ποικιλόχρωμων συνοδοιπόρων τους. Ήδη επικρατεί μεγάλος αναβρασμός στους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους των νοσοκομείων με θέματα αιχμής το ενιαίο μισθολόγιο και τις ελλείψεις προσωπικού. Το πανιατρικό αγωνιστικό μέτωπο θα πρέπει να απευθύνεται ΣΑΝ ΤΕΤΟΙΟ στις συνελεύσεις των σωματείων καλώντας τους να απομονώσουν τον κυβερνητικό «συνδικαλισμό» και να μπουν στον αγώνα δημιουργώντας από τα κάτω συντονιστικά γενικών συνελεύσεων.
Παρόμοια καλέσματα πρέπει να απευθυνθούν στους φαρμακοποιούς, στους γιατρούς και λοιπούς εργαζόμενους των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, στους νοσηλευτές και διοικητικούς του ΙΚΑ.

ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ !
Η μεγαλύτερη ίσως κατάκτηση του κινήματός μας μέχρι τώρα είναι η αρμονική σύζευξη από την μία της ανάγκης της κοινωνικής πλειοψηφίας για δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη, ισότιμη, καθολική περίθαλψη και από την άλλη το δικαίωμα των χιλιάδων έντιμων, μάχιμων γιατρών στην στοιχειώδη επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια. Η αντίληψη αυτή που διαπερνά καθοριστικά το πλαίσιο των 12 σημείων, τόσο όσον αφορά την νοσοκομειακή όσο και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, είναι αυτή που κάνει την κοινωνική πλειοψηφία να βλέπει θετικά τον πανιατρικό αγώνα μας και που ρίχνει στο κενό την κυβερνητική προπαγάνδα. Οι συγκεκριμένες κινήσεις όπως π.χ. οι καταλήψεις στα ταμεία των νοσοκομείων ενισχύουν αυτό το μέτωπο. Η πολιτικοποίηση με μαζικούς όρους τόσο του ίδιου του κινήματός μας όσο και της κοινωνίας συνολικά θα συνεχίσει να βαθαίνει για την κατανόηση της βασικής αντίθεσης που γεννά την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, την πολιτική του που αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα : την αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας που θέτει επί τάπητος την αναγκαιότητα ανατροπής του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, αυτού που γεννά τις κρίσεις, τα μνημόνια, την φτώχεια και τη δυστυχία δισεκατομμυρίων ανθρώπων και στις 5 ηπείρους.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ !
Στο πλαίσιο των 12 σημείων εντάχθηκε ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ από τη γενική συνέλευση κατάληψης το αίτημα για «απόσυρση κάθε σχεδίου για φραγμούς στην έναρξη και λήψη ειδικότητας για τους νέους γιατρούς - συγκεκριμένα μέτρα (αύξηση νοσηλευτικών κλινών και θέσεων ειδικευομένων σύμφωνα με τις ανάγκες) για τη μείωση της αναμονής» (σημείο 10). Στις 9-2 πριν την έναρξη της πορείας το πανιατρικό αγωνιστικό μέτωπο κατάληψης έκανε παράσταση στο ΚΕΣΥ καλώντας το να εγκαταλείψει άμεσα τα ύποπτα σχέδια για «επιστημονικές εταιρείες – κολλέγια» και εξετάσεις πριν την ειδικότητα. Και όλα αυτά παρά τις μέχρι τώρα απαράδεκτες σχετικές θέσεις των ΔΣ τόσο του ΠΙΣ όσο και των ιατρικών συλλόγων ! Οι ειδικευόμενοι και οι φοιτητές της ιατρικής πλαισίωσαν δυναμικά από την πρώτη στιγμή την κατάληψη, γιατί αυτοί πιο πολύ από όλους «τρώνε πόρτα» από την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ αφού έστω και χωρίς εξετάσεις το μέλλον τους είναι η ανεργία λόγω της αναστολής προσλήψεων στο ΕΣΥ και λόγω της σύμβασης «τύπου ΤΕΒΕ» που προαλείφεται για τον νέο φορέα. Σκλαβοπάζαρο των 600 ευρώ στα νύχια ημέτερων εργολάβων ιατρικής εργασίας ή μετανάστευση είναι το εκβιαστικό δίλημμα που απευθύνει η κυρίαρχη πολιτική στους νέους γιατρούς. Αυτοί απαντούν μαζικοποιώντας τον πανιατρικό αγώνα και επιβάλλοντας σε αυτόν με τη συμμετοχή τους τα πιο ελπιδοφόρα του χαρακτηριστικά.

ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ» !
Κυριολεκτικά χαμένα τα είχαν οι καθεστωτικές δυνάμεις (κυβέρνηση, κόμματα, μηχανισμοί, «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ) με τα μεγαλειώδη τεκταινόμενα του πανιατρικού κινήματος τις μέρες της κατάληψης. Το ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ σε μαζικότητα και μαχητικότητα πανιατρικό συλλαλητήριο στις 9-2 ΒΟΥΛΩΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΜΑΤΑ.
«Λοβέρδε άνοιξε τα μάτια για να μας μετρήσεις, εμάς τους … εκατό που κάνουμε καταλήψεις» βροντοφώναζαν επί δυόμισι ώρες πάνω από 5000 γιατροί στις 9/2 συγκλονίζοντας το κέντρο της Αθήνας. Οι καθεστωτικές δυνάμεις και το αστικό πολιτικό σύστημα ΚΡΙΝΟΥΝ ΕΞ’ ΙΔΙΩΝ ΤΑ ΑΛΛΟΤΡΙΑ. Δεν μπορούν να διανοηθούν πώς είναι δυνατόν ένα μαζικό κίνημα χιλιάδων γιατρών να συγκροτείται με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες μέσα από γενικές συνελεύσεις αναγκάζοντας τους φορείς να υιοθετούν τις αποφάσεις τους. Δεν καταλαβαίνουν πώς γίνεται γιατροί που μπορεί στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές να ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ή οτιδήποτε άλλο να συμφωνούν σε ένα πλαίσιο θέσεων και σε μορφές πάλης ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ αλλά πηγάζουν από την βίαιη αίσθηση επιδείνωσης της κοινωνικής τους θέσης, αλλά και την ραγδαία επιδείνωση της λαϊκής περίθαλψης που προκαλεί ο οδοστρωτήρας του μνημονίου. Έπεσαν έτσι στο κενό οι προσπάθειες συκοφάντησης του κινήματος περί <<συντεχνιακού χαρακτήρα>> των κινητοποιήσεων από την κυβέρνηση αλλά και δυστυχώς από τη λογική κομματικής αυτοεπιβεβαίωσης του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ που σπέρνει την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό όταν την ίδια στιγμή που το Σύνταγμα κατακλυζόταν από χιλιάδες γιατρούς που απαιτούσαν συνολικότερες ανατροπές στην πολιτική κυβέρνησης- ΔΝΤ-ΕΕ, η Α.Παπαρήγα θεωρούσε μηδαμινή την αντίδραση των γιατρών που ενδιαφέρονται μόνο για τις αποδοχές τους!!! Ένα είναι σίγουρο : όλα έχουν αλλάξει, τίποτα δεν είναι όπως παλιά ! Ο δρόμος άνοιξε ! Τέρμα πια στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία των προεδρείων και των ΔΣ, τέρμα στα παζάρια διαδρόμων «προσκυνημένων» εκπροσώπων ! Όλη η εξουσία στις γενικές συνελεύσεις !

ΜΕΤΑ ΤΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΤΙ ;
Παραμένουμε αμετακίνητοι στην κατάργηση του νόμου χωρίς παζάρια και συμβιβασμούς. Οι τελευταίες πανιατρικές συνελεύσεις στο χώρο της κατάληψης ομόφωνα και κατηγορηματικά αποφάσισαν ότι οι γιατροί επιμένουν στην κατάργηση του νόμου και στο πλαίσιο των 12 σημείων. Κανένας άλλος διάλογος δεν γίνεται αποδεκτός. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί «πλαγιοκόπηση», καλώντας κάθε φορέα (π.χ. ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ΟΕΝΓΕ,ΠΙΣ) ξεχωριστά «τάζοντας» διάφορα στο παρασκήνιο. Καταγγέλλουμε την απροκάλυπτα προδοτική στάση Καλοκαιρινού και ΠΑΣΚ που προκλητικά απόντες από κάθε διαδικασία του κινήματος, έσπευσαν να δώσουν χείρα βοηθείας στον παραπαίοντα υπουργό βάζοντας πλάτη στην αποκρουστική κυβερνητική πολιτική.
Οργανώνουμε τη μαζική ανυπακοή σε αυτό το νόμο και στην πολιτική του μνημονίου με όπλο μας τον ευρύτατο- πανυγειονομικό- διακλαδικό αγώνα που πρώτα του ελπιδοφόρα βήματα γεννήθηκαν στη κατάληψη και της έδωσαν άλλο αέρα και πνοή. Συντονίζουμε τα βήματά μας με το λαϊκό κίνημα ανατροπής της χούντας κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ !
Με μεγάλο όπλο την πολύτιμη εμπειρία της κατάληψης συνεχίζουμε τον αγώνα μας από πολύ πιο προωθημένη αφετηρία. Επιμένουμε στο προωθημένο πλαίσιο των αιτημάτων που απεφασίσθησαν στην κορυφαία Γενική Συνέλευση της Κατάληψης της 6/2 και συμπύκνωναν όλο τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε τις 11 μέρες πιστεύοντας ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ευρύτερο διακλαδικό – παλλαικό συντονισμό:
Η ΑΡΣΙ θέλει τούτη την κρίσιμη ώρα να σταθεί ιδιαίτερα σε δύο σημαντικά ζητήματα. Πρώτον, δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη σαφή άρνησή μας σε κάθε διαδικασία διαλόγου με την κυβέρνηση!! Οι Γενικές Συνελεύσεις της κατάληψης επανειλημμένα πήραν θέση στο ζήτημα του διαλόγου και όποιος αθετήσει αυτήν την εντολή θα βρεθεί σο περιθώριο της νέας δυναμικής που αναπτύσσεται στο κίνημα. Καταγγέλλουμε , λοιπόν και την προδοτική στάση Καλοκαιρινού-ΠΑΣΚ αλλά και κάθε προσπάθεια απαξίωσης των κεκτημένων της κατάληψης που υποβαθμίζει τον ενιαίο χαρακτήρα της πάλης μας στο πλευρό του αγώνα για υπεράσπιση του λαϊκού δικαιώματος για υψηλού επιπέδου, δωρεάν δημόσια υγεία.
Δεύτερον, αν κάτι χαρακτήρισε με έντονο τρόπο την πρόσφατη αγωνιστική έκρηξη, ήταν η αναγωγή της λαϊκής περίθαλψης σε κορυφαίο πολιτικό και κοινωνικό γεγονός της περιόδου και η αίσθηση με τον διακλαδικό συντονισμό που αναπτύχθηκε, ότι μπορεί στους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς της υγείας , της παιδείας και της συγκοινωνίας να πραγματοποιηθεί το πρώτο σημαντικό ρήγμα ανατροπής της απάνθρωπης κυβερνητικής πολιτικής . Αυτά πρέπει να συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν τον αγώνα μας!! Να γιατί φαντάζουν εντελώς έξω από τις ανάγκες της συγκυρίας οι πρωτοβουλίες που εστιάζουν στο έλασσον και όχι στο μείζον που αναμασούν ξαναζεσταμένο φαγητό αποτυχημένων πρωτοβουλιών που σπέρνουν αυταπάτες πως τάχα με …δικαστικούς αγώνες μπορούμε να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Ή λογικές που περιορίζονται στον τρόπο πληρωμής των γιατρών στο νέο σύστημα όταν έχει ,περισσότερο από κάθε άλλη φορά , εκφραστεί η μαζική και κατηγορηματική αντίθεση της πλειοψηφίας σε όλο το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η συζήτηση για πάγια αντιμισθία τύπου ΟΑΕΕ, μνημονίου, Μόσιαλου ή κατά πράξη και περίπτωση τύπου ΟΠΑΔ που όλοι ξέρουμε τις συνέπειές της δεν οδηγεί πουθενά αλλά αντίθετα , αποπροσανατολίζει και αποδυναμώνει το ενιαίο μέτωπο ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής.

Η ΑΡΣΙ καλεί όλους τους γιατρούς, τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην υγεία και ευρύτερα το λαό να δυναμώσουν την πάλη τους για ένα άλλο σύστημα υγείας ,ενταγμένο φυσικά σε ένα άλλο κοινωνικό σχηματισμό που θα κυριαρχούν τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας, που θα παρέχει υψηλής ποιότητας ,δωρεάν, δημόσια περίθαλψη όπου οι λειτουργοί του θα αμείβονται με γνώμονα την επιστημονική και κοινωνική τους αποστολή.
Προτείνουμε Γενικές συνελεύσεις παντού.
Στα νοσοκομεία εκτός από τα θέματα του νόμου και των 12 σημείων, πρέπει να ληφθούν αγωνιστικές αποφάσεις 1) για το επερχόμενο ενιαίο μισθολόγιο, που απειλεί να μειώσει περαιτέρω κατά 30 – 40 % (κατάργηση επιδομάτων νοσοκομειακού – βιβλιοθήκης) τις ήδη εξευτελιστικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών, 2) για το εφημεριακό πρόβλημα και 3) για τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων – ήδη έχουν αρχίσει αποσπάσεις προς το παρόν «εθελοντικές», αύριο υποχρεωτικές.
Καταλήψεις ταμείων νοσοκομείων ενάντια στο αίσχος των «χαρατσιών» για τους πολίτες που θα οργανωθούν από επιτροπές αγώνα γιατρών, εργαζόμενων με επιθυμητή τη λαική συμμετοχή.
Καταλήψεις υποκαταστημάτων ΙΚΑ και εξορμήσεις με κάλεσμα κοινού αγώνα με τους ασφαλισμένους με βάση και τα οξυμένα προβλήματα του ΙΚΑ.
Καταλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν κηρύξει στην ουσία στάση πληρωμών με στόχο την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων.
Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς να μην υποκύψουν στο μπαράζ εκβιασμών της κυβέρνησης. Να μην υποθηκεύσουν το μέλλον τους και το μέλλον των συναδέλφων τους. Να μην προχωρήσουν σε ατομικές λύσεις. Να αρνηθούν τη σύμπραξή τους με τον ΕΟΠΥΥ με αυτούς τους όρους.
Με πρωτοβουλία του πανιατρικού αγωνιστικού μετώπου να προγραμματισθούν άμεσα πανελλαδικές- πανιατρικές πανυγειονομικές κινητοποιήσεις στο πνεύμα της κατάληψης και της ανυπακοής στο νόμο-έκτρωμα.
Τέλος, η πανιατρική Γενική Συνέλευση να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και να καθοδηγεί την οργάνωση του αγώνα. Η ΑΡΣΙ πιστεύει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ανοικτή Συντονιστική Επιτροπή αγώνα που θα έχει ανακλητό χαρακτήρα και θα οργανώνει σε συνεργασία με τους φορείς τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που θα δώσουν πνοή στην πάλη για την τελική νίκη!!
Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ) 27/2/2011