Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ 24/2/2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ 24-2-11


Προς : - Διοίκηση Νοσοκομείου
- 2η ΥΠΕ
- ΕΚΕΠΥ
- Πολιτική ηγεσία Υπουργείου Υγείας (Γραφείο υπουργού κου Λοβέρδου, γραφείο υφυπουργού κου Τιμοσίδη)

Με έκπληξη παραλάβαμε έγγραφο του διοικητή του ΕΚΕΠΥ κυρίου Ξενέλη (ΑΠ 383-22/2/2011) το οποίο μας κοινοποιήθηκε από την διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ κυρία Παπανικολάου (ΑΠ 34/53600-22/2/2011) με το οποιο επιχειρείται η καθιέρωση νέου συστήματος εφημερίας στο λεκανοπέδιο από 9-3-2011, με πρόχειρα και ανεπίσημα έγγραφα χωρίς καμμία πολιτική ευθύνη και χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη σχετική υπουργική απόφαση.
Μάλιστα ο «χαρτοπόλεμος» αυτός γίνεται τις μέρες που υποτίθεται ότι η 2η ΥΠΕ κάνει «διάλογο» με τα εμπλεκόμενα νοσοκομεία (συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς της Νίκαιας στις 21/2/2011 και τους αντίστοιχους του Τζαννείου στις 22/2/2011), ενώ οι –κατεξοχήν αρμόδιες- διοικήσεις των νοσοκομείων δηλώνουν ότι δεν ζητήθηκε καν η γνώμη τους (!!).
Είχε τεθεί έγκαιρα και αποφασιστικά σε όλους τους αρμόδιους η άποψη των γιατρών του νοσοκομείου μας οτι το νέο αυτό σύστημα (το οποίο ως τις 21/2/11 το γνωρίζαμε μόνο από φήμες χωρίς καμμία επίσημη ενημέρωση , ενώ στις 21/2/11 η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ μας το παρουσίασε σαν «πρόταση») είναι ανεφάρμοστο και καταστροφικό για τη ζώνη του Πειραιά. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη διοικητική ικανότητα ούτε μεγάλη εμπειρία από το έργο της γενικής εφημερίας για να αντιληφθεί κάποιος το αυτονόητο, ότι δηλαδή στον Πειραιά – σε αντίθεση με την Αθήνα- δεν υπάρχουν μικρά βοηθητικά νοσοκομεία και αυτός μέχρι τώρα ήταν ο λόγος που η εφημερία ήταν 24ωρη. Στα παραπάνω αναφερόμενα έγγραφα διακρίνουμε μία προσπάθεια από κάποιους αρμόδιους χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη ευθύνη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να πείσουν την κοινή γνώμη ότι «το Αττικό ξεκινά γενική εφημερία», χωρίς στην πραγματικότητα να ισχύσει αυτό το πράγμα. Δηλαδή είναι μια ανεύθυνη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων που θα δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο εφημεριακό έργο του νοσοκομείου μας. Θεωρούμε οτι το σχέδιο αυτό δίνει από τη μία άλλοθι στο μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο του Αττικού να δείχνει ότι «εφημερεύει» χωρίς στην πραγματικότητα να εφημερεύει , και από την άλλη να δείχνει στους πολίτες ότι δήθεν βελτιώνεται με «τομές» το σύστημα γενικής εφημερίας ενώ στην πραγματικότητα αυτό θα επιδεινωθεί σε επικίνδυνο βαθμό.
Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα νοσοκομεία του Πειραιά πρέπει να εφημερεύουν κάθε 4 ημέρες για ολόκληρο το 24ωρο. Επειδή ξέρουμε πολύ καλά ότι οι ειδικευόμενοι και οι μάχιμοι επιμελητές του Αττικού συμφωνούν με το παραπάνω αν φυσικά υπάρξουν οι στοιχειώδεις απαραίτητες προϋποθέσεις, ενημερώνουμε τους αρμόδιους – αν ακόμα δεν το έχουν καταλάβει μόνοι τους- ότι το μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο του Αττικού είναι το πραγματικό εμπόδιο στην πλήρη ένταξη του νοσοκομείου αυτού στο σύστημα γενικής εφημερίας. Για παράδειγμα, η απουσία εφημερεύοντος νευροχειρουργικού και θωρακοχειρουργικού τμήματος η οποία μάλιστα «νομιμοποιείται» με το έγγραφο του κυρίου Ξενέλη είναι εκ του πονηρού και προσχηματική έτσι ώστε το μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο του Αττικού να απαλλάσεται από τους «ενοχλητικούς» πολυτραυματίες. Εαν η πολιτεία πραγματικά θέλει να μπει το Αττικό στο σύστημα γενικής εφημερίας η λύση είναι απλούστατη: να ιδρυθούν στο νοσοκομείο αυτό αυτοτελείς κλινικές ΕΣΥ όπως άλλωστε προβλέπονται από τον νόμιμό του οργανισμό, οι συνάδελφοι του ΕΣΥ να φύγουν από τις πανεπιστημιακές κλινικές και να στελεχώσουν αυτές τις αυτοτελείς κλινικές και να αναλάβουν το εφημεριακό έργο. Οι κκ. Καθηγητές να αφεθούν μόνοι τους και απερίσπαστοι για να εκτελούν τα επιστημονικά τους καθήκοντα χωρίς «σκλάβους» επιμελητές ΕΣΥ.
Επίσης έχουμε επισημάνει ότι το προτεινόμενο πρόγραμμα (2.30μμ – 8πμ, κενό, 8πμ – 2.30μμ, 8πμ – 2.30 μμ) είναι καταστροφικό για το νοσοκομείο μας. Δεν θα μπορεί να γίνεται διακίνηση και στοιχειωδώς σωστή περίθαλψη των εισαγόμενων περιστατικών, ενώ είναι σαφές ότι ούτε τα προβλεπόμενα ωράρια πρόκειται να τηρούνται από το ΕΚΑΒ, όπως αποδεικνύεται από την μέχρι τώρα πολυετή εμπειρία.
Έχουμε ενημερώσει ότι η επιβάρυνση με την μόνιμη συνεφεμέρευση με την Δ’ ομάδα (ΚΑΤ – Λαϊκό) αποτέλεσε για μάς ήδη δυσάρεστη έκπληξη (η πληροφόρηση που είχαμε αρχικά ήταν για συνεφημέρευση με τον «Ευαγγελισμό»), όμως ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ είναι η μη τήρηση του 24ωρου κάθε 4 ημέρες και η καθιέρωση ενός «πονηρού» συστήματος συνεπικάλυψης που θα επιβαρύνει τους «συνήθεις υπόπτους» και θα απαλάσσει από το εφημεριακό έργο αυτούς που έχουν ... «υψηλές επιστημονικές ασχολίες». Για τους πολίτες θα σημαίνει συνωστισμό σε νοσοκομεία καταδικασμένα να είναι ισοβίως ρυθμιστικά κέντρα πρώτων βοηθειών.
Άν το μεγαλοκαθηγητικό κετεστημένο του «Αττικού» -όπως φαίνεται- δεν θέλει γενική εφημερία ή τη φοβάται (π.χ. για να μην «παίρνουν αέρα» οι γιατροί του ΕΣΥ που ... «φιλοξενούνται» στις πανεπιστημιακές κλινικές), ΝΑ ΒΓΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ ΕΥΘΑΡΣΩΣ και να μην κρύβεται πίσω από προσχήματα και αλληλοεπικαλύψεις.
Θεωρούμε ότι από τέτοιες σοβαρές αποφάσεις ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ. Θεωρούμε το έγγραφο του κ. Ξενέλη ανεπίσημη πρόταση και όχι απόφαση, και δηλώνουμε ότι φυσικά ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ.
Ζητάμε ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον υπουργό κ. Λοβέρδο.
Προειδοποιούμε με δυναμικές κινητοποιήσεις, τις οποίες έχουμε αποδείξει ότι τις απευχόμαστε ΑΛΛΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ εφ’όσον συντρέχει σοβαρός λόγος.