Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Ανακοίνωση συντονιστικού γενικών συνελεύσεων και τοπικών ενώσεων

Ανακοίνωση – δελτίο τύπου

Εμείς, εκπρόσωποι γενικών συνελεύσεων νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά και τοπικών ενώσεων της υπόλοιπης Ελλάδας που συναντηθήκαμε σήμερα στην πρώτη πανελλαδική κινητοποίηση δηλώνουμε τα εξής:

  1. Χαιρετίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας που επιμένουν να ζουν αξιοπρεπώς από το μισθό τους. Η όποια, έστω και την τελευταία στιγμή, πληρωμή δεδουλευμένων οφείλεται στον αγώνα τους.
  2. Η κινητοποιήσεις αυτές είναι η πιο τρανή απόδειξη πως η συνδικαλιστική ηγεσία που συνδιαλέγεται με τον υπουργό Υγείας δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών. Εκπροσωπεί την πολιτική του υπουργείου Υγείας παραβιάζοντας ξεδιάντροπα κάθε δημοκρατική διαδικασία και κάθε προηγούμενη απόφαση συνεδρίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών.
  3. Η σημερική συγκέντρωση αποτελεί την αρχή ενός νέου νοσοκομειακού κινήματος για ένα νέο ΕΣΥ. Που θα διεκδικήσει αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, ανανέωση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις και πάνω από όλα ένα δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας για όλους. Όσοι προτείνουν συνέχιση των εξευτελιστικών μισθών είναι συνένοχοι στο ΕΣΥ της διαφθοράς και της μίζας.
  4. Υπενθυμίζουμε ότι η όποια συμφωνία για αλλαγή των όρων εργασίας θα γίνει από αυτούς που εφημερεύουν πραγματικά στο ΕΣΥ και ζουν από το μισθό τους. Αυτοί δεν ανέχονται να δουλεύουν άλλο με 700 ευρώ βασικό μισθό, δε δέχονται να δουλεύουν άλλο 80 ώρες την εβδομάδα με 4 ευρώ την ώρα. Δεν ανέχονται την πολιτική των μηδενικών προσλήψεων. Κανένας δεν μπορεί να υπογράψει στο όνομά τους.
  5. Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι μπορούμε να επιβάλλουμε το αμέσως επόμενο διάστημα τη μείωση των ωρών εργασίας στα νοσοκομεία και την ευθύνη για το τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία τους που θα προκληθεί βαρύνει αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας.
  6. Συγκροτούμε πανελλαδικό συντονιστικό των Ενώσεων και των γενικών συνελεύσεων των νοσοκομείων και καλούμε τους συναδέλφους σε γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία.
  7. Καλούμε τους συναδέλφους από τα νοσοκομεία Αθήνας – Πειραιά να προσυπογράψουν κείμενο για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΕΙΝΑΠ.
  8. Καλούμε σε μέρα πανελλαδικής δράσης στα νοσοκομεία στις 17 Απριλίου 2008 μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας.
  9. Κάνουμε πρόταση στις γενικές συνελεύσεις για διήμερη απεργιακή κινητοποίηση με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στο πρώτο 15ήμερο του Μαϊου.
  10. Καλούμε σε νέο συντονιστικό με εκπροσώπους των γενικών συνελεύσεων την ημέρα της κινητοποίησης.

Παλεύουμε για:

1. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων χωρίς καμία προυπόθεση. Καλούμε τους συνεδάλφους να μην υπογράψουν καμία ατομική δήλωση συναίνεσης στα υποχρεωτικά εξαντλητικά ωράρια.

2. Πραγματικές αυξήσεις αποδοχών (1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές στον ειδικευόμενο και αντίστοιχα στις παραπάνω βαθμίδες, όλα στον βασικό μισθό).

3. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις επιμελητών σύμφωνα με τις ανάγκες. Γενικό ωράριο 30ωρο, 5θήμερο, πρωινό 6ωρο με το πολύ 1 εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς (ειδικούς και ειδικευόμενους). Καμία ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Ρεπό μετά από κάθε εφημερία. Αμοιβή της εφημερίας σαν υπερωρία. Θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης στα 55 για όσους το επιθυμούν, με κατοχύρωση του εφημεριακού χρόνου σαν συντάξιμου. Αποδέσμευση βαθμού – μισθού, αυτόματη χρονοεξέλιξη αποδοχών.

4. Μαζικές προσλήψεις μονίμων επιμελητών. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρόσληψης Επιμελητών Β ανά Περιφέρεια με συγκεκριμένη οικονομική δέσμευση. Όχι στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταργηθεί ο θεσμός του επικουρικού γιατρού

5. Μέτρα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.

6. Κατάργηση του χρηματισμού και της παραοικονομίας στο ΕΣΥ.

Αθήνα, 11 Απριλίου 2008

Συντονιστικό γενικών συνελεύσεων νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά και εκπρόσωποι τοπικών ενώσεων:

Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ)

Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαϊας (ΕΙΝΑ)

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Ηρακλείου

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Ρεθύμνου

Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Κιλκίς

Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας